Seimas svarstys dėl B. Sabatauskaitės paskyrimo Lygių galimybių kontroliere | kl.lt

SEIMAS SVARSTYS DĖL B. SABATAUSKAITĖS PASKYRIMO LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERE

Seimas ketvirtadienį slaptu balsavimu spręs, ar skirti teisininkę Birutę Sabatauskaitę į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos vadovės pareigas.

Apie šios kandidatūros teikimą Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytės–Nielsen pranešė prieš savaitę.

Kandidatė, praėjusią savaitę prisistatydama Seimui, kaip vieną iš pirmųjų savo darbų įvardino sričių, kuriose dažniausiai susiduriama su struktūrine nelygybe, identifikavimą.

„Proaktyviai organizuočiau susitikimus su bendruomenėmis ir nevyriausybinėmis organizacijomis, atstovaujančiomis žmonėms su negalia, moterims, skirtingą tikėjimą turintiems asmenims tam, kad galėtume strategiškai identifikuoti tas sritis, kurios reikalauja daugiau dėmesio dėl struktūrinės nelygybės atpažinimo“, – Seime kalbėjo B. Sabatauskaitė.

Seimo Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė–Mikulėnienė pirmadienį teigė, kad frakcija palankiai vertina B. Sabatauskaitės kandidatūrą užimti Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos vadovės pareigas. Nors konservatorė pripažino, kad pavieniai frakcijos nariai gali turėti kitokį požiūrį, tačiau ji pažymi, kad TS–LKD frakcijos nariams B. Sabatauskaitė paliko kompetentingos kandidatės įspūdį.

„Daug labai buvo klausimų, daugiau nei valandą laiko mes kalbėjomės ir klausimų spektras labai platus: nuo negalią turinčių žmonių teisių iki vienišų mamų ar tikėjimo laisvės išpažinimo ir visokių panašių dalykų. Frakcijos kolegos turėjo daug klausimų, bet visi sutarėme, kad tikrai kompetentingai pasirodė kandidatė, įtikino savo ekspertiniu žinojimu, savo ilgamete patirtimi šioje srityje“, – po frakcijos posėdžio Eltai teigė R. Morkūnaitė–Mikulėnienė.

Nuo 2010 m. B. Sabatauskaitė dirba Lietuvos žmogaus teisių centre. Centro direktore ir advokacijos vadove ji paskirta 2013 m. Šiose pareigose ji organizavo tyrimus apie žmogaus teisių situaciją Lietuvoje, teikė pastabas teisės aktams, rengė ir vadovavo įvairiems projektams lygių galimybių tema, organizavo ir vedė mokymus lyčių lygybės, nediskriminavimo, smurto artimoje aplinkoje įveikimo ir prevencijos klausimais.

Dabartinės lygių galimybių kontrolierės Agnetos Skardžiuvienės kadencija baigėsi dar pernai birželį, ji lygių galimybių kontroliere paskirta 2015 metais, tuometinės Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės siūlymu.

Pagal Lygių galimybių įstatymą, lygių galimybių kontrolieriumi gali būti skiriamas nepriekaištingos reputacijos Lietuvos Respublikos pilietis, turintis aukštąjį universitetinį teisinį išsilavinimą ir ne mažesnį kaip 10 metų teisinio darbo stažą. Lygių galimybių kontrolierių penkeriems metams skiria Seimas Seimo pirmininko teikimu. Tas pats asmuo lygių galimybių kontrolieriumi gali būti skiriamas ne daugiau kaip du kartus iš eilės.

Pagal įstatymą, lygių galimybių kontrolieriumi gali būti skiriamas nepriekaištingos reputacijos Lietuvos Respublikos pilietis, turintis aukštąjį universitetinį teisinį išsilavinimą ir ne mažesnį kaip 10 metų teisinio darbo stažą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

ja galima skyrti tik isimtinai

vaginu laizytoju revizore -kontroliere ...

S

Seimyniniai klanai klesti.

Kažin

kokius "įsipareigojimus" teko priimti, kad TS LKD palaikytų kandidatūrą....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS