Apie nuosprendį politinės korupcijos byloje: tai – viena siaubingiausių dienų teisingumo istorijoje | kl.lt

APIE NUOSPRENDĮ POLITINĖS KORUPCIJOS BYLOJE: TAI – VIENA SIAUBINGIAUSIŲ DIENŲ TEISINGUMO ISTORIJOJE

Išteisinamasis teismo sprendimas „MG grupės“, anksčiau besivadinusios koncernu „MG Baltic“, byloje įteisino politinę korupciją, mano dalis opozicijos atstovų.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas, praėjusią kadenciją buvęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas teigė, kad antradienio nuosprendis „šokiruos didžiąją visuomenės dalį“.

„Tai, manau, viena siaubingiausių dienų Lietuvos teisingumo istorijoje. Praktiškai šituo sprendimu įteisinama politinė korupcija, nes tai, ką mes iki šiol laikėme ir teisininkai, ir visuomenė, politine korupcija, dabar yra tarsi legali veikla: galima tartis dėl partijų finansavimo, prisidengti kažkokiais skolos rašteliais“, – teigė V. Bakas.

Jis sakė neabejojantis, kad prokurorai skųs sprendimą aukštesnės instancijos teismui.

V. Bakas taip pat tikino, jog Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija ne kartą priekaištavo Lietuvai dėl pernelyg aukštų įrodinėjimo reikalavimų, dėl ko „nebeįmanoma įrodyti pozicijos“.

„Reikalingi sisteminiai pokyčiai, bet visų pirma – teismų sistemoje, čia nėra pareigūnų klausimas, kadangi tai kartojasi“,  – tikino jis.

Didžiausiosios opozicinės „valstiečių“ frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė teigė, kad išteisinamasis nuosprendis vadinamojoje koncerno „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje nustebino.

Nustebino, suprantu, kad dabar kaip ir normalu Seimo nariui paskolas gauti dėžutėje.

„Nustebino, suprantu, kad dabar kaip ir normalu Seimo nariui paskolas gauti dėžutėje“, – antradienį žurnalistams sakė politikė.

„Aišku, aš čia šaržuoju. Bet tikiuosi, kad tai yra pirmos instancijos teismas, kad prokurorai bus principingi, nepaisant to, kas yra kaltinamieji ir teisiamieji, duos apeliaciją, ir byla turbūt turėtų keliauti į kitos instancijos teismą“, – teigė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė.

Pasak A. Norkienės, išteisinamasis nuosprendis gali rodyti ir teisėsaugos darbo broką, prastai atliktą tyrimą, tačiau ji svarstė, jog tai gali būti ir politinis užsakymas.

„Keistas sprendimas. Galbūt tai yra teisėsaugos tyrimo brokas, jeigu buvo nusikaltimas ir nebuvo galimybės to įrodyti, kita vertus, kas galėtų paveikti, ar tai nėra koks nors politinis užsakymas“, – sakė Seimo narė.

„Kai sulauki tokio nuosprendžio, minčių kyla įvairių“, – tvirtino ji.

Politikės teigimu, po šio verdikto darbo turės ir teisininkai, ir politikai.

Nuosprendis „MG grupės“ politinės korupcijos byloje

P. Peleckio / BNS nuotr.

Vilniaus apygardos teismas antradienį išteisino visus kaltinamuosius vienoje didžiausių ir garsiausių politinės korupcijos bylų.

Buvęs koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG grupė“) viceprezidentas Raimondas Kurlianskis kaltintas kyšių davimu politikams už koncernui naudingų sprendimų priėmimą.

Kyšius paėmę kaltinti buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis, buvęs Seimo narys liberalas Šarūnas Gustainis ir dabartinis parlamentaras Darbo partijos frakcijos narys Vytautas Gapšys. Eksparlamentaras liberalas Gintaras Steponavičius įtartas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių.

Teisėsaugai įtariant, kad „MG grupė“, Liberalų sąjūdis ir Darbo partija gavo naudos iš jų atstovų galbūt neteisėtos veiklos, kaltinimai buvo pateikti ir šiems trims juridiniams asmenimis.

„MG grupė“ prašyta pripažinti kalta dėl papirkimų ir prekybos poveikiu, Liberalų sąjūdis ir Darbo partija – dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu.

GALERIJA

  • Aušrinė Norkienė
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Alis...

ale kokias akis reik turėti?...

Alis...

teisėjai tik skėsčioja rankomis?...

Gigas

Jeigu taip atvirai rodoma kas valdo lietuvą,tai prie kgbkonservat partijos įkurti ,,VAGIAU ,VAGIU,VOGSIU".Ar jau yra?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS