„Socialdarbiečiai“ į Konstitucinio Teismo teisėjus siūlo J. Bernatonį | kl.lt

„SOCIALDARBIEČIAI“ Į KONSTITUCINIO TEISMO TEISĖJUS SIŪLO J. BERNATONĮ

Valdančioji Socialdemokratų darbo frakcija siūlo Konstitucinio Teismo (KT) teisėju skirti savo narį, buvusį teisingumo ministrą Juozą Bernatonį.

„Jis atitinka visus privalomus rodiklius – visus, kurie numatyti įstatyme“, – ketvirtadienį BNS sakė šios frakcijos seniūnas Rimantas Sinkevičius.

J. Bernatonis patvirtino davęs sutikimą teikti jo kandidatūrą.

„Aš esu teisininkas, buvęs teisingumo ministras“, – teigė jis žurnalistams.

Kita vertus, politikas nebuvo tikras, kad Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pasirinks jo kandidatūrą.

„Gal kitos frakcijos pateiks geresnį kandidatą“, – sakė J. Bernatonis.

Parlamento vadovas ketvirtadienį sakė kol kas neteiksiąs šios kandidatūros.

„Lauksiu kitų pasiūlymų, o kai sulauksiu, svarstysiu, kuris yra geriausias“, – žurnalistams Seime sakė V. Pranckietis.

Jis tvirtino savo kandidato neturįs.

„Tikrai konsultuosiuosi su teisininkais, su bendruomene, kad būtų pritarimas“, – sakė V. Pranckietis.

Seimo pirmininkas, kaip ir prezidentas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas, kandidatus į KT teisėjus turi pateikti iki gruodžio 19 dienos.

V. Pranckietis yra paprašęs parlamento frakcijų teikti savo kandidatus.

Parlamento vadovo teigimu, Seimui kandidatūros bus pristatytos kitų metų kovą, pavasario sesijos pradžioje.

Kovą baigiasi Konstitucinio Teismo pirmininko Dainiaus Žalimo bei teisėjų Gedimino Mesonio ir Vyto Miliaus kadencija.

D. Žalimas ir G. Mesonis į Konstitucinį Teismą paskirti 2011 metais, o V. Milius vėliau, 2013 metais, į Europos Sąjungos Bendrojo Teismo teisėju tapusio Egidijaus Bieliūno atlaisvintą vietą.

Konstitucija numato, kad Konstitucinis Teismas kas treji metai atnaujinamas vienu trečdaliu. Konstitucinio Teismo teisėjus skiria Seimas po lygiai iš kandidatų, kuriuos pateikia prezidentas, Seimo pirmininkas ir Aukščiausiojo Teismo pirmininkas. Teisėjų kadencijos pabaiga yra atitinkamų metų kovo mėnesio trečiasis ketvirtadienis.

Kai Konstitucinio Teismo teisėjo įgaliojimai nutrūksta pirma laiko, į laisvą vietą likusiam kadencijos laikui nustatyta bendra tvarka skiriamas naujas teisėjas. Jeigu toks teisėjas šias pareigas ėjo ne ilgiau kaip šešerius metus, tai jis po ne mažesnės kaip trejų metų pertraukos gali eiti Konstitucinio Teismo teisėjo pareigas dar vieną kadenciją.

Konstitucinio Teismo teisėjais gali būti skiriami nepriekaištingos reputacijos Lietuvos piliečiai, turintys aukštąjį teisinį išsilavinimą ir ne mažesnį kaip 10 metų teisinio ar mokslinio pedagoginio darbo pagal teisininko specialybę stažą.

A. Širinskienė: jis atitinka visus reikalavimus

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė, vertindama Socialdemokratų darbo frakcijos pasiūlytą Juozo Bernatonio kandidatūrą į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus, sako, kad J. Bernatonis atitinka visus reikalavimus ir turi patirties, tačiau kartu pažymi, kad dėl KT teisėjo teikimo turi nuspręsti Seimo pirmininkas.

„Ponas Bernatonis, kiek aš žinau, tikrai atitinka visus reikalavimus, kurie yra keliami KT teisėjui, – jis turi tikrai didelę patirtį ir, manau, atsimename jo buvimą teisingumo ministru, o visa kita spręs Seimo pirmininkas. Jeigu Seimo pirmininkas teiks, tada spręs Seimas“, – Eltai J. Bernatonio kandidatūrą įvertino A. Širinskienė.

Paklausta, ar Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija jau yra apsisprendusi dėl kandidato, kurį siūlys į KT teisėjus, A. Širinskienė atsakė neigiamai. Jos teigimu, šiuo metu valdančiųjų dėmesys yra sukoncentruotas į kitų metų valstybės biudžeto projekto priėmimą.

„Frakcija šiuo metu nėra nieko aptarusi, dar turime iki 19 dienos pakankamai laiko. Dabar visiems labiau rūpi ne KT teisėjų postai, bet biudžetas. Artėjant biudžeto svarstymams į pabaigą arba jį priėmus, ir mes apsispręsim“, – pridūrė A. Širinskienė.

Opozicija nepritaria: jis – intrigų meistras

Socialdemokratų darbo partijai į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus pasiūlius partietį J. Bernatonį, Seimo opozicijos nariai stebisi tokiu siūlymu.

Socialdemokratas Algirdas Sysas teigia, kad J. Bernatonis nėra tinkamas kandidatas darbui KT.

„Labai keistai vertinu. Jis toks intrigų meistras. Jeigu norime sugriauti valstybę iki galo, tik Bernatonio ir trūksta Konstituciniame Teisme“, – Eltai sakė A. Sysas.

Galbūt ponas Pranckietis ir galėtų pasiūlyti J. Sabatauską. Deja, „valstiečiai“ jam šito nedovanotų.

Paklaustas, kieno kandidatūrą teiks Socialdemokratų frakcija, A. Sysas teigė, kad kol kas tai nėra nuspręsta. Jis abejojo, kad opozicijos siūlomas kandidatas būtų palaikomas valdančiųjų.

„Nenusprendėme, tai nenorėčiau atskleisti. Mes turime labai gerą savo frakcijos narį Julių Sabatauską, kuris (Teisės ir teisėtvarkos – ELTA) komiteto pirmininkas ne vienerius metus buvo, ir turbūt teisininkų bendruomenėje jis visai normaliai vertinamas, bet mes suprantame, kokia situacija yra Seime. Vargu ar žmogus, kuris kritikuoja šiandien daugumą, gali tikėtis balsų, balsuojant už išrinkimą į KT teisėjus. Galbūt ponas Pranckietis ir galėtų pasiūlyti J. Sabatauską. Deja, „valstiečiai“ jam šito nedovanotų“, – svarstė A. Sysas, pakartojęs, kad konkretaus kandidato LSDP frakcija dar vis dėlto neišrinko.

Tuo tarpu parlamentarė, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigia, kad KT neturėtų būti politizuotas ir kandidatai į jo teisėjus, tvirtina politikė, turi būti kompetentingi bei turintys ilgą teisinio darbo patirtį.

„Nėra gerai, kai KT būtų politizuotas. Matyt, bet kokio politiko kandidatūrą reikėtų vertinti kritiškai. Lietuvoje yra puikių teisininkų, nuostabių teisininkų ir advokatų kontorose, ir dirbančių visuomeninį darbą, kurie turi daugiau nei dešimties metų patirtį ir jie galėtų puikiai dirbti KT“, – Eltai sakė A. Armonaitė.

Ji pridūrė, kad Seimui reikėtų paieškoti kitų kandidatų.

„Tikiuosi, kad Seimo pirmininkas ir mes visi paieškosime tų žmonių geriau“, – pabrėžė Seimo narė.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

zp

Šitas per visur dar bando prie valstybės lovio pristot. Į seimą jau - sunkiai, tai teisman eis. Nu artistas

JANKAUSKIENE JURATE

Į KARVĖS UŽPAKALĮ.

nijolina

Ar nera Lietuvoje ir tam pačiame Seime padoresniu teisininku? KT turi dirbti itin PADORUS, nešališki, objektyvūs teisininkai. Prisiminkit vien jo ministravima Butkevičiaus vyriausybėje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS