S. Skvernelis ragina I. Šimonytę perkrauti Vyriausybę: valstybė artėja prarajos link | kl.lt

S. SKVERNELIS RAGINA I. ŠIMONYTĘ PERKRAUTI VYRIAUSYBĘ: VALSTYBĖ ARTĖJA PRARAJOS LINK

Su augančiais užsikrėtimų COVID-19 mastais didėja ir kritika Ingridos Šimonytės vadovaujamai Vyriausybei.

Dėl per mažai paskiepytų senjorų, dėl per esą agresyvaus, gąsdinimu paremto pandemijos valdymo kritiką Ministrų Kabinetui išsakė ir opozicinės partijos, ir Prezidentūra. „Valstiečiams“ grasinant interpeliacija premjerei, o kitiems politiniams oponentams abstrakčiai kartojant, kad Vyriausybė koronaviruso krizės metu turėtų viską daryti kitaip – kur kas geriau nei yra daroma – pasisakė ir ekspremjeras Saulius Skvernelis.

Dar rugsėjo pradžioje jo vadovaujama frakcija „Vardan Lietuvos“ pateikė iniciatyvas stiprinti parlamento dalyvavimą COVID-19 krizės valdyme ir sudaryti laikinąją kontrolės komisiją, kuri aiškintųsi, ar tinkamai yra valdoma koronaviruso pandemija.

Tačiau panašu, kad S. Skvernelis laikosi nuomonės, jog sprendimai, galintys realiai keisti trajektoriją, kuri, jo žodžiais tariant, valstybę veda prarajos link, yra tik premjerės I. Šimonytės valioje.

Ekspremjeras tikina, kad nebeliko kito kelio, kaip tik „perkrauti“ Vyriausybę, atleidžiant dalį ministrų. Tai, jo teigimu, ne tik gali sukurti naują postūmį Vyriausybės sprendimams, bet ir atkurti visuomenės pasitikėjimą valdžia – ypač tarp žmonių, kurie užsispyrė ir nesiskiepija iš principo.

Mes matome blaškymąsi, yra skirtingi pareiškimai. Ir mes artėjame prarajos link milžiniškais žingsniais, matome, kad vėl bus stabdomos planinės sveikatos priežiūros paslaugos.

„Aš manau, kad problemos sprendimas būtų, jei pavyktų sutarti dėl atskirų ministrų (atstatydinimo – ELTA). Tai būtų labai svarbus sprendimas, nes krizes reikia spręsti. Dabar matome, kad jos nepavyksta išspręsti, matome, kas darosi su pandemija. Ji nėra suvaldyta, nėra sprendžiama. Mes milžinišku greičiu artėjame ten, kur jau kažkada buvome“, – Eltai sakė S. Skvernelis, prieš metus pats, kaip premjeras, susilaukęs kritikos dėl pandemijos valdymo.

Tuomet S. Skvernelis propaganda vadino oponentų priekaištus dėl Vyriausybės pasyvumo į šalį ateinant antrajai koronaviruso bangai. Dabar politikas stebisi, kodėl premjerė Ingrida Šimonytė nemato ir nepripažįsta to, ką akcentuoja opozicija, – kad ministrai, susiję su krizės valdymu, tiesiog nesusitvarko.

„Visi kalba, visi mato... Matyt, tik patiems valdantiesiems nematyti. Ir tai atrodo net šiek tiek juokingai“, – teigė politikas.

„Mes matome blaškymąsi, yra skirtingi pareiškimai. Ir mes artėjame prarajos link milžiniškais žingsniais, matome, kad vėl bus stabdomos planinės sveikatos priežiūros paslaugos. Yra tikrai blogai... Neaišku, kaip bus su švietimu, su ekonomika. Todėl aš manau, kad šioje situacijoje valdantieji neturėtų užsibrėžę kartoti, kad viskas yra puiku. Reikia matyti realią situaciją“, – teigė S. Skvernelis.

Anot jo, šiuo metu lieka kone vienintelė išeitis – „perkrauti“ Vyriausybę, atleidžiant dalį visuomenės pasitikėjimo neturinčių ministrų. S. Skvernelis, tarsi rodydamas empatiją I. Šimonytei, pažymėjo iš savo patirties suprantąs, koks sunkus šis sprendimas, tačiau, tikino jis, premjerei nepasiryžus žengti šio žingsnio dabar, ateityje bus tik dar sunkiau.

„Aš suprantu, kad tai yra sunku, pats tą patyriau, būnant ministru pirmininku darydamas pokyčius Vyriausybėje (...) Perkrovimas yra tikrai subrendęs, ir ministrė pirmininkė tokius ryžtingus žingsnius galėtų padaryti“, – sakė S. Skvernelis.

„Restartas nereiškia pasakyti, kad dėl to yra silpna Vyriausybė. Matome ją tokią, kokia ji yra. Mes jau atlikome Vyriausybės vertinimą. Bet dabar reikia ją stiprinti ir keisti“, – pridūrė jis.

Ministrų pakeitimas leistų tikėtis santykių su visuomene perkrovimo

Politikas sakė manąs, kad pokyčiai Vyriausybėje leistų teigiama linkme keisti visuomenės nuomonę dėl sprendimų, kuriuos pandemijos metu tenka priimti. Mat, įsitikinęs S. Skvernelis, krizę valdyti turi „autoritetingi žmonės“.

„Tada ir piliečiai tikės“, – teigė ekspremjeras, kurio Vyriausybėje už koronaviruso suvaldymą atsakingas buvo tuometis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Šiuo metu už krizių valdymą atsakingi ministrai tikrai nėra lyderiai, kuriais žmonės pasitikėtų ir į kurių žodžius įsiklausytų bei susitelkę vykdytų. Todėl tai (dalies ministrų atstatydinimas – ELTA) yra racionalus kelias ir jį reikia bandyti išnaudoti“, – sakė parlamentaras, patį ministrų atstatydinimą traktuodamas ir kaip dabartinės valdžios santykių su visuomene perkrovimo būdą.

„Perkrovimą reikėtų daryti ne tik atskirose ministerijose, bet ir santykiuose su visuomene, su žmonėmis. Matyt, kiekvienas savo rate turime žmonių, kurie kartoja: aš nesiskiepiju vien dėl to, kad tai bando man padaryti per prievartą. Ir tokie žmonės nėra antivakseriai. Todėl reikia pabandyti perkrauti bendravimą su visuomene“, – tikino S. Skvernelis.

Atleisti turėtų būti bent trys ministrai

Tam, kad Ministrų Kabineto perkrovimas duotų naudos, politiko manymu, reikėtų atsisveikinti ne tik su tiesiogiai už pandemijos valdymą atsakingu sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu, tačiau ir su Vyriausybės nariais, kurie sprendžia pandemijos sukeltus ekonominius padarinius. Be to, S. Skvernelio kritikos radare vis dar išlieka ir ministrė, atsakinga už migrantų krizės valdymą.

„Vidaus reikalai, sveikatos priežiūra, ekonomika taip pat. Pasižiūrėkite, kas darosi su kainų pasiutpolke, infliacija, energetiniai resursai, rinkų praradimas... Ekonomikos atsigavimas taip pat yra labai svarbu. Čia matome tik TikTok‘o šou, bet ne konkrečius sprendimus“, – sakė S. Skvernelis.

Todėl ekspremjeras leido suprasti, kad, kalbėdamas apie Vyriausybės perkrovimą, jis mažų mažiausiai galvoje turi bent tris I. Šimonytės vadovaujamo Ministrų Kabineto narius: A. Dulkį, ekonomikos ir inovacijų ministrę Aušrinę Armonaitę ir vidaus reikalų ministrę Agnę Bilotaitę. Pastaroji, jo manymu, turėtų būti pakeista, nepaisant to, kad padėtis Lietuvos – Baltarusijos pasienyje yra stabilizuota.

„Jei tu sprendimus atidėliosi, tai viena krizė nuslops, bet rytoj vėl pakils. Kitaip tariant, tu užprogramuosi, kad ateityje vėl tą patį turėsime. Praeis dvi savaitės ir su migracija pradės darytis kitokia situacija... Ir ką daryti tuomet? Tada vėl viskas iš naujo? (...) Tačiau tai yra neišvengiama. Juo labiau, kad tiems žmonėms galima padėkoti už jų indėlį. Matosi, kad stengėsi, bet gyvenime būna taip, kad nepavyksta. Taigi reikia kitų žmonių“, – sakė S. Skvernelis.

Rašyti komentarą
Komentarai (46)

Danutė

Skvernelį, kritikuodamas vien tik,, kad kritikuoti proto nereikia. Verčiau pažvelkite į veidrodį. Prisirinkot iš visų pakampių įvairaus plauko atskilelių ir aš jau imsiu valdžią. Pirmą Paaiškinkit žmonėms, būnant premjeru, savo su Karbauskiu pridarytų aferų! Kabineto remontas, kuris kainavo virš 200 šimtų tūkstančių EU. Kiek įsidėjot sau į kišene? Viskas slapta buvo. Kur tie milijonai pradingę, kur pirkot įrangą covid-19? Su naują partiją norit rinkėjams makaronus kabint.

To laukti

Prezidentas negali paleisti seimo pagal konstitucija ten parašyta tokia pastraipa kad tik sutikus seimui jis gali seimą nušalinti žiauru bet tai tiesa nei verkti nei juoktis.

Lietuvis

Atsirado patarėjas jau matėm jo darbus niekuo jis nesiskiria nuo PIŠ abu vienodi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS