R. Žemaitaitį paskelbė „moraliniu persona non grata“: ragina atsiprašyti žydų | kl.lt

R. ŽEMAITAITĮ PASKELBĖ „MORALINIU PERSONA NON GRATA“: RAGINA ATSIPRAŠYTI ŽYDŲ

Liberalų sąjūdžio frakcija Seimo narius ragina dėl parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio pasakymo apie nugriautą palestiniečių mokyklą laikyti jį „moraliniu persona non grata“ – nedalyvauti su juo diskusijose, debatuose ar kitaip nebendradarbiauti.

„Liberalų sąjūdžio frakcija kviečia kolegas Seimo narius laikyti R. Žemaitaitį moraliniu persona non grata ir paisyti moralinio pasmerkimo laikysenos tol, kol Seimo narys R. Žemaitaitis neatsiprašys viešai Seimo ir Lietuvos žydų, arba kol atitinkamų išvadų nepadarys partija „Laisvė ir teisingumas“, – rašoma antradienį išplatintame frakcijos pranešime.

Pasak Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo, kiekvienas Seimo narys turėtų asmeniškai įvertinti R. Žemaitaičio pasisakymą.

„Man su juo eiti kur nors diskutuoti, kai jis yra išreiškęs tokias nuomones ir pakartotinai jas gina, tai aš neisiu su juo į jokias diskusijas, jokius debatus“, – antradienį BNS sakė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

„Aš norėčiau, kad kiekvienas įvertintų, ar jiems viskas gerai, kai Seimo narys Žemaitaitis sau leidžia šitaip daryti. Kiekvienas nuspręs savaip – ar spausti ranką, ar sveikintis, ar dėti bendrai parašą ant kokio įstatymo projekto“, – pridūrė jis.

Aš norėčiau, kad kiekvienas įvertintų, ar jiems viskas gerai, kai Seimo narys Žemaitaitis sau leidžia šitaip daryti.

Anot E. Gentvilo, frakcija negali Seimo nariams nurodyti, kaip elgtis.

„Moralė ir etika nėra labai lengvai reglamentuojama. Mes frakcijoje apie tai kalbėjome ir aš darau tokią išvadą, kad mes skirtingai vertinam, politiškai vienodai vertinam, bet skirtingai vertiname savo galimybes atsiriboti, tai tuo labiau visam Seimui surasti bendrą vardiklį būtų neįmanoma ir mes to nesiekiame“, – sakė E. Gentvilas.

R. Žemaitaitis, komentuodamas Izraelio pajėgų nugriautą palestiniečių pradinę mokyklą, asmeninėje feisbuko paskyroje rašė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – IZRAELIS“.

R. Žemaitaičio pareiškimą pasmerkė Izraelio, Vokietijos, Nyderlandų, Jungtinių Valstijų ir kiti ambasadoriai, aukščiausi šalies pareigūnai. Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo neapykantos skatinimo bei kurstymo, dėl parlamentaro pasisakymų tyrimą atlieka ir Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

Prezidentas Gitanas Nausėda parlamentaro pareiškimą vadino kenkiančiu Lietuvai ir dvišaliams santykiams, Seimo vadovė teigė, jog parlamentaras bando į vartoseną grąžinti buitinį antisemitizmą.

Pats parlamentaras sakė teigiamai vertinantis tokį teisėsaugos žingsnį, nes „bus proga dar labiau visuomenei atskleisti, parodyti, kaip Izraelis ir Izraelio vyriausybė, kaip kokie komunistai, bolševikai, griauna kitoje valstybėje, kitoje šalyje mokyklas už Europos Sąjungos (ES) pinigus pastatytas“.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Senis

Pagal Žorą 5 Procentai, maskolius Ukrainoje, reikėtų vadinti naujakuriais, o Luganską su Donecku, nausėdijomis. Pisau liberalus.

Jankis

Tai ką Žemaitaitis pasakė ne taip,argi žydai nenugriovė tos palestiniečių mokyklos?juk nugriovė...tai kuo jie skiriasi nuo russų griaunančių Ukrainą?niekuo ir vieni ir kiti barbarai ir išsigimėliai...tai kur čia tas įžeidimas?manau lietuviams įžeidimas turėti tokį seimą,kur sėdi bestuburės marionetės su nepilnavertiškumo kompleksu ir minusine saviverte...tokie kaip Žemaitaitis reta išimtis...

Alaus pypke tegu pasiziuri i savo pienburni

Priputes jaunuolis atjojes i vyriausybe amt tetules plikes atrodantis kaip 55 metu pagyvenes pavarde G turetu atsiprasyt uz nuolatini gyventoju gasdinima naujais žaliosios kempinliges mokesciais ir kaltinimais klimato kaitos itakojimu perdziant tualete ir karviu kaltinimas klimatokaita
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS