S. Skvernelis: priverstinį neteisėtų migrantų sulaikymą galėtų įvertinti prokuratūra | kl.lt

S. SKVERNELIS: PRIVERSTINĮ NETEISĖTŲ MIGRANTŲ SULAIKYMĄ GALĖTŲ ĮVERTINTI PROKURATŪRA

Neteisėtai sieną kirtusių migrantų priverstinį sulaikymą užsieniečių registravimo centruose galėtų įvertinti Generalinė prokuratūra, sako Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis.

„Aš tikrai nebūčiau tikras, kad tie veiksmai nėra vertinti baudžiamosios teisės požiūriu ir galbūt kas nors pasikreips į Generalinę prokuratūrą, galbūt tie asmenys, kurie buvo sulaikyti tai padarys“, – žurnalistams prieš Seimo posėdį ketvirtadienį kalbėjo S. Skvernelis.

„Jeigu taikomas vienodas standartas visur, tos aplinkybės turi būti patikrintos teisine prasme. O patikrinti aplinkybes gali prokuratūra“, – pridūrė jis.

Taip politikas sureagavo į Konstitucinio Teismo trečiadienį paskelbtą sprendimą, kad visų neteisėtai sieną kirtusių migrantų priverstinis apgyvendinimas užsieniečių registravimo centruose iki šešių mėnesių šalyje paskelbus ekstremalią situaciją dėl masinio užsieniečių antplūdžio prieštarauja Konstitucijai.

Anot S. Skvernelio, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko (NSGK) Lauryno Kasčiūno ir vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės pareiškimai kelia nerimą dėl „teisinės valstybės principų, dėl teisės viršenybės principų įgyvendinimo mūsų valstybėje.“

Aš visų tų, kurie dabar kritikuoja, noriu paklausti: ką jūs tuo metu darėt, ar stovėjot po medžiu, šešėlyje, ir kokią alternatyvą jūs siūlėt? Esminis klausimas.

Tuo metu L. Kasčiūnas kalbėjo manantis, kad kritikuojančiųjų migrantų situacijos suvaldymą reikėtų paklausti, kokius sprendimus siūlė jie.

„Aš visų tų, kurie dabar kritikuoja, noriu paklausti: ką jūs tuo metu darėt, ar stovėjot po medžiu, šešėlyje, ir kokią alternatyvą jūs siūlėt? Esminis klausimas“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė L. Kasčiūnas.

Jis pridūrė, kad alternatyvių sprendimų dėl migrantų krizės iš kolegų nebuvo girdėjęs.

„Reikėtų labai gerai patikrinti, kaip tie, kurie dabar mėto akmenis į mus, balsavo už šitą įstatymą“, – kalbėjo jis.

Seimo Žmogaus teisių komiteto vadovas Tomas Vytautas Raskevičius kalbėjo iš migracijos politiką valdžiusių politikų išgirdęs, kad nepaisydami KT sprendimo, jie darytų tą patį.

„Išvertus į paprastą kalbą tai reiškia, kad jie valosi į mūsų Konstituciją kojas ir jiems yra visiškai vienodai, kad tam tikros priemonės nebuvo suderinamos nei su Konstitucijos, nei su teisės viršenybės principu“, – žurnalistams ketvirtadienį kalbėjo T. V. Raskevičius.

Jis sakė, kad politikai užsiima populizmu, gąsdina įvairiomis grėsmėmis ir neįvertina fakto, kad „tai, kas skiria Lietuvą nuo nedemokratinių režimų, yra būtent Konstitucija, teisinė viršenybė ir pagarba žmogaus teisėms.“

Šiuo metu įstatyme Dėl užsieniečių teisinės padėties numatyta, kad prieglobsčio prašytojai, kol nepriimtas sprendimas įleisti juos į Lietuvą, laikinai apgyvendinami specialiuose centruose be teisės laisvai judėti, jeigu dėl masinio užsieniečių antplūdžio šalyje yra paskelbta ekstremalioji situacija. Šis terminas negali būti ilgesnis nei šeši mėnesiai.

Konstitucinis Teismas bylą nagrinėjo pagal Irako piliečio individualų konstitucinį skundą, užsieniečių registracijos centre apgyvendintas prieglobsčio prašytojas prašė įvertinti atitinkamas įstatymo Dėl užsieniečių teisinės padėties nuostatas.

2021 metais iš Baltarusijos į Lietuvą iki pradedant neteisėtus migrantus apgręžti pasienyje neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst. migrantų.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Mentas

O kaip klyktų šis mentas,kai Lietuva būtų užtvinkdyta migrantais.Šlykštu žiūrėti į šitą išvertskūrį vagį..

Viskas

Niekad nebslsuosiu uz skverno partija, nes privez I musu Tevyne juoduku su viduranziu mentalitetu; o kazkaip maniau kad jis - sveikai mastantis

Klaipėdietis

S. Skvernelis nieko nežinojęs ir nenutuokęs apie planus asfaltuoti keliuką, vedantį pro pastarojo namus, dabar tapo didelis žmogaus teisių gynėjas ir patarėjas, kuris matomai būtų užtvindęs Lietuvą ir ES teritoriją neaiškaus plauko ir nežinia kokių tikslų turinčių neteisėtais migrantais. Geriau galėtų papasakoti apie jo kaip premjero buvimo laikotarpiu mistiškai dingusius "vagonus" su medicininėmis priemonėmis, apie tautos "gelbėjimą" juos įsigyjant kosminėmis kainomis, apie pasiskolintus milijardus eurų Lietuvos vardu ateities kartų sąskaita.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS