V. Pranckietis: Seimo narių skaičius turi būti mažinamas iki 121 nario | kl.lt

V. PRANCKIETIS: SEIMO NARIŲ SKAIČIUS TURI BŪTI MAŽINAMAS IKI 121 NARIO

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis nekeičia savo nuomonės ir tikina, kad Seimo narių skaičius turėtų būti mažinimas iki 121 parlamentaro. Pasak V. Pranckiečio, apie tokį Seimo narių skaičių kalba politologai.

„Grįžčiau prie savo nuomonės, kad mes turime politologų rekomenduojamą skaičių 121, apie jį ir reikėtų diskutuoti (...) Jeigu mažėtų Seimo narių skaičius, tai, žinoma, galėtų jis mažėti sąskaita renkamųjų pagal sąrašą, kad vienmandatininkų procentas liktų didesnis“, - trečiadienį „Žinių radijui“ teigė V. Pranckietis.

Seimo pirmininkas neslepia, kad įstatymo projektą dėl Seimo narių mažinimo bus sunku priimti. Pasak jo, jeigu vis dėlto įstatymo nepavyktų priimti Seime, tuomet būtų renkami piliečių parašai dėl referendumo skelbimo.

Jeigu mažėtų Seimo narių skaičius, tai, žinoma, galėtų jis mažėti sąskaita renkamųjų pagal sąrašą, kad vienmandatininkų procentas liktų didesnis.

„Menkos perspektyvos, ir tada turėtume imtis kito kelio - skelbti referendumą. Tuomet nereikia konstitucinės daugumos referendumui paskelbti, tada reikia daugumos. Jeigu nepaskelbtume Seime, tuomet liktų piliečių parašų rinkimas, bet tai yra didžiulis varginantis veiksmas“, - teigia Seimo pirmininkas.

Norint pakeisti Konstituciją reikia, kad per priėmimą už tai balsuotų ne mažiau kaip 94 Seimo nariai. Dėl Konstitucijos pataisų priėmimo balsuojama du kartus su trijų mėnesių pertrauka, abu kartus „už“ turi būti ne mažiau kaip du trečdaliai Seimo narių.

Šiuo metu galiojantis Konstitucijos 55 straipsnis nustato, kad Seimą sudaro 141 Seimo narys. Priėmus siūlomas Konstitucijos pataisas būtų sumažintas Seimo narių skaičius ir Seimą sudarytų 121 Seimo narys.

Kartu su Konstitucija turės būti pakeistas Seimo rinkimų įstatymas bei Seimo rinkimų tvarką detalizuojantys poįstatyminiai aktai. Seimo rinkimų įstatyme turės būti nustatyta, kiek Seimo narių renkama vienmandatėse apygardose ir kiek - daugiamandatėje apygardoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

...

PIRM, pamirškim tą '+1', tai papildomas 'darmojiedas', kurio balsas NIEKO nereiškia; va ir siūlomame 121 nario variante sprendimo priėmimui 60 balsų mažai TIEK prie 121, tiek ir prie 120 narių skaičiaus, o tuo tarpu prie 121 varianto KIEKVIENAS seimūnas GALI bėgt nuo savo atsakomybės slėpdamasis už to NEREIKŠMINGO '+1' faktoriaus; kitu gi atveju jis TURĖTŲ žinot savo poziciją! Na o antra - JEI Seime ir nepakanka balsų Konstitucijai pakeist, tų balsų PAKANKA referendumui paskelbt ir čia NEDERA dangstytis tuo balsų rinkimu - referendumus jūs TURIT skelbt BET KOKIAIS svarbiais Tautai klausimais taip kaip jus Konstitucija ĮPAREIGOJA!

Anonimas

Pasižiūriu seimo posėdžius ir matau ,kiek balsuoja seimo narių priiminėjant istatymus ,tiek jų reikėtų palikti,tai apie trisdeimt ar penkiasdešimt ,vsi kiti kažkur šlaistosi ,nesėdi savo darbo vietose,reiškia neina į darbą kaip visi ,taip jie parodo kaip reikia atsinešti į darbą o blogas pavizdys labai užkrečia

TURI

Būti ne daugiau kaip 71 ir tik!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS