„Valstiečiai“ vėl bandys teikti naują Lobistinės veiklos įstatymą | kl.lt

„VALSTIEČIAI“ VĖL BANDYS TEIKTI NAUJĄ LOBISTINĖS VEIKLOS ĮSTATYMĄ

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis teigia, kad bus dar kartą mėginama priimti naujos redakcijos Lobistinės veiklos įstatymą.

„Pirmadienį trečią sykį registruosime įstatymą, kurį opozicija atmetinėjo“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė jis.

„Valstiečių“ lyderio teigimu, bus mėginama įteisinti privalomą vadinamąjį kryžminį deklaravimą, kai apie buvusią lobistinę veiklą privalo deklaruoti ir lobistai, ir su jais bendravę politikai, tarnautojai.

„Mes du kartus šitoje kadencijoje bandėme tai padaryti, pabandysime trečią kartą“, – teigė R. Karbauskis.

„Jeigu įstatymas būtų priimtas, šiandien nė vienas neklaustumėte mūsų apie tai, ar geras įstatymas, ar ne. Jis būtų puikus. Tiesiog konservatorių balsais jis buvo atmestas“, – tvirtino jis.

Naujos redakcijos Lobistinės veiklos įstatymo projektą Teisingumo ministerija registravo 2018 metų gruodį.

Seime jis įstrigo praėjusių metų pabaigoje jau priėmimo stadijoje.

Praėjusių metų pabaigoje „valstiečiai“ R. Karbauskis ir Agnė Širinskienė buvo pateikę pataisas, kuriomis siūlyta įpareigoti politikus ir valstybės tarnautojus deklaruoti jų atžvilgiu vykdytą lobistinę veiklą.

Pagal pataisą, prezidentas, Seimo, Vyriausybės nariai, viceministrai, Vyriausybės, ministerijų kancleriai, politinių partijų vadovai, merai, savivaldybių tarybų nariai, savivaldybių administracijų direktoriai ir jų pavaduotojai būtų privalėję per septynias dienas Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai deklaruoti, su kokiais lobistais buvo susitikę, apie kokį teisės akto projektą kalbėjo.

Tačiau per priėmimo stadiją pritarta Povilo Urbšio pataisai, kad minėtiems asmenims užtektų savo įstaigų interneto svetainėse pranešti apie buvusį susitikimą su lobistais. Šią pataisą palaikė ir valdančiųjų, ir opozicinių frakcijų atstovai.

Tuomet balsuojant dėl viso įstatymo priėmimo, kita dalis politikų nesiregistravo, ir priimti naują Lobistinės veiklos įstatymo redakciją neužteko balsų.

Apie būtinybę tobulinti Lobistinės veiklos įstatymą imta kalbėti po to, kai teisėsaugos įtarimų sulaukė Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus ir Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius.

Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Žydrūnas Bartkus žurnalistams sakė, kad šioje byloje įtariami nusikaltimai yra susiję su lobistine veikla.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Jonas

Patys įstatymų kūrėjai turi būti atviri ir elektroninėje erdvėje turi būti gerai matoma teisėkūros projektų kūrimas visose stadijose . Dabar registruoti lobistai su lagaminėliais , kaip pinigų mulai tarp korumpuotų grupuočių ir kleptomaniškų kūrėjų . Imkime pragaro modelį , o atsiranda ten angelas ir prašo sumažinti temperatūrą smalos katile , kur verda AtA prezidentas padovanojęs Lietuvos viešbutį. Kas jo klausys , nebent jis pasiūlytų pigesnių anglių.

Anonimas

Valstieciai nuo kolukieciu skiriasi kaip rusiska salietrara nuo Lietuviskos

nesuprantu

kam tie lobistai-tikrų tikriausi lagaminėlių nešiotojai, pagrindiniai korupcijos tarnai?Kažkada niekšai /konservatoriai?/ ciniškai įteisino šitą ,,etatą" ir visi apsimeta kad čia nieko tokio?Juos reikia kuo greičiau visai uždrausti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS