V. Pranckietis ragina valdančiuosius teikti projektą dėl jo atstatydinimo | kl.lt

V. PRANCKIETIS RAGINA VALDANČIUOSIUS TEIKTI PROJEKTĄ DĖL JO ATSTATYDINIMO

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ragina valdančiuosius kitą savaitę teikti projektą dėl jo atstatydinimo, nes situacija eskaluojama per ilgai.

„Norėčiau pakviesti valdančiąją daugumą kitą savaitę nebeatidėliojant organizuoti procedūrą, kuri vadinasi atšaukimo procedūrą, ir patikrinti pasitikėjimą Seime“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė V. Pranckietis.

„Man yra neramu dėl susidariusios situacijos, yra peržengiamos sveiko proto ribos ir situacija eskaluojama taip ilgai, kad laikas ją užbaigti“, – savo trumpame pareiškime sakė parlamento vadovas.

„Valstiečiai“ V. Pranckietį ragina trauktis, nes pagal liepą pasirašytą koalicijos sutartį Seimo pirmininko postas turėtų atitekti „socialdarbiečiams“.

Sutartį pasirašė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga bei „Tvarka ir teisingumas“.

V. Pranckietis nesutinka trauktis pats.

Valdantieji prieš kelis mėnesius yra surinkę būtinus Seimo narių parašus dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku, tačiau projekto neregistruoja dėl rizikos, kad neužteks balsų jį atstatydinti. Tam reikia ne mažiau kaip 71 balso „už“.

 

 

S. Skvernelis palaiko V. Pranckietį

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako palaikantis Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, atsisakantį trauktis iš pareigų ir raginantį surengti balsavimą dėl pasitikėjimo juo.

„Palaikau Seimo pirmininką, palaikau ir buvusios prezidentės išsakytą situacijos vertinimą“, – žurnalistams trečiadienį Vyriausybėje sakė premjeras.

Pasak S. Skvernelio, kylantys ginčai pradeda kenkti ir Lietuvos užsienio politikai.

Klausimas tampa visiškai nemaloniu Lietuvos politinei sistemai.

Neseniai valdančiųjų valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis nesėkmingai mėgino blokuoti Seimo pirmininko vizitą į Armėniją.

„Situacija tampa kenkianti valstybei, mes matome, kad tai pradeda kenkti užsienio politikai, kai atskiri Seimo nariai, nesusigaudantys esmėje, bando neleisti Seimo pirmininkui išvykti ir atlikti savo konstitucinių pareigų, nesuvokdami, kad Seimo pirmininkas visada atstovauja ne vienai ar kitai frakcijai, o Lietuvos Respublikos Seimui“, – kalbėjo premjeras.

„Klausimas tampa visiškai nemaloniu Lietuvos politinei sistemai. Jei yra abejojančiųjų, kad Seimo pirmininkas neturi pasitikėjimo, tai Seimas privalo balsuoti. Jei yra žmonės ar frakcijos Seime, kurios taip mano, tai turi teikti tokią iniciatyvą ir reikšti nepasitikėjimą Seimo pirmininku“, – sakė ministras pirmininkas.

R. Karbauskis: situacija darosi apgailėtina

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis parlamento vadovo Viktoro Pranckiečio raginimą kitą savaitę teikti jo atstatydinimą sieja su valdančiųjų komandiruotėmis.

„Situacija darosi apgailėtina jo (V. Pranckiečio – BNS) prasme, nes jis puikiai žino, kad penki mūsų frakcijos žmonės ir nemažai kitų mūsų koalicijos partnerių žmonių kitą savaitę yra komandiruotėse“, – BNS trečiadienį sakė R. Karbauskis.

„Jis (V. Pranckietis – BNS) puikiai supranta, kad, jei nėra visos koalicijos, tada balsavimas gali neduoti rezultato, ir jis iki kitos sesijos bus ramus. Jis to ir siekia, bet esmė ta, kad jis nesako: balsuokite ir išspręskite klausimą, jis sako: balsuokite kitą savaitę. Jis labai gerai suskaičiavo. Tai būtų kaip ir garbingas kvietimas, bet jis žino, kad mūsų nėra“, – kalbėjo „valstiečių“ vadovas.

Pasak LVŽS pirmininko, balsavimas dėl parlamento vadovo bus skiriamas radus datą, kuomet visi valdančiosios koalicijos atstovai galės dalyvauti.

„Tai bus netrukus, mes susirinksime, pasiskirsime dieną, kada atšauksime komandiruotes arba pažiūrėsime, kada neišvažiuoja niekas, ir balsuosime. Seimas balsuos, be abejonių, bet mums reikia būti visiems, kad užtektų balsų“, – teigė R. Karbauskis.

Tuo metu „valstiečių“ koalicijos partneriai „socialdarbiečiai“ pritaria V. Pranckiečio raginimui ir mano, kad balsavimą reikėtų surengti kitą savaitę.

„Šio procedūros atidėliojimas neduoda jokių rezultatų, tuo pačiu situacijos neapibrėžtumas Seime demonstruoja Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pasimetimą, kelia nereikalingas diskusijas, ir visi atrodome juokingai. Mūsų frakcija ragina pritarti Seimo pirmininko išsakytam kvietimui ir nebeatidėlioti procedūros. (...) Tikimės, kad balsavimas bus surengtas kitą savaitę, o pasibaigus nereikalingoms diskusijoms Seimas labiau koncentruosis į rimtus darbus“, – teigi Lietuvos socialdemokratų darbo partijos frakcijos seniūnas Rimantas Sinkevičius trečiadienį išplatintame pranešime.

Tuo pačiu „socialdarbiečiai“ ragina opozicines frakcijas dalyvauti balsavime.

GALERIJA

  • V. Pranckietis ragina valdančiuosius teikti projektą dėl jo atstatydinimo
  • V. Pranckietis ragina valdančiuosius teikti projektą dėl jo atstatydinimo
D. Labučio / ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

geda

Na ir skystas tas Pranskietis, galvoja,kad vaidina kieta. Seniai reikejo iseiti, bet gaila privilegiju, kaip gi pasitrauksi.

kgb

pranskietis lansbergiu klano vasalas...

gal jis tikrai nesuvokia

buvo antaniukas dabar viktoriukas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS