Seimas komandiravo Ž. Pavilionį į Sakartvelą padėti spręsti politinę krizę | kl.lt

SEIMAS KOMANDIRAVO Ž. PAVILIONĮ Į SAKARTVELĄ PADĖTI SPRĘSTI POLITINĘ KRIZĘ

Seimo valdyba ketvirtadienį susirinkusį į skubų posėdį nutarė Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininką Žygimantą Pavilionį komandiruoti į Sakartvelą padėti spręsti ten politinę krizę.

Iki šiol dėl pandemijos Seimo narių komandiruotės buvo draudžiamos, dėl to teko pataisyti galiojančias taisykles ir padaryti išimtį URK vadovui.

Į Tbilisį Ž. Pavilionis išvyksta penktadienį.

Jis tikisi tarpininkauti šiuo metu konfliktuojančioms pusėms.

„Turiu asmeninį seną įdirbį dar nuo prezidento V. Adamkaus laikų, pats vadovavau Sakartvelo grupei buvusiame Seime, turiu labai daug draugų visose pusėse, važiuoju kiek įmanoma bandyti juos sutaikyti“, – ketvirtadienį BNS sakė komiteto pirmininkas.

„Mūsų ambasadorius pirmas nuvažiavo į Vieningojo nacionalinio judėjimo būstinę, kur susitelkusi visa opozicija ir kurią norėjo šturmuoti specialiosios pajėgos, savo kūnu pridengė, kol kas to neįvyko, net nežinia, kas gali nutikti šiąnakt“, – teigė jis.

Jie privalo išmokti lietuvišką pamoką, kad strateginiais tikslais pozicija ir opozicija turi dirbti kartu.

Ž. Pavilionis tvirtino ketinąs Tbilisyje susitikti ir su valdančiųjų, ir su opozicijos atstovais. Jis vylėsi, kad gal pavyks pakalbėti su prezidente Salome Zurabišvili. Anot parlamentaro, Sakartvelo politikai įsiklauso į Lietuvos atstovų nuomonę.

„Sėdėsime su vienais ir su kitais, ieškosime sprendimų. Nes jeigu Sakartvelas iš tikrųjų ketina įstoti į Europos Sąjungą ir NATO, (..) tai sodindami vienas kitą į kalėjimus tikrai jie ten nepateks. Jie privalo išmokti lietuvišką pamoką, kad strateginiais tikslais pozicija ir opozicija turi dirbti kartu“, – BNS sakė Ž. Pavilionis.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį išplatino pareiškimą, kad jai kelia nerimą politinė padėtis Sakartvele.

Anot pareiškimo, Sakartvelo parlamento sprendimas panaikinti pagrindinės opozicinės partijos Vieningojo nacionalinio judėjimo lyderio Nikanoro Melijos teisinę neliečiamybę ir galimas politiko suėmimas „mažina dialogo tarp valdančiosios partijos ir opozicijos galimybę, kelia klausimų dėl selektyvaus teisingumo ir teisės viršenybės šalyje“.

„Raginame mūsų partnerius Sakartvele atsitraukti nuo raudonųjų linijų ir pasinaudoti proga deeskaluoti situaciją bei ieškoti sprendimų, kaip normalizuoti padėtį ir sugrįžti į konstruktyvų politinį dialogą“, – pranešime cituojamas užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Sakartvelo ministras pirmininkas Georgijus Gacharija ketvirtadienį paskelbė, kad atsistatydina iš posto dėl planų įvykdyti teismo sprendimą ir sulaikyti opozicinio Vieningojo nacionalinio judėjimo lyderį.

Išvakarėse Tbilisio miesto teismas patenkino prokuratūros prašymą pakeisti teisinės neliečiamybės netekusiam N. Melijai skirtą kardomąją priemonę – užstatą – į suėmimą.

Jis buvo įpareigotas nuolat nešioti elektroninę stebėjimo priemonę – apyrankę, vykstant ikiteisminiam tyrimui byloje dėl 2019 metų birželio 20 dieną vykusių neramumų, kai šimtai radikaliai nusiteikusių opozicionierių pabandė įsiveržti į parlamentą, organizavimo.

Pernai spalį N. Melija vėl buvo išrinktas į parlamentą. Viename iš opozicijos mitingų lapkričio 1 dieną jis viešai nusiėmė elektroninę apyrankę ir sviedė ją miniai. Dėl šių veiksmų teismas lapkritį peržiūrėjo ankstesnį sprendimą ir padidino užstatą, tačiau opozicijos lyderis šio teismo sprendimo neįvykdė.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Ką iškrypėlės sėklos palikuonis gali?...

Gal tik pamokyti, kaip valstybę atvesti iki galutinio ekonominio kracho?...Ir...kas jis toks globalinių problemų sprendime? Mažytis lojantis kiemsargiukas...

Sankcijos

Žygimantas Povilionis yra įtrauktas į Maskvos sankcijų sąrašą. Per Masvą skristi negalės. Pėsčias per aplinkui?

Churavi

Kad tik nepadarytų jam kirdyk
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS