Seimo pirmininkė galutinio sprendimo dėl R. Žemaitaičio neliečiamybės tikisi trečiadienį | kl.lt

SEIMO PIRMININKĖ GALUTINIO SPRENDIMO DĖL R. ŽEMAITAIČIO NELIEČIAMYBĖS TIKISI TREČIADIENĮ

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tikisi, kad Seimas galutinį sprendimą dėl Remigijaus Žemaitaičio teisinės neliečiamybės priims trečiadienį.

Nors V. Čmilytė-Nielsen anksčiau yra sakiusi, kad dėl antisemitinių Mišriai Seimo narių grupei priklausančio R. Žemaitaičio pasisakymų parlamentarui būtų galima surengti ir apkaltą, dabar parlamento vadovė teigia, kad pirmiausia reikia išspręsti neliečiamybės klausimą.

„Neužbėgčiau įvykiams už akių. Šiandien mes pradėsime procesą dėl neliečiamybės, viskas yra Seimo rankose, siūloma sudaryti komisiją, kaip yra įprasta tokiais atvejais, po generalinės prokurorės pristatymo ir tuomet jau komisija pateiks savo išvadas ir trečiadienį bus atitinkami sprendimai Seimo rankose“, – Seime žurnalistams pirmadienį sakė Seimo pirmininkė.

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė pirmadienį kreipsis į Seimą su prašymu panaikinti Mišrios Seimo narių grupės nario R. Žemaitaičio teisinę neliečiamybę.

V. Čmilytė-Nielsen sako, kad šis klausimas nėra koalicinis, tad jį palaikyti turėtų tiek pozicijoje, tiek opozicijoje esantys Seimo nariai.

„Tai pakankamai techninis Seimo sprendimas, kuomet kreipiasi generalinė prokurorė. Ir tokiais atvejais, man rodos, visiškai nepriklauso, ar esi pozicijoje, ar opozicijoje, turi išsakyti savo požiūrį į tokius dalykus“, – tvirtino parlamento vadovė.

„Aš politikos tame nematau, nemanau, kad tai koalicinis klausimas“, – pridūrė ji.

Prokurorai nori R. Žemaitaičiui pateikti įtarimus dėl viešo tyčiojimosi, žmonių grupės niekinimo ir neapykantos skatinimo prieš žydų tautybės žmones.

Pirmadienį Seimas planuoja sudaryti laikinąją tyrimo komisiją, kuri įvertintų, ar prokurorų kreipimasis nesusijęs su politiniu Seimo nario persekiojimu.

Anot prokuratūros, jos turimi duomenys leidžia manyti, kad Seimo narys socialiniame tinkle „Facebook“ skelbė antisemitinius tekstus, kuriuose viešai tyčiojosi, niekino ir skatino neapykantą prieš žydų tautybės žmonių grupę.

Anksčiau R. Žemaitaitis buvo apklaustas kaip liudytojas, kuris gali duoti parodymus apie savo paties galimai padarytą nusikalstamą veiką, tačiau patraukti baudžiamojon atsakomybėn jį galima tik Seimui davus leidimą.

Dėl tų pačių įrašų tinkle „Facebook“ R. Žemaitaičiui pradėta ir apkaltos procedūra. Konstitucinis Teismas pernai gruodį priėmė nagrinėti Seimo kreipimąsi dėl galimo priesaikos sulaužymo ir šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo.

Šiuos įrašus R. Žemaitaitis skelbė pernai gegužę.

„Pasirodo be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – IZRAELIS“; „Mes Lietuvių tauta niekada neturi(me) pamiršti žydų ir rusų, kurie labai aktyviai prisidėjo prie mūsų TAUTOS NAIKINIMO!“, „Gal kitą kartą Izraelis numes bombą ant Palestiniečių ligoninės su prierašu susprogdinome, nes bijojome, kad jie mus puls <...> AŠ JUMS NORIU SUTEIKTI ŠANSO MIELI IZRAELIO ŽYDAI ATSIPRAŠYTI PALESTINOS IR ES, UŽ JŪSŲ ŠLYKŠČIUS VEIKSMELIUS SVETIMOJE ŠALYJE Ir pasikartosiu „Po tokių įvykių, nelieka nuostabos, kodėl gimsta tokie pasakymai: Lipo žydas kopėčiom ir nukrito netyčiom. Imkit, vaikai, pagaliuką ir užmuškit tą žyduką“, – viename įrašų feisbuke teigė Seimo narys.

Jeigu KT konstatuotų, kad Seimo narys pažeidė Konstituciją, parlamentas turėtų balsuoti dėl R. Žemaitaičio mandato panaikinimo.

Seimo narys atmeta kaltinimus antisemitizmu.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Nieko tokio R. Z. nepadare nusikalstamo !!!

Zyde Kukliansky viesai per televizija pareiske,kad zydai dar labiau nekencia lietuviu tautos,negu lietuviai zydu,tada gal jai reikia nupirkti bilieta i tevyne.Prasau seimunu pagalvoti ir pasielkti kaip tikras llietuvis turi elgtis _palikti R. Zemaitaiti ramybeje.Lieuvoje visu tautybiu zmones turi teise ir gali gyventi .

Von is seimo

KGB ispera

savaitgalį

daug kur buvo Užgavėnių šventės, ir be personažo, pardon, su peisais mažai kur apsieita, ir Smetonos laikų dainelės dainuotos, tai kiek dabar papildomo darbo prokurorai su teisėjais turės?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS