A. Skaisgirytė apie Vokietijos brigadą: politinių žaidimų šia tema neturėtume žaisti | kl.lt

A. SKAISGIRYTĖ APIE VOKIETIJOS BRIGADĄ: POLITINIŲ ŽAIDIMŲ ŠIA TEMA NETURĖTUME ŽAISTI

Vokietijos brigados klausimas yra nepelnytai politizuojamas, sako prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė.

Taip ji kabėjo prezidentui Gitanui Nausėdai viešint Vokietijoje, kur ketvirtadienį susitikimo su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu (Olafu Šolcu) metu jis sieks suvienodinti Vilniaus ir Berlyno požiūrį dėl šių vokiečių pajėgų dislokavimo Lietuvoje.

„Brigados klausimas, kuris visiškai nepelnytai, sakyčiau, politizuojamas, turėtų nustoti būti diskutuojamas kiekviena pasitaikančia proga. Vietoj to turėtume dirbti įgyvendinant tai, ką sutarė abiejų šalių vadovai“, – ketvirtadienį transliuotame interviu LRT radijui sakė patarėja.

„Mes suprantame, kad vokiečių brigada turi atsirasti Lietuvoje, žinome, kad tai neįvyks dar šiandien. Politiniai žaidimai, šiuo atveju, yra blogi, nes jie susiję su labai pamatiniu Lietuvos saugumo interesu ir žaidimų šia tema neturėtume tokių žaisti“, – pridūrė A. Skaisgirytė.

Abiejų šalių lyderiai pernai Vilniuje sutarė dėl Vokietijos karių brigados dislokavimo Lietuvoje. Vis dėlto Vilniaus ir Berlyno požiūriai, kokia apimtimi šis karinis vienetas turėtų būti dislokuotas, išsiskiria.

Politiniai žaidimai, šiuo atveju, yra blogi, nes jie susiję su labai pamatiniu Lietuvos saugumo interesu ir žaidimų šia tema neturėtume tokių žaisti.

Lietuva siekia nuolatinio pajėgų buvimo, bet kol kas šalyje yra tik vieneto štabas. Berlynas sako, kad dalis brigados bus dislokuota Lietuvoje, o dalis – Vokietijoje.

Pasak A. Skaisgirytės, klausimus dėl komunikato patikimumo kelia ne diplomatai, kuriems Lietuvos prezidento ir Vokietijos kanclerio sutarimas yra aiškus, bet politikai.

„Na, o kai kelia politikai, tai tikslai yra politiniai: turbūt užsidirbti sau taškų, pavyzdžiui, ar dirbtinai sukurti problemą ten, kur jos nėra, o paskui vaizduoti, kad ją sprendžia“, – sakė ji.

Prezidento patarėjos teigimu, šie „politiniai žaidimai“ yra blogi, nes susiję su „labai pamatiniu Lietuvos saugumo interesu“.

„Žaidimų šia tema neturėtume tokių žaisti“, – teigė A. Skaisgirytė.

Su O. Scholzu prezidentas taip pat aptars liepą Vilniuje vyksiantį NATO viršūnių susitikimą ir Lietuvos siekius dėl sustiprintos oro gynybos regione, didesnio Aljanso gynybos finansavimo, Ukrainos narystės NATO perspektyvos.

Abiejų šalių lyderiai susitikime kalbėsis ir apie naujus Baltijos šalių bei Lenkijos gynybos planus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS