Valstiečių ir žaliųjų sąjunga: Naisių dešimtukas | kl.lt

VALSTIEČIŲ IR ŽALIŲJŲ SĄJUNGA: NAISIŲ DEŠIMTUKAS

Rinkimų sąrašo pirmasis dešimtukas – tai kiekvienos partijos vizitinė kortelė, prabos ženklas, deklaracija apie prioritetus ir vertybes. Kokią žinią apie save partijos siunčia rinkėjui, spalio 11-ąją rinksiančiam naują Seimą? "Kauno diena" tęsia rašinių ciklą, šįsyk pristatydama Valstiečių ir žaliųjų sąjungos elitą.

"Valstiečių" "sostinėje" Naisiuose sureitinguoto šios partijos rinkimų sąrašo pirmos dešimt pavardžių, o dar labiau tos, kurių čia nėra, dar kartą parodė, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjungoje (LVŽS) svarbiausia – lojalumas partijos pirmininkui.

Kompetenciją keičia lojalumas

"Kai kam atrodo, kad yra labai paprasta, kai vienas žmogus viską sprendžia partijoje, tai telieka su juo susitarti. Bet taip nėra. Tuomet atsiranda tam tikrų asmeniškumų, sudėtingiau argumentus išgirsta. Kitaip būna, kai bendradarbiaujama su demokratinėmis partijomis", – "socialdarbietis" Juozas Bernatonis delfi.lt koalicijos partnerius "valstiečius" pavadino vienasmene partija ir nepriskyrė prie demokratinių politinių jėgų. Jei koalicijos partneriai taip sako, matyt, žino ką. Juolab "valstiečiai" ir vėl metė akibrokštą – nei derinę, nei įspėję nutraukė susitarimą su koalicijos partneriais bendradarbiauti Seimo rinkimuose.

LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis – tikrai spontaniškas politikas. Neretai netikėtais pareiškimais jis pribloškia net savo artimiausius partijos narius. Pavyzdžiui, ima ir pareiškia, kad LVŽS pasitrauks iš valdančiosios koalicijos, jei premjeras Saulius Skvernelis pralaimėtų prezidento rinkimus. Tiesa, tada R.Karbauskis skelbė, kad "valstiečiai" laimės trejus 2019-ųjų rinkimus, tačiau prakišo visus. Bet iš valdančiosios koalicijos, nors žadėjo, nepasitraukė.

Dėl tokių pareiškimų R.Karbauskį kritikavo net savos partijos atstovai. Bet "valstiečių" lyderis garsėja kaip nepakenčiantis kritikos, tad geriausia to išvengti – aplink save apsistatyti paklusnius asmenis. Didžiąja dalimi toks ir Seimo rinkimų LVŽS sąrašo pirmasis dešimtukas.

"2016-ųjų sąrašas formuotas pagal kompetenciją, vertybes, idėjas, o į dabartinį pateko tie, kurie kadencijos metu pademonstravo lojalumą partijos pirmininkui. Kai kurie asmenys nežinomi plačiajai visuomenei, bet jų "nuopelnai" žinomi R.Karbauskiui", – sako 2016-ųjų LVŽS sąraše septintas buvęs Povilas Urbšys, kuris vėliau tapo aršiu R.Karbauskio kritiku.

"Valstiečių" lyderis garsėja kaip nepakenčiantis kritikos, tad geriausia to išvengti – aplink save apsistatyti paklusnius asmenis.

Didžiausia sensacija

LVŽS elite neatsirado vietos partijos atkūrėjai, buvusiai ilgametei vicepirmininkei, dabar – Seimo pirmininko pirmajai pavaduotojai Rimai Baškienei, kuri praėjusią kadenciją buvo vienintelė šios partijos atstovė Seime, ir tik jos dėka LVŽS vardas parlamente nebuvo užmirštas.

"Dvyliktas – puikus numeris. Bet nesureikšminu šios vietos, kuri, pabrėžiu, būtent tokia yra nurodyta partijos valdybos. Po partijos tarybos reitingavimo, mano žiniomis, kai kurie asmenys gerokai pakelti, tad, natūralu, kažkas turėjo nusileisti. Pažiūrėsime, kaip vertins rinkėjai, nes svarbiausias vertinimas – jų, o ne partijos valdybos", – sako R.Baškienė. Politikė priduria, kad niekada ir nėra gavusi Seimo mandato pagal partijos sąrašą – visas keturias kadencijas laimėjo vienmandatėje apygardoje. "Man pasididžiavimas laimėti vienmandatėje ir dirbti to krašto žmonėms", – sako R.Baškienė.

Politikė buvo viena tų, kurie dar 1994 m. ėmėsi atkurti Valstiečių partiją. Kai 1996-aisiais R.Karbauskis laimėjo parlamentaro mandatą, pakvietė bendražygę dirbti jo padėjėja Seime. Tuos trejus metus politikė prisimena kaip labai įdomius, nes R.Karbauskis buvo labai iniciatyvus. Paskui R.Baškienė dvi kadencijas dirbo Šiaulių rajono vicemere, o nuo 2004 m. – Seime. "Ir toliau daug metų su R.Karbauskiu veikėme kartu kaip komanda, buvau partijos pirmininko pavaduotoja", – prisimena R.Baškienė. Bet pernai į savo pavaduotojas R.Karbauskis jos nebepasiūlė.

R.Baškienė iš tų nedaugelio, kurie R.Karbauskiui išsako nemalonią tiesą. Bet net tokiais subtiliais klausimais, kaip kad dėl šiam buvusios artimos bendražygės Gretos Kildišienės, R.Baškienė sugeba tai padaryti argumentuotai, neįžeidžiai.

Ją juokais prilygina animacinio filmuko katinui Leopoldui, raginusiam visiems gyventi draugiškai. Ji girdi kitų nuomonę, stengiasi į ją atsižvelgti. Konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis neformaliame pokalbyje yra pajuokavęs, kad su "valstiečiais" būtų sunku nesutarti, jei frakcijai vadovautų R.Baškienė.

Beje, "valstiečiams" triuškinamai laimėjus 2016 m. rinkimus, būtent jai siūlytas Seimo pirmininkės postas, tačiau kuklioji politikos darbininkė atsisakė, motyvuodama, kad nemoka anglų kalbos, o vokiečių neužtektų deramai atstovauti parlamentui. Seimo debiutantui Viktorui Pranckiečiui nei patirties politikoje stoka, nei anglų kalbos nemokėjimas nepasirodė problema. Dabar belieka spėlioti, kaip būtų susiklostęs šios kadencijos Seimo darbas, jei R.Baškienė būtų nepasikuklinusi. Bent jau tikrai būtų buvę daugiau darnos parlamente, o gal ir pačioje LVŽS.

O dabar mažai kas abejoja, kad R.Baškienės vieta už dešimtuko ribos – pamokomoji akcija, parodanti, kas nutinka, jei pasakai ką prieš vadą, o kai kurių mažai matomų "valstiečių" pakėlimas aukštyn – prizas už paklusnumą ir nuolankumą.

Rima Baškienė. P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

Amžina pavaduotoja

LVŽS tarybos reitingavimo čempione pripažintos Aušrinės Norkienės pavardė viešai mažai minima, nors ji – LVŽS frakcijos seniūno pavaduotoja, o pernai tapo ir partijos vicepirmininke. Bet būnant ne bet ko, o R.Karbauskio pavaduotoja sunku būti pastebimai.

Kolegos ją apibūdina kaip sąžiningą ir kruopščią parlamentarę. Tačiau ji – ne programinių partijos strategijų kūrėja, greičiau, frakcijos vadybininkė, kuri apeina visus prieš balsavimą ir nukreipia "teisinga" linkme pagal generalinę partijos vado liniją.

Nacionalinės politikos debiutantė 2016 m. LVŽS rinkimų sąraše tebuvo vos 53-ia. Ji turėjo kiek patirties savivaldoje: lig tol muzikos mokytoja 2007 m., kai tapo ir partijos nare, įsidarbino Tauragės rajono savivaldybėje: buvo mero patarėja, mero padėjėja, administracijos direktoriaus pavaduotoja, pusantrų metų – mero pavaduotoja. Panašu, kad žodis "pavaduotoja" neatsiejamas nuo jos politinės karjeros.

Beje, ji – valstietė ir tiesiogine šio žodžio prasme: kartu su vyru įsteigusi mėsinių galvijų ūkininko ūkį.

Nereitinguotų rekordas

Nors A.Norkienė pagal reitingavimą pirma, bet rinkimų sąraše – tik ketvirta. Partijos paprastai nereitinguoja tik pirmininko, bet konservatoriai ir "socialdarbiečiai" šįsyk nereitingavo dviejų, o LVŽS – net trijų: antrus rinkimus iš eilės sąrašo lyderio Sauliaus Skvernelio, partijos pirmininko R.Karbauskio ir sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos.

Prieš ketverius metus daug ką nustebinęs R.Karbauskio sprendimas užleisti pirmą sąrašo poziciją nepartiniam legionieriui, dabar toks kontroversiškas sprendimas sulaukė sekėjų – konservatorius ir "socialdarbiečius" į rinkimus taip pat veda nepartiniai.

Bet R.Karbauskio ir S.Skvernelio tikrai negalima laikyti politiniais Siamo dvyniais – jų nuomonės neretai išsiskiria, ir nė vienas nevengė to viešai išdėstyti. Kalbėta apie dvi frakcijas LVŽS frakcijoje, net jos skilimą. Tačiau to neįvyko, o prieš naujus rinkimus politinės sąjungos terminas pratęstas, nesvarbu, kad ne kiek dėl meilės, kiek iš išskaičiavimo.

A.Veryga 2016 m. buvo politikos debiutantas. Paskui – nemylimiausias ministras, kuriam teko atlaikyti interpeliaciją, o Vyriausioji tarnybinės etikos komisija yra nustačiusi jį pažeidus įstatymą, kai pasirašė įsakymus, susijusius su jo žmonos įstaigos finansavimu.

Bet dabar jis – kovos su koronavirusu herojus. Nepaisant kritikos dėl lig šiol nemaža dalimi neprieinamų sveikatos apsaugos paslaugų ir neprotingų reikalavimų sveikatos įstaigoms, abejotinos kovos su alkoholizmu (Vilniaus universiteto mokslininkai ką tik paskelbė jo sėkme verčiantį abejoti tyrimą, o, Higienos instituto duomenimis, mirčių dėl tiesiogiai su alkoholio vartojimu susijusių ligų pernai net padaugėjo), krentančio pasitikėjimo sveikatos apsauga, sveikatos apsaugos ministro reitingai tik kyla. "Vilmorus" / "Lietuvos ryto" apklausoje liepą pirmą kartą savo politinėje karjeroje jis pelnė daugiau teigiamų nei neigiamų vertinimų.

A.Veryga daro karjerą ir partijoje – pernai tapo jos pirmininko pavaduotoju.

Aurelijus Veryga. P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

Kritikas, bet ne griovėjas

Itin aukštą penktą dešimtuke vietą pelnęs jame jauniausias – 37-erių Tomas Tomilinas 2016 m. tebuvo 47-as ir neslepia jautęsis neįvertintas. Per kadenciją jis užsitarnavo aktyvaus parlamentaro, LVŽS socialinės politikos stratego, vertybes ginančio idėjinio politiko reputaciją. 2016-ųjų Seimo rinkimų anketoje apie save jis rašė: "Tikiu visos žmonijos solidarumo, lygybės ir kooperacijos idealais bei žmogaus ir gamtos darna." Panašu, kad tiki nuoširdžiai.

T.Tomilinas turi daug politinių ambicijų. Siūlėsi į Vilniaus merus, bet partija kandidatu parinko Virginijų Sinkevičių. Matytų save socialinės apsaugos ir darbo ministro poste, tik, pats pripažįsta, kol kas ten gerai tvarkosi ir Linas Kukuraitis. Kandidatavo į Europos Parlamentą, bet liko pirmas už brūkšnio.

T.Tomilinas – iš tų nedaugelio "valstiečių", kartais drįstančių pasipriešinti ir R.Karbauskio nuomonei. Jis sakosi partijoje esąs vidinės demokratijos šalininkas. O jos, kaip žinoma, LVŽS, švelniai tariant, ne perteklius. Pernai sausį T.Tomilinas parašė viešą laišką savo partijos nariams, siūlydamas dėl demokratijos keisti LVŽS valdybos skyrimo tvarką, kad joje būtų ne tik pirmininko pasirinkti žmonės, bet ir atsvara jam, kai jis daro klaidas. Jis taip pat siūlė po prezidento rinkimų spręsti ideologinius skirtumus tarp partijos narių ir prikviestų "profesionalų", mat partijai gali grėsti išnykimas, jei visą ateitį statys ant vienos populiarios asmenybės.

Bet T.Tomilinas tvirtina esąs suinteresuotas partijos sėkme ir niekada neužsiimtų jos griovimu iš vidaus. "Esu kritikas, bet ne griovėjas – čia didelis skirtumas", – tikina jau aštuoniolika metų šios partijos narys, o aštuonerius – jos vicepirmininkas.

Beje, viešą laišką T.Tomilinas parašė, kai R.Karbauskis ketino jį, kaip ir Seimo vicepirmininkus R.Baškienę ir Arvydą Nekrošių, išmesti iš savo pavaduotojų. Šiems dviem taip ir nutiko. T.Tomilinas postą išsaugojo. Kai kam susidarė įspūdis, kad priešgyniavęs partijos pirmininkui politikas buvo nugesintas ir dabar mažiau jį kritikuoja. O jis pats mano, kad tiesiog situacija partijoje gerėja.

Nepartiniai – oponentai

Prie šešto dešimtuke – vyriausio jame 70 metų profesoriaus Eugenijaus Jovaišos pavardės dažnai priduriama: įtakingas LVŽS frakcijos narys, ir toks tikrai yra. Tik keturi iš 2016-ųjų dešimtuko išsaugojo jame vietą, o nepartinis E.Jovaiša – vienintelis, kuris buvo reitinguotas.

Save jis yra pavadinęs frakcijos kareiviu, ir gana ištikimu, bet ne kartą pademonstravo, kad galva mąsto, o ne linksi, kaip didelė dalis "valstiečių" armijos Seime. Tiesa, Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko nuomonė kartais išsiskiria ne su R.Karbauskio, bet su S.Skvernelio. Jis kritikavo Vyriausybės parengtą nacionalinio susitarimo dėl švietimo projektą. Jo vadovaujamas komitetas nepritarė biudžeto projektui, mat įžvelgė, kad Vyriausybė mato tik pensininkus, o švietimui lėšų skiria per mažai.

S.Skvernelis, radęs progą, irgi kerta atgal: yra net grasinęs apskųsti E.Jovaišą Seimo Etikos ir procedūrų komisijai, kad šis, teikdamas komitetui klausimą dėl Edukologijos ir Vytauto Didžiojo universitetų susijungimo, galėjo būti suinteresuotas savo buvusios darbovietės išsaugojimu. Iki debiutuodamas politikoje E.Jovaiša buvo Edukologijos universiteto Istorijos fakulteto dekanas.

Pilkoji kardinolė

"Septinta sąraše Agnė Širinskienė – R.Karbauskio akys ir ausys, 1 000 proc. jam atsidavusi, padariusi jį garbinimo objektu, jis jai – kaip palaimintasis. Bet ir R.Karbauskis priklausomas nuo jos – ji formuoja "valstiečių" strategiją, reagavimą į aktualijas. A.Širinskienė – LVŽS pilkasis kardinolas", – neabejoja buvęs LVŽS frakcijos narys P.Urbšys.

Ji formuoja "valstiečių" strategiją, reagavimą į aktualijas. A.Širinskienė – LVŽS pilkasis kardinolas.

Į LVŽS sąrašą 2016 m. ji buvo įtraukta kaip nepartinė profesionalė, ir partijos nare tapo ne iš karto. Bet dabar būtent ji tapo vienu ryškiausių jos veidų.

Tik ko ji imasi, vis sukelia skandalus. P.Urbšys piktinasi, kad būdama Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininke ji yra rekordininkė pagal parengtus įstatymus, kurie pripažinti pažeidę Konstituciją, ir yra komisijų, kurios garsiai prasideda, o baigiasi šnipštu, iniciatorė.

Štai šį birželį Konstitucinis Teismas nutarė, kad jos vadovauta laikinoji tyrimo komisija, tyrusi galimą politikų poveikį sprendimų priėmėjams ir politiniams procesams 2008–2016 m., sudaryta pažeidžiant Konstituciją, ir jos išvados yra neteisėtos. Į tyrimo akiratį buvo patekę ir "valstiečių" kritikai P.Urbšys bei G.Landsbergis.

A.Širinskienė į Seimo istoriją įeis ir kaip politikų nuomos pradininkė. Kai "valstiečių" koalicijos partnerių "tvarkiečių" frakcijai dėl nepakankamo skaičiaus narių kilo pavojus žlugti, A.Širinskienė pasisiūlė pereiti pas juos. Iš pradžių daugelis suprato kaip humorą, bet kai ji tikrai tapo šios frakcijos nare, buvo priblokšti net dalis "valstiečių". Tada jau A.Širinskienė pasijuto įžeista, kad ne visi supranta jos pasiaukojimą, ir pareiškė daugiau nebekandidatuosianti į Seimą. Bet, kaip matome, nuomonę pakeitė.

Per kadenciją iš politikos debiutantės A.Širinskienė tapo viena iš dažniausiai matomų Seimo narių. Tuo ji nustebino kai kuriuos senus savo pažįstamus, mat, kaip žiniasklaidai pasakojo jos tėviškėnai iš Dūkšto Ignalinos rajone, kur ji su vyru ir įsikūrusi, ji buvo pavyzdinga, gerai besimokanti, bet nedrąsi. Religinga mergina Vytauto Didžiojo universitete baigė katalikų teologijos ir anglų kalbos bei literatūros specialybes, dar po poros metų jai suteiktas pastoracinės teologijos magistro, dar po penkerių – humanitarinių mokslų srities daktaro laipsnis.

Tiesa, kai kurios paviešintos jos darbo citatos gerokai prajuokino, pavyzdžiui, "AIDS plitimas primena, jog žmogaus buvimas pasaulyje gali būti nulemtas ne tik jo valdomų jėgų. Šiuo atveju Dievo, kuris baudžia lytiniu keliu plintančia liga už padarytą moralinį blogį, lytiškumo paskirties iškraipymą". A.Širinskienė aiškino, kad tai ištrauktos iš konteksto jos darbe naudotos kito autoriaus mintys.

A.Širinskienė Mykolo Romerio universitete baigė teisės bakalaurą ir magistrą, dėstė keliuose universitetuose. Tačiau šį birželį Seime ji sulaukė opozicijos vertinimų diskredituojant teisininko vardą ir siūlymų trauktis iš Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės pareigų, mat viešai ėmė abejoti Konstitucinio Teismo (KT) savarankiškumu. Politikė kaltinta taip siekianti susidoroti su pačiu KT. Bet politikė perėjo į kontrpuolimą: Europos Tarybos Venecijos komisijai apskundė KT pirmininką galimai bendradarbiavus su konservatoriams atstovaujančiais politikais, nors įstatymas draudžia šio teismo teisėjams dalyvauti politinėje veikloje.

Beje, karingoji "valstietė" savo biografijoje nurodo labai taikius savo pomėgius – skaitymą, siuvinėjimą, rožių auginimą. Žiniasklaidai ji yra sakiusi, kad siuvinėti laiko dabar nebelieka. Vienas Seimo opozicijos atstovas yra ironizavęs, kad dėl to tikrai gaila.

Agnė Širinskienė. T. Biliūno / Fotobanko nuotr.

Dubleriai ir veteranas

2016 m. LVŽS ne tik daug elitinių rinkimų sąrašo vietų, bet paskui ir postų buvo priversta atiduoti nepartiniams profesionalams, nes tokių tarp savo narių neturėjo. Tačiau profesionalai iš frakcijos traukėsi, juos keitė dubleriai postuose, o dabar ir sąraše. Aštuntas dešimtuke Valius Ąžuolas pernai liepą tapo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininku, kai Stasys Jakeliūnas tapo europarlamentaru. Devinta dešimtuke Guoda Burokienė 2018-ųjų birželį ėmė vadovauti Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui, kai šios pareigos atimtos iš "valstiečius" palikusio P.Urbšio.

"Su pareigomis jie susitvarko neblogai. Tačiau nors abu jie gali turėti savo nuomonę, bet žino, kad negali eiti į konfliktą su R.Karbauskiu. Situaciją galima apibūdinti taip: "Akcijų paketas pas R.Karbauskį, o šiedu – samdiniai. Toks Naisių modelis Seime", – mano P.Urbšys.

Dešimtuką užbaigia Jonas Jarutis – senųjų "valstiečių" atstovas, dar iš tų laikų, kai partijoje buvo galima pareikšti ir savo nuomonę. Jis – buvęs Kupiškio rajono meras, ilgametis savivaldybės tarybos narys.

Sąrašas – rėmėjams

Už dešimtuko ribos, kai kurie ir labai toli, - keli esami ar buvę S.Skvernelio Vyriausybės ministrai, Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis (13-as) ir jo pavaduotojas Lukas Savickas (16), seriale "Naisių vasara" pagrindinį Pijaus, tapatinamo su R.Karbauskiu, vaidmenį atlikęs Aurimas Žvinys (59). Sąraše – keli "Vieningo Kauno" atstovai, "socialdarbietė" Rimantė Šalaševičiūtė (60), buvęs "tvarkietis" Algimantas Dumbrava (54). Tačiau ir 2016-aisiais LVŽS sąraše buvusių pavardžių dabar galima rasti kitų partijų – ir konservatorių, ir socialdemokratų sąrašuose.

Remiantis visuomenės apklausomis, per COVID-19 pagal reitingus vėl ėmę kilti "valstiečiai" šiandien būtų pirmi ir laimėtų 26,8 proc. balsų ("Vilmorus" / "Lietuvos ryto" liepos apklausa). Ir nors elitinis "valstiečių" dešimtukas sulaukė kritikos, kad jis sudarytas pagal lojalumą partijos pirmininkui, bet juk rinkimų sąrašas – ne visiems, o tik tiems, kas už jį balsuos. O balsuos tie, kuriems imponuoja vienasmenės partijos.


Valstiečių ir žaliųjų sąjungos dešimtukas

1. Saulius Skvernelis

2. Ramūnas Karbauskis

3. Aurelijus Veryga

4. Aušrinė Norkienė

5. Tomas Tomilinas

6. Eugenijus Jovaiša

7. Agnė Širinskienė

8. Valius Ąžuolas

9. Guoda Burokienė

10. Jonas Jarutis

Esami Seimo nariai: 10

Esami savivaldybių tarybų nariai: 0

Buvo 2016 m. rinkimų sąrašo 10-uke: 4

Amžius: nuo 37 iki 70 metų, vidurkis 48,8

Lyčių lygybė: vyrų 7, moterų 3

Politikos debiutantai: 0

Partijų perbėgėliai: 0

Ne partijos nariai: 2

Kontroversiški atvejai: 1

Rašyti komentarą
Komentarai (84)

to>Kokchozninkas.....< \\\\\.../////

Aš tai 15.1 žaliių surokuoju,o tu rauke tik 4.9.Taip,kad kondev'lyberąstai 5 proc. nesuriks,tai pašikninius ir nervina.---Politiniai lavonai,jukš nuo lovio.---Jūsų maištas ir durninimas,mane džiugina,rodo jūsų silpnumą,o mano pergalę,kurią patvirtina būsimi Valstiečių rinkėjai.---Su pagarba,Višta.---Na pirmyn hav hav hav,koncerv'lyber. šunauja.

to >Kolchoninkams žanro kr...<\\\\\....////

Į bet kokį tavo kvietimą, susumavus tiek žalius, tiek raudonus idiotus, atsiliepia ne daugiau kaip 20 idiotų. Ir tu su tokia idiotų kariauna tikiesi išgązdinti lanzb'koncerv'lyberąstus? .......Tu kvailesnis už kvailą vištą.

>Kolchoninkams žanro kr...<\\\\\....////

Ne vienas,o viena Višta.---Nuo kada koncervai pradėjo ribot komentarus kiekiais,cenzūra, kaip KGB.rašyk ir tu,nepavydžiu,nepavydėk ir man Vištai,.Tik labai' gaila' jūsų,kad tauta daugiau spaudžia ŽALIĄ Vištą jūsų lanzb'koncerv'lyberąstų nenaudai.---Su pagarba,Višta.---Renkim soc'lenktynias,lenk mane Vištą komentrais,tik rezultatai,manau tavęs koncerve nedžiugins.Su pagarba, Višta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS