Seime kelią skinasi „socialdarbiečių“ noras deleguoti savo atstovą į VRK | kl.lt

SEIME KELIĄ SKINASI „SOCIALDARBIEČIŲ“ NORAS DELEGUOTI SAVO ATSTOVĄ Į VRK

Parlamente kelią skinasi valdančiajai koalicijai priklausančios Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) noras deleguoti savo atstovą į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK).

Šią savaitę Seimas pritarė atitinkamų įstatymo pataisų pateikimui, toliau projektus svarstys Seimo komitetai. Už pataisas balsavo 55 parlamentarai, prieš buvo 22, 18 susilaikė.

Pristatydamas savo projektą „socialdarbietis“ Juozas Bernatonis tvirtino, kad tai partijų diskriminacijos panaikinimas.

Pagal pataisas, atstovus į VRK deleguotų partijos, turinčios savo frakcijas Seime.

Šiuo metu atstovus į VRK po rinkimų deleguoja partijos, gavusios Seimo narių mandatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje.

Užpernai nuo Lietuvos socialdemokratų partijos atskilusi LSDDP yra vienintelė partija Seime, turinti savo frakciją parlamente, bet nedalyvavusi Seimo rinkimuose.

„Visi suprantame, kad tai yra tam tikras pritempimas prie situacijos. Teisinei sistemai turbūt nėra sveika, kai susidarius tam tikrai situacijai, parašomas teisės aktas. (...) Nemanot, kad reikėtų išlaukti tą periodą, tapti partija ir gyventi pagal tuos įstatymus, kurie galioja, o ne pritempti juos prie situacijos?“ – sakė konservatorius Edmundas Pupinis.

„Žinot, aš panašiai mąsčiau, kai buvau didelės partijos atstovas: ko čia tie mažiukai painiojasi. O kai atstovauji ne tokiai skaitlingai partijai, supranti, kad tik mažumos gali užtikrinti demokratiją, nes daugumoms kartais trūksta jautrumo, įsiklausymo, dėmesio mažiukams“, – atkirto J. Bernatonis.

Kitas konservatorius Jurgis Razma teigė, kad minėtomis pataisomis J. Bernatonis siekia VRK įdarbinti savo dabartinį padėjėją, buvusį ilgametį Rinkimų komisijos vadovą Zenoną Vaigauską.

J. Bernatonis neigė tokius spėliojimus: „Zenonas Vaigauskas tikrai nebus deleguotas į VRK, negali būti vienu metu VRK du pirmininkai“.

Pagal pateiktą projektą, parlamentinės Seimo frakciją turinčios partijos taip pat įgytų teisę dalyvauti sudarant vietos rinkimų komisijas.

„Jeigu partijos gauna biudžeto lėšų, tai jos turėtų valstybei ir atidirbti, turėtų dalyvauti organizuojant rinkimus“, – sakė J. Bernatonis.

Anksčiau valdančiųjų pastangomis Seimas pakeitė Partijų ir politinių kampanijų finansavimo įstatymą, kad rinkimuose nedalyvavusi LSDDP gautų valstybės biudžeto dotaciją.

Šiuo metu atstovus į prezidento, Seimo, Europos Parlamento rinkimų komisijas, be kitų institucijų siunčiamų darbuotojų, deleguoja daugiamandatėje apygardoje mandatų gavusios partijos.

Pataisų iniciatorių teigimu, Seimo rinkimų komisijų sudarymo tvarka suvienodinama su savivaldos rinkimų komisijų sudarymo tvarka.  Per savivaldos rinkimus į apylinkių rinkimų komisijas savo atstovus siunčia parlamentines frakcijas turinčios partijos.

VRK įstatymo pataisomis taip pat siūloma nustatyti, kad komisijos pirmininko pavaduotojai bei nariai jų prašymu galėtų būti įdarbinami komisijoje, tuomet jie negalėtų eiti kitų pareigų.

Šiuo metu vien komisijoje dirba tik VRK vadovė Laura Matjošaitytė, pavaduotojams bei nariams mokama pagal išdirbtas valandas.

Pataisos numato, kad komisijos pirmininko pavaduotojo, nario prašymu „Vyriausioji rinkimų komisija nustato, ar jis pagal pareigas dirba vien komisijoje“. Tai nustačius, VRK nariams galiotų tokie patys darbo užmokesčio apribojimai ir garantijos kaip šiuo metu pirmininkui – t. y. jie dirbtų komisijoje visu etatu, bet negalėtų gauti jokio kito atlygio, išskyrus už kūrybinę pedagoginę, mokslinę veiklą.

Seimo rinkimai vyks 2020 metų spalį.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kaip

Graziai tiek dauuuuug metu is musu pinigu zydi senas kompartijos narys

Sita komuniaga

Pas lendzberginiu s I tvartuka

...

O prie ko čia kažkokių partinių gaujų asmeniniai interesai?..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS