Siūlo kaip pavyzdį visuomenei skiepyti savivaldybių merus ir autoritetus | kl.lt

SIŪLO KAIP PAVYZDĮ VISUOMENEI SKIEPYTI SAVIVALDYBIŲ MERUS IR AUTORITETUS

Lazdijų rajono savivaldybės merė Ausma Miškinienė sako, kad, siekiant užtikrinti sklandų vakcinacijos procesą Lietuvoje, rodant pavyzdį visuomenei reikėtų paskiepyti ir rajonų savivaldų lyderius bei autoritetus. Pasak jos, tai, kad nuo pirmadienio „Astra Zeneca“ vakcina pradėti skiepyti šalies vadovai ir Seimo nariai, yra geras pavyzdys, tačiau jis, akcentuoja merė, nepasiekia būtent rajonuose gyvenančių piliečių.

„Komunikacija, kuri vyksta šalies lygmeniu, nepasiekia regionuose gyvenančių žmonių, o tokių yra labai daug. Ir tokių prioritetinėse skiepijimo grupėse yra bene daugiausia“, – trečiadienį „valstiečių“ šešėlinės  Vyriausybės posėdyje sakė A. Miškinienė.

„Džiaugiamės matydami valstybės vadovų, Seimo narių pavyzdį vakcinacijos procese. Tačiau, mano manymu, turėtų būti suteikta teisė tą pavyzdį parodyti ir rajonų merams – 60 žmonių, taip pat administracijų direktoriams, kurie yra ekstremalių situacijų ir komisijų pirmininkai, bei vietos lyderiams ir autoritetams, kurie galėtų būti pavyzdys“, – sakė merė.

Kartu politikė teigė, kad vietos savivaldose dėl centrinėje valdžioje priimtų sprendimų susiduriama su ne vienu sunkumu suvaldant pandemiją. Pasak jos, rajonų gyventojus ypač paveikė komunikacija apie „Astra Zeneca“ vakciną.

Komunikacija, kuri vyksta šalies lygmeniu, nepasiekia regionuose gyvenančių žmonių, o tokių yra labai daug. Ir tokių prioritetinėse skiepijimo grupėse yra bene daugiausia.

„Komunikacija apie vienos iš vakcinų nepatikimumą vienareikšmiškai, ypač regione, kerta per pasitikėjimą“, – teigė ji, pažymėdama, kad savivaldybių administracijų darbą apsunkino ir tai, kad pastarąją savaitę buvo nuspręsta, jog gyventojai galės rinktis vakciną, kuria nori vakcinuotis.

„Pakviesti žmones yra sunku, įtikinti juos yra sunku. Ilgą laiką, dar praėjusios savaitės pradžioje, buvo komunikuojama, kad, jei atsisakai skiepytis, tai galimybės rinktis nėra ir stoji į eilės galą. Tai dabar mes gauname įpareigojimus leisti rinktis. Ir ką tai reiškia? Tuos visus, kurie skiepytis atsisakė, dabar vėl turime pakviesti skiepytis ir vėl visi sustyguoti procesai kinta ir viską pradedame iš naujo“, – teigė merė.

Pasak jos, dėl to tik dar labiau išaugo darbo apimtys savivaldybių atsakingiems asmenims.

„Administracijų direktoriams krūviai yra milžiniški. Kaip žinote, administracijos direktoriui paskirti priedą gali tik taryba ir jis galimas pagal dabartinį teisyną iki 40 procentų ne ilgesniam laikui kaip pusei metų. Mes lauktume pokyčio skatinti žmones ar bent jau rekomendacijos administracijos tarybai vertinti administracijos direktorius už pasiektus rezultatus už papildomą darbo krūvį“, – šešėlinės „valstiečių“ Vyriausybės posėdyje kalbėjo merė.

Lietuvos aukščiausi asmenys, ministrai ir parlamentarai nuo pirmadienio skiepijami po to, kai praėjusią savaitę sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys įtraukė juos į prioriteto grupių sąrašą. Šiuo sprendimu siekiama stiprinti pasitikėjimą skiepais nuo COVID-19 ir konkrečiai „AstraZeneca“, kuria skiepijimas pastarąją savaitę buvo laikinai sustabdytas dėl kelių tromboembolijos atvejų paskiepytiems žmonėms.

Leistų išvengti tokių atvejų kaip Širvintose

A. Miškinienei antrino ir „valstiečių“ šešėlinio Ministrų Kabineto posėdyje dalyvavęs Visagino meras Erlandas Galaguzas. Pasak jo, tęsiant vakcinacijos procesą šalyje, savivaldybėms reikėtų suteikti daugiau savarankiškumo priimant sprendimus. Anot mero, tai leistų išvengti sprendimų, priimtų ne pagal vakcinaciją šalyje reglamentuojančias taisykles.

„Smagu, kad Vyriausybė išgirdo iniciatyvą kažkaip palengvinti savivaldybėms šokinėti prioritetinėje eilėje, bet manau, kad tai nėra pakankamas žingsnis, kadangi pamiršti yra vietoje esantys lyderiai – merai, administracijos direktoriai“, – šešėlinės LVŽS Vyriausybės posėdyje sakė E. Galaguzas.

„Jeigu susikaupia tam tikras kiekis vakcinų, kurios yra nepanaudojamos ir tose prioritetinėse eilėse nėra žmonių, kurie sutinka šiuo metu arba negali vakcinuotis... Tada savivaldybei turėtų būti suteikta teisė pradėti masinį vakcinavimą, kad nebūtų taip, kaip Širvintų merė vakar padarė. Manau, kad tai neteisinga, kai dirbama ne pagal taisykles. Turi būti suteikta teisė tokį veiksmą padaryti, ir mes tam jau ruošiamės“, – teigė meras, užsimindamas, kad šiuo metu jo vadovaujamoje savivaldybėje yra registruojami visi norintys skiepytis.

„Atėjus laikui, kai vakcinų kiekis, tikėtina, bus didesnis, mes jau, tikėtina, galėsime pradėti kviesti tuos žmones, kurie nepateko į prioritetinę eilę. Jei mes turėtume galimybę priimti sprendimą patys, turint perteklinį kiekį, tai galėtume paskiepyti kažką kitą – mes galėtume rodyti pavyzdį ne tik per valdžios atstovus, bet yra ir garbūs piliečiai, yra žmonės, kurių kiti tikrai paklausys“, – teigė Visagino meras.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Dujokauke

Nereikia jokiu meru ir jokiu ten "autoritetu" skiepyti. Jie yra balastas, niekam nenaudingi.

geriau sudaryt bendrą eilę

kažkaip pamėgo landvatas, blatus, geras pozicijas, būtų bendra eilė, o tu 500 000, matai kaip eilė juda ir lauki, o dabar visi randa kaip paaiškinti, kad be eilės skiepijasi. Greičiau baigtų senolius ir ligonius, o toliau stytkit visus bendrai

Pilietis

Koks mokslinis tyrimas irode kad paskiepytas vakcina nesusirgs?Norėtųsi isgirs diskusija.Visi bijo pripažinti,kad ji neapsaugo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS