V. Čmilytė-Nielsen: atsistatydinus A. Anušauskui, būtų galima svarstyti L. Kasčiūno kandidatūrą į ministrus | kl.lt

V. ČMILYTĖ-NIELSEN: ATSISTATYDINUS A. ANUŠAUSKUI, BŪTŲ GALIMA SVARSTYTI L. KASČIŪNO KANDIDATŪRĄ Į MINISTRUS

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad atsistatydinus krašto apsaugos ministrui Arvydui Anušauskui, į šias pareigas būtų galima svarstyti parlamento Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Lauryno Kasčiūno kandidatūrą.

„Nuskambėjęs toks siūlomas pakeitimas, iš esmės nemanau, kad turėtų padaryti didelė skirtumą darbų tęstinumui ir efektyvumui“, – šeštadienį Seime žurnalistams sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Nuskambėjo, kad Kasčiūno kandidatūra galėtų būti svarstoma į ministrus. Manau, kad tai iš dalies yra konservatorių partijos vidaus reikalas. Matyt, premjerei geriau matyti, kas efektyviau darbus galės padaryti. Bet manyčiau, kad mūsų sistema tuo ir stipri, kad ji tikrai nepriklauso nuo vieno žmogaus“, – pridūrė ji.

Visgi, klausiama apie A. Anušausko pasitraukimo aplinkybes, politikė teigė nenorinti spekuliuoti.

„Apie (atsistatydinimo – ELTA) priežastis detaliau bus galima kalbėti, kai premjerė, matyt, pasisakys pirmadienį. Interpretuoti kažkaip – nenorėčiau“, – teigė ji.

Nepaisant to, kad A. Anušausko traukiasi šios kadencijos Seimui ir Vyriausybei dirbant paskutiniuosius kadencijos metus, V. Čmilytė-Nielsen teigė mananti, kad naujas ministras ar ministrė per likusį laiką dar galėtų padaryti nemažai darbų.

Net neabejoju, kad devyni mėnesiai ar pusmetis yra pakankamas laikas, kad padarytume rimtus darbus.

„Net neabejoju, kad devyni mėnesiai ar pusmetis yra pakankamas laikas, kad padarytume rimtus darbus – ypač turint galvoje, kokio mąsto uždaviniai yra krašto apsaugos srityje“, – sakė pirmininkė.

Mano, kad klausimą reikėjo aptarti koaliciniame formate

V. Čmilytė-Nielsen pridūrė, kad koalicija apie pokyčius Vyriausybėje nežinojo. Ji teigė su premjere Ingrida Šimonyte taip pat nekalbėjusi apie A. Anušausko atsistatydinimą.

„Apie motyvus neteko kalbėti. Aš su premjere nekalbėjau po vakar paaiškėjusio sprendimo“, – paaiškino Seimo vadovė.

Tačiau Seimo pirmininkė leido suprasti, kad Ministrų kabineto vadovė galėjo pasirinkti kitokį kelią paskelbti žinią apie A. Anušausko pasitraukimą.

„Akivaizdu, kad buvo galima geriau (pasielgti – ELTA), nes tuomet būtų mažiau aistrų kilę“, – pripažino ji.

„Viena vertus, Vyriausybės sudėtis – ypatingai, kai kalbame apie tos pačios partijos ministrų galimą kaitą – tai, visų pirma, premjerės ir jos atstovaujamos politinės partijos vidaus reikalas. Žinoma, būtų mažiau erdvės emocijoms ir interpretacijoms, jeigu koaliciniame formate tai būtų kažkaip detaliau aptarta. Bet buvo padaryta kitaip“, – apibendrino ji.

Sureagavo į A. Anušausko užuominas dėl daromos įtakos

Šeštadienio rytą susitikęs su prezidentu Gitanu Nausėda, A. Anušauskas žurnalistams paaiškino savo pasitraukimo iš Ministrų kabineto aplinkybes. Jis nesutiko su reiškiama kritika dėl kariuomenės ir teigė, kad ėmęsis antikorupcinės politikos susidūrė su „grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais“. Be to, pažymėjo politikas, esą ministerijoje užtrenkus duris neskaidrioms kampanijoms, „jos rado atviras duris Seime“.

Klausiama apie šiuos ministro pareiškimus, V. Čmilytė-Nielsen teigė nežinanti, ką A. Anušauskas turėjo omenyje.

„Man nežinoma apie tokią įtaką. Matyt, čia reikėtų išgirsti iš paties ministro detalesnius paaiškinimus, kas turima galvoje. Jeigu turi kažkokios konkrečios informacijos – kad ją paviešintų ir panašiai. Spekuliuoti tokiais rimtais dalykais – nenorėčiau“, – tepasakė V. Čmilytė-Nielsen.

ELTA primena, kad penktadienį Vyriausybės spaudos tarnyba išplatino pranešimą, kuriuo patvirtino, jog premjerė Ingrida Šimonytė gavo A. Anušausko prašymą atsistatydinti.

Šeštadienį I. Šimonytė savo feisbuko paskyroje parašė, kad krašto apsaugos ministro A. Anušausko atsistatydinimas nėra susijęs su kaip nors staiga pakitusia Lietuvos nacionalinio saugumo būkle ar neigiamomis žiniomis apie ministerijos veiklą. Pasak jos, tai yra susiję su lūkesčiu per šią kadenciją padaryti „dar daugiau ir greičiau“.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Simonas

Pradžioj kalbėjo,kad konservatoriai galėjo daugiau komunikuoti. Matyt,buvo "instruktuota", tad pradėjo kitaip kalbėti. Juk nuomonė turi būti vieninga.

Klpd.

Na argi šita galėjo kitaip pasakyti?:D) Tuščia lėlė - marjonetė daranti Nieką ir klausanti tik savo virvučių tampytojo..Dar vieną rezoliuciją palaikančia Ukrainą priimk..:D) Vietoje to kad realiai padėt ar tarpininkaut siekiant Taikos

Q

Kasčiūnas gimes buti gynybos ministru , arba generolu , - kam nori ragus aplaužys .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS