A. Šimas atsiprašė: rankos pakėlimas nesusijęs su nacių saliutavimu | kl.lt

A. ŠIMAS ATSIPRAŠĖ: RANKOS PAKĖLIMAS NESUSIJĘS SU NACIŲ SALIUTAVIMU

Valdančiosios Seimo „valstiečių“ frakcijos narys Audrys Šimas ketvirtadienį per Seimo posėdį atsiprašė, kad jo balsavimas kažkam priminė nacių saliutavimą, jis teigė tiesiog balsavęs.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis savo ruožtu pareiškė, kad tokios Seimo nario elgesio interpretacijos tarnauja prorusiškai propagandai.

„Dėl mano balsavimo labai atsiprašau, bet ten nebuvo niekaip susiję nei su jokiais veiksmais, nei prieš ką jie nukreipti. Aš keliu ranką. Dabar galėsiu nekelti rankos, galėsiu, kaip jūs – atsistoti, kišenėse rankos – ir balsuoti taip“, – per Seimo posėdį ketvirtadienį sakė A. Šimas, opozicijos politikams pareikalavus paaiškinti savo elgesį per Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdį.

„Posėdyje nėra mygtukų, balsavimai vyksta rankų pakėlimu. Rankos pakėlimas buvo tikrai niekuo susijęs... Labai apgailestauju, jeigu ne taip kas nors suprato mano balsavimą“, – teigė jis.

Keistą pasisveikinimą siejo su koronavirusu

LVŽS lyderis R. Karbauskis ketvirtadienį žurnalistams taip pat garantavo, kad A. Šimo rankos pakėlimas niekaip nesusijęs su nacių saliutavimu.

Balsavimą į priekį ištiesus ranką jis siejo su koronavirusu.

Posėdyje nėra mygtukų, balsavimai vyksta rankų pakėlimu. Rankos pakėlimas buvo tikrai niekuo susijęs... Labai apgailestauju, jeigu ne taip kas nors suprato mano balsavimą.

„Manau, kad su šita krize, su koronavirusu atėjo tokie keisti pasisveikinimai, vieni sveikinasi kojomis, kiti – kumščiais, kiti – dar kažkuo. Manau, galbūt tas gestas galėjo būti kam nors panašus, bet už kolegų ir už mus galiu pasakyti, kad tokios sąsajos neįmanomos“, – tvirtino R. Karbauskis.

„A. Šimas tikrai nenorėjo, kad būtų traktuojamas koks nors jo veiksmas, kaip bandymas rodyti kokias nors sąsajas su fašistine Vokietija. Tiesiog žmonės ieško naujų būdų, kaip sveikintis. Matyt, tai reikėtų laikyti kaip tokį nevykusį bandymą pasisveikinti“, – sakė partijos pirmininkas.

Anot jo, toks A. Šimo veiksmo interpretavimas tarnauja prorusiškai propagandai.

„Tas bandymas tapatinti kažkokį judesį su tais dalykais yra labiau bandymas padėti rusiškai, prorusiškai propagandai, kuri veikia prieš Lietuvą, negu tai iš tikrųjų buvo bandymas“,  – sakė R. Karbauskis.

Premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad A. Šimo judesys jam išvis nepriminė jokio nacistinio ženklo.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sakė, kad parlamentarai turėtų kontroliuoti savo veiksmus.

„A. Šimas jau pasakė savo atsiprašymą. (...) Reikia gal atsiprašyti tos bendruomenės, kad neturi taip vykti. Reikia kontroliuoti savo veiksmus“, – teigė parlamento vadovas.

Lietuvos žydų bendruomenė trečiadienį pranešė, kad kreipėsi į Seimo pirmininką ir NSGK, prašydama ištirti vaizdo įrašą, kuriame matomas balsavimo metu galimai saliutuojantis Seimo narys.

Bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky BNS teigė, kad ketinama dėl įvykio kreiptis ir į prokurorus.

„Dabar mes paprašėme ištirti įvykį Seimo pirmininko ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto. Kreipėmės oficialiai, kreipsimės ir į prokuratūrą, prašydami ištirti, jeigu tai yra tiesa, tai turėtų būti viena reakcija, jeigu tai yra falsifikatas, kas ir kokiu tikslu tą falsifikatą paleido į viešumą“, – sakė F. Kukliansky.

„Toks gestas, kuris aiškiai replikuoja nacių laikų, Hitlerio šlovinimą ir garbinimą, žydui ir ne tik žydui asocijuojasi su brutaliausiu būdu menkinama, žudoma ir žeminama žydų bendruomene“, – teigė ji.

Karikatūras prašys įvertinti VSD

A. Šimui palaikymą išreiškė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Dainius Gaižauskas, kurio teigimu, kolegos rankos gestas reiškė įprastą balsavimą. D. Gaižausko manymu, internete po A. Šimo atlikto veiksmo pasklidę šaržuojantys vaizdo įrašai ir nuotraukos gali būti sumontuotos Rusijai palankių veikėjų rankomis. Dėl to NSGK vadovas kreipsis į Valstybės saugumo departamentą (VSD).

D. Gaižauskas neslėpė pasipiktinimo, kad po A. Šimo mosto internete šaržuojančiais vaizdo įrašais ar nuotraukomis dalinosi netgi Seimo nariai. D. Gaižauskas parodė ir nuotrauką, kurioje matomi politikai, analogiškai pakėlę rankas.

„Kolega A. Šimas jau yra viešai atsiprašęs, apgailestauja, kad toks jo balsavimas kažkam suteikė asociacijų su saliutavimu“, – priminė D. Gaižauskas.

D. Gaižauskas informavo, kad dėl tokių publikacijų internete jis dar ketvirtadienį kreipsis į VSD.

„Blogybė yra ta, kad šią situaciją bandoma eskaluoti. Mačiau kelis pagamintus vaizdo įrašus, lyginamus su Hitleriu, nacistine Vokietija, nacistine simbolika. (...) Šimą naudoja kaip kažkokį fašizmą garbinantį Seimo narį. Čia jau yra negerai. Tai yra mūsų valstybės žeminimas. (...) Man tai panašu į galimai Rusijos prisidėjimą. Manau, kad kreipsiuosi į Valstybės saugumo departamentą įvertinti viešojoje erdvėje tokią skleidžiamą informaciją“, – pabrėžė D. Gaižauskas.

Sumontuotas vaizdo įrašas su ištrauka iš gegužės 20 dieną vykusio NSGK posėdžio patalpintas „Youtube“ platformoje.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Daktaras

Ta prasme, tai yra dugnas. Rankos pakelimas? Tikrai? Jie su sveiku protu bendrauja? Gal ir sikt atsistoje pradekim, nes hitleris greiciausiai sededamas sikdavo... Debilavota kreivu veidrodziu karalyste

Saulius

Ta Faina visai „nefainai“ nusikalba-žmogus paprasčiausiai pakėlė ranką ir jau „įžvelgia“ nusikaltimą. Gal reikėtų bausti ir vokiškai kalbančius - juk Adolfas ta kalba kalbėjo.

Atsipeikėkit

Atsipeikėkit, Basanavičiaus kapo išniekinimas - mirtina tyla. Įpatingų bylų tardytojo palikuonei pyptelėjus baisus triukšmas kyla. Rankos kelti negalima, reiks liniuotę nešiotis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS