Seimas apsisprendė pradėti apkaltą R. Žemaitaičiui | kl.lt

SEIMAS APSISPRENDĖ PRADĖTI APKALTĄ R. ŽEMAITAIČIUI

Seimas antradienį apsisprendė pradėti apkaltą Mišrios Seimo narių grupės nariui Remigijui Žemaitaičiui dėl jo antisemitinių pasisakymų ir kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT), kad šis įvertintų, ar parlamentaro teiginiai prieštarauja Konstitucijai.

Už tokį Seimo nutarimo projektą balsavo 82 parlamentarai, niekas nebuvo prieš ir nesusilaikė.

„Keista, kad mes šiandien darome tai. Akivaizdu, kad mes darome tai, ko prašo Rusija, ko prašo Maskva, tai, ko prašo KGB ir NKVD“, – kreipdamasis į Seimo narius antradienį teigė R. Žemaitaitis.

Jis tvirtino pavasarį savo paskyroje „Facebook“ apie palestiniečių mokyklos sugriovimą rašęs tą patį, ką dabar kalba pasaulio lyderiai – JAV, Turkijos, Prancūzijos vadovai – apie dabartinius Izraelio veiksmus Gazoje, kai Izraelio kariai atakuoja civilius objektus.

„Nemanau, kad šiandien turi kentėti visi palestiniečiai už tai, ką padarė „Hamas“, nemanau, kad žydų bendruomenė turi kentėti dėl to, ką padaro Benjaminas Netanyahu (Izraelio premjeras Benjaminas Netanjahu). Šiandien jau yra inicijuotos dvi baudžiamosios bylos baudžiamajame Romos Teisingumo Teisme dėl B. Netanyahu vykdomo genocido būtent šitoje srityje“, – sakė R. Žemaitaitis.

Jo teigimu, šiandien galima drąsiai sakyti, kad Izraelis Gazoje daro ne tik etninį valymą, bet ir genocidą.

„Nuo 1948 metų Gazos Ruožas yra kalėjimas po atviru dangumi. Ar jūs, lietuviai, norėtumėte gyventi nuo 1948 metų tame kalėjime? Kada panorėjus vienam išprotėjusiam lyderiui, premjerui, ministrui, Vyriausybės nariui ar kariuomenės vadui, pradėtų tau riboti vandens tiekimą, pradėtų riboti naftos tiekimą, sprogdintų ir naikintų gydymo, švietimo įstaigas?“ – retoriškai klausė Seimo narys.

Jam pradėtą apkaltą R. Žemaitaitis vadino politiniu susidorojimu, nes jis „sugebėjo ir išdrįso pakelti klausimą apie tai, ką kiekvienas šiandien savo šeimose kalbame ir apie tai, ką galvojame“.

Lietuvi, ar jauti tu genocido skonį ir kvapą?

Savo kalboje politikas užsiminė ir apie konservatorių lyderio, užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio įspėjimus dėl galimos tiesioginės Rusijos grėsmės Lietuvai.

„Lietuvi, ar jauti tu genocido skonį ir kvapą?“ – iš Seimo tribūnos klausė R. Žemaitaitis.

„Norėčiau jums visiems palinkėti, kad neišsipildytų išprotėjusio mūsų pinokio Gabrieliaus Landsbergio šiandien pasakymas ir kad genocido daugiau Lietuvoje nebūtų“, – kalbėjo jis.

Seimo narys tvirtino, kad jam gėda dirbti Seime, kur paminamos žmogaus teisės.

„Gal kai kam atrodo, kad aš čia kovoju dėl savęs. Tikrai dėl manęs nepergyvenkite, nes Konstitucinis Teismas, jei ir priima sprendimą (kad parlamentaras pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką – BNS), Seimo narys gali atsistatydinti ir toliau dalyvauti rinkimuose. Aš pergyvenu dėl parlamento. Pirmą kartą per trejus metus dirbant šioje kadencijoje man viduje yra nejauku ir gėda, kad mes žmogaus teises nustumiame į antrą planą ir bandome susidoroti su Žemaitaičio replikomis, kalbomis ar pasisakymais“, – kalbėjo parlamentaras.

Jeigu KT konstatuotų, kad Seimo narys pažeidė Konstituciją, parlamentas turėtų balsuoti dėl R. Žemaitaičio mandato panaikinimo.

Pagal Seimo statutą, nutarimas dėl Seimo nario mandato panaikinimo laikomas priimtu, jei už jį balsuoja ne mažiau kaip trys penktadaliai arba ne mažiau kaip 85 Seimo nariai.

Apkaltą R. Žemaitaičiui dėl jo viešų antisemitinių pareiškimų inicijavo valdančiųjų frakcijų atstovai. Jų teigimu, vieši politiko pasisakymai ir įrašai socialiniuose tinkluose, paskelbti gegužę ir birželį, yra antisemitiniai, kursto neapykantą.

Apkaltos tekste pateikiami tokie R. Žemaitaičio įrašai: „Pasirodo be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – IZRAELIS“; „Mes Lietuvių tauta niekada neturi(me) pamiršti žydų ir rusų, kurie labai aktyviai prisidėjo prie mūsų TAUTOS NAIKINIMO!“, „Gal kitą kartą Izraelis numes bombą ant Palestiniečių ligoninės su prierašu susprogdinome, nes bijojome, kad jie mus puls <...> AŠ JUMS NORIU SUTEIKTI ŠANSO MIELI IZRAELIO ŽYDAI ATSIPRAŠYTI PALESTINOS IR ES, UŽ JŪSŲ ŠLYKŠČIUS VEIKSMELIUS SVETIMOJE ŠALYJE Ir pasikartosiu „Po tokių įvykių, nelieka nuostabos, kodėl gimsta tokie pasakymai: Lipo žydas kopėčiom ir nukrito netyčiom. Imkit, vaikai, pagaliuką ir užmuškit tą žyduką“ ir kiti.

Speciali Seimo komisija nustatė, kad dėl šių įrašų yra pagrindas pradėti apkaltą Seimo nariui.

Jos teigimu, R. Žemaitaitis sąmoningai, pakartotinai ir tikslingai skleidė tiesos neatitinkančią informaciją apie žydų tautą bei žydų tautybės asmenis, priskirdamas jiems sunkius ir labai sunkius nusikaltimus, įvykdytus kitų asmenų ar asmenų grupių, kaltino visą žydų tautą dėl pavienių šios tautybės asmenų ar tam tikrų Izraelio Valstybės, jos institucijų veiksmų.

Konstatuota, kad jis pateikdavo tendencingus ir šališkus istorinių bei šiandieninių įvykių, susijusių su žydų tautybės asmenimis, vertinimus, atvirai reiškė pateisinimą ir pritarimą posakiams, skatinantiems smurtinį susidorojimą su žydų tautybės asmenimis.

R. Žemaitaitis su apkaltos komisija nebendradarbiavo, nereagavo į jo kvietimus dalyvauti posėdžiuose, apkaltos komisiją jis vadino neteisėta, o jam metamus kaltinimus – absurdiškais.

Generalinė prokuratūra savo ruožtu atlieka ikiteisminį tyrimą dėl viešo niekinimo ir neapykantos kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę. Teisinį imunitetą turintis R. Žemaitaitis jame apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Rašyti komentarą
Komentarai (60)

Anonimas

Uzpyko lietovci muzikai kad kad ju kandydatas i piznentus piznentas na gerai jis nepiznentas jus piznenti Ir eina kalbos kad ruosia sau suidzida.,Galiu padeti dar liko virve is niunbergo,jei reikes jums padesiu.

Anonimas

Cia vienas pridurkas sudare sarasa ir uzmirso irasyti svarbiausius Karlas Marksas ,Fridrikas Engelsas,Vladimiras iljicius Leninas,Josifas-JuozasJiezus Stalinas,Antanas,antoske Smetona,Maryte melninkaite,Juozas Ceponis ,Aleksonis keturi Komunarai,Daktaras.

Anonimas

Tesinys kazkaip neradau tavo pavardes,ka galiu pasakyti kad pvz rytoi valgysiu macus su tavo anuku krauju poryt susersiu tave lietuviskom kiaulem.Poryt atvyksta labai,labai didele Izraelio delegacija ir spres kiek 1000000 zydu atsikels , gryz i lietuva lietuviams teks apleisti butus nes butai priklause,priklauso buvusems zeimninkams.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS