VRK nusprendė dar kartą perskaičiuoti balsus Utenos vienmandatėje apygardoje | kl.lt

VRK NUSPRENDĖ DAR KARTĄ PERSKAIČIUOTI BALSUS UTENOS VIENMANDATĖJE APYGARDOJE

Dar kartą Utenos apygardos rinkėjų balsus penktadienį perskaičiuos Vilniaus miesto ir rajono apygardų komisijų nariai, nusprendė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Tokį sprendimą ketvirtadienį VRK nariai priėmė bendru sutarimu.

Anot jų, nors nekyla abejonių dėl ankstesnio balsų perskaičiavimo ir gauto rezultato, antras perskaičiavimas turėtų išsklaidyti visas abejones ir įtarimus.

Taip pat VRK nutarė, kad penktadienį perskaičiuojant balsus nedalyvaus suinteresuotų partijų – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Lietuvos socialdemokratų – deleguoti rinkimų komisijų nariai.

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė teigė, kad bandoma išpūsti burbulą dėl galimų pažeidimų Utenoje, tačiau VRK pareiga – panaikinti visas spekuliacijas.

Pirmąjį balsų perskaičiavimą Utenoje stebėjęs VRK pirmininkės pavaduotojas Andrius Puksas tvirtino, kad procedūra atlikta skaidriai, pagal įstatymus.

„Apygardos komisijos pirmininkė į patį perskaičiavimo procesą nesikišo. Jos veiksmai neturėjo įtakos galutiniam rezultatui. Neturiu abejonių dėl rezultato“, – sakė jis.

Tuo metu kita VRK pirmininkės pavaduotoja Svetlana Misevičienė atkreipė dėmesį, kad buvo aptikti trys netinkamai plombuoti maišai su balsavimo biuleteniais.

„Trys maišai buvo, nuo kurių buvo galima laisvai nuimti plombą ir vėl uždėti. Tie maišai nebuvo tinkamai uždaryti. Nors kelis kartus prašyta, tai nenurodyta protokole. Procedūrinių pažeidimų buvo“, – sakė S. Misevičienė.

VRK narė Aistė Žilinskienė turėjo priekaištų dėl netinkamo protokolų pildymo – nors Utenos apygardos komisija balsavo dėl kiekvieno ginčytino biuletenio, to neužprotokolavo.

VRK narė Olga Kilkinova sakė, kad visi minimi pažeidimai neesminiai. Ji apgailestavo, kad Utenos apygardos komisijos pirmininkė Rolanda Gudynienė prieš balsų perskaičiavimą nenurodė, jog yra Utenoje rinkimus laimėjusio Seimo nario konservatoriaus Edmundo Pupinio padėjėja.

Jos profesionalumu neabejoju, tačiau tai kelia nepasitikėjimą ir galbūt atliktu darbu.

„Jos profesionalumu neabejoju, tačiau tai kelia nepasitikėjimą ir galbūt atliktu darbu“, – sakė O. Kilkinova.

VRK gavo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) prašymą dar kartą perskaičiuoti balsus šioje apygardoje, nes abejonių dėl skaidrumo kelia pirmasis balsų perskaičiavimas, vykęs Utenoje.

LSDP pirmininko pavaduotojas Justas Pankauskas BNS sakė, kad tuomet padaryta pažeidimų.

„Visų pirma, skundžiame netinkamą komisijos narių pareigų atlikimą, kai tinkamai nebuvo užsegti maišai su biuleteniais – nuotraukas, įrodymus turime“, – teigė jis.

Taip pat socialdemokratai pasigedo vieno išankstinio balsavimo voko. Anot J. Pankausko, skelbta, kad buvo pasiklydę septyni išankstinio balsavimo vokai, bet Uteną pasiekė tik šeši.

Socialdemokratams abejonių kelia ir Utenos apygardos komisijos pirmininkės R. Gudynienės dalyvavimas, organizuojant balsų perskaičiavimą.

Per antrąjį Seimo rinkimų turą suskaičiavus balsus Utenos apygardoje paaiškėjo, kad socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas ir konservatorių kandidatas E. Pupinis surinko po 7075 balsus.

Pirmadienį Utenoje organizuotas balsų perskaičiavimas, tuomet už E. Pupinį rasti 7072 balsai, o už G. Palucką – 7070. Antradienį gavus pasiklydusius išankstinio balsavimo vokus iš kitų apygardų nustatyta, kad už E. Pupinį balsavo 7076, o už G. Palucką – 7071 apygardos rinkėjas.

Balsų perskaičiavimą organizavusi R. Gudynienė BNS sakė pati biuletenių neskaičiavusi, nusišalinusi. Procesą stebėjo šeši iš 13 VRK narių.

Galutinius Seimo rinkimų rezultatus planuojama tvirtinti šeštadienį.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jona

Turėtų ne tik perskaičiuoti bet ir sutikrint su balsuotoju sąrašais, peržiūrėti negaliojančius biuletenius. Labai jau nori laimėti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS