R. Morkūnaitė-Mikulėnienė: norėtųsi, kad prezidentas nemažintų visuomenės stimulo skiepytis | kl.lt

R. MORKŪNAITĖ-MIKULĖNIENĖ: NORĖTŲSI, KAD PREZIDENTAS NEMAŽINTŲ VISUOMENĖS STIMULO SKIEPYTIS

Gausiausios Seime konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė apgailestauja dėl prezidento sprendimo vetuoti įstatymo pataisas dėl nepasiskiepijusių darbuotojų mokėjimo už COVID-19 testus iš savų lėšų. Politikės teigimu, trečiadienį priimtas prezidento sprendimas tik dar labiau stiprins nepasitikėjimo atmosferą visuomenėje.

„Seimo priimtų pataisų dėl mokamų koronaviruso testų darbuotojams pagrindinis tikslas – skatinti žmones skiepytis nuo COVID-19. Vakcinavimas – vienintelis efektyviausias būdas įveikti pandemiją. Sprendimas nėra lengvas, bet mes tikime, kad tai padidins skiepijimo tempus. Deja, prezidento veto vėl sukels nepasitikėjimo atmosferą visuomenėje. Norėtųsi, kad prezidentas kovoje su koronavirusu pasidalintų atsakomybe su kitomis institucijomis, o ne mažintų visuomenės stimulą skiepytis“, – Eltai teigė politikė ir prisiminusi ankstesnius prezidento pareiškimus iškėlė klausimą, ar tik paties prezidento sprendimai šiuo metu nelemia lėtesnių skiepijimo tempų.

„Prieš porą savaičių G. Nausėda nepagrįstai kaltino Vyriausybę dėl tyčinio vakcinavimo lėtinimo tempų. Vis dėlto aš keliu klausimą, ar tai, ką siūlo prezidentas ir ar tokiu šiandieniniu sprendimu pats tų tempų ženkliai nesulėtino?“, – retoriniu klausimu apibendrino R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Prezidentas trečiadienį vetavo įstatymo pataisas, kuriomis nepasiskiepiję darbuotojai turėtų patys susimokėti už privalomus testus nuo COVID-19.

Prezidentūros pranešime pažymima, kad įstatyme numatytas reguliavimas gali reikšmingai pabloginti privalomojo sveikatos tikrinimo – testavimo dėl užkrečiamosios COVID-19 ligos – prieinamumą ir žmonių motyvaciją atlikti šiuos tyrimus. Tai esą reikšmingai sumažintų privalomai tikrintis sveikatą dėl užkrečiamosios ligos turinčių darbuotojų skaičių ir lemtų pavėluotą COVID-19 ligos diagnostiką ir nekontroliuojamą plitimą.

„Prezidentas atkreipia dėmesį, kad ekstremaliosios situacijos metu valstybė privalo užtikrinti žmonių sveikatos apsaugą ir visų trijų pandemijos valdymo dalių – vakcinavimo, testavimo ir gydymo – prieinamumą. Pritardamas įstatymo iniciatorių deklaruojamam tikslui padidinti vakcinacijos lygį, šalies vadovas pažymi, kad vienintelis kelias pandemijai valdyti – taiklus testavimas ir aktyvus skiepijimosi skatinimas“, – rašoma Prezidentūros pranešime.

G. Nausėdos teigimu, testavimas ir skiepijimas negali būti priešinami. „Tai – kartu veikiančios priemonės, todėl skiepijimas turi būti skatinamas, o testavimo prieinamumas – užtikrintas. Be to, ekspertų teigimu, nėra mokslinių tyrimų, kurie pagrįstų mokamą testavimą kaip vakcinacijos skatinimo priemonę“, – teigiama pranešime.

Priimant šias pataisas Seime balsavo minimalus Seimo narių skaičius – 71 parlamentaras. Opozicija balsavime nedalyvavo. Seimo posėdžių salės dešinėje įsitaisę parlamentarai vieningai kalba, kad pataisos skiepijimo tempų nepaspartins, veikiau priešingai – turės neigiamą efektą: skaldys visuomenę, didins bedarbių gretas, taip pat esą mažėtų besitestuojančiųjų skaičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Tfuuu

Ką šita nesubrendėlė išmano apie tautą, žmones ir jų sveikatą. Paskaičius apima svetima gėda. Lenda į spaudą įvairios niekam neįdomios pranašas ir kiek jų veltėdžių daug....

Jau

Nusibodo ir negražu,teip iš visų ruporų varyti ant prezidento,ant kito mato šiaudą ant savęs nemato šiuklių krūvos.

Klpd.

Taip, skiepytis gal ir reikia. Vistik niekas neturi taikyti prievartinių juodųjų technologijų visuomenei. Vėl neįvertintas žmogaus orumas, jo poelgių ir veiksmų laisvė(kaip deklaruoja LR Konstitucija) ir manoma kad mes visi durni-nepajėgūs protauti. Taikykite kitas priemones ĮTIKINTI o ne PRIVERSTI. Jei nemokat - siūskit visą sveikatos apsaugos dulkio+vyriausybės komandą kokiam mėnesiui stažuotis pvz. į Vokietiją ar Skandinaviją
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS