A. Veryga: Vyriausybė pradėjo girdėti racionalius siūlymus | kl.lt

A. VERYGA: VYRIAUSYBĖ PRADĖJO GIRDĖTI RACIONALIUS SIŪLYMUS

Dar rugpjūčio mėnesį senjorus skatinti pasiskiepyti pasitelkiant pinigines išmokas siūlęs ir tai reglamentuojantį projektą registravęs opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) parlamentaras Aurelijus Veryga džiaugiasi, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) pagaliau išgirdo „valstiečių“ rekomendacijas ir Seime įregistravo panašų projektą.

Tačiau LVŽS frakcijos narys stebisi, kodėl SADM projekte pasirinkta išmokas mokėti tik vyresniems nei 75 metų asmenims, o ne nuo 65 metų, kaip siekia „valstiečiai“. Taip pat praėjusioje Seimo kadencijoje sveikatos apsaugos ministro pareigas ėjusiam politikui kelia klausimų ir tai, kodėl ministerija registravo atskirą projektą, o ne tiesiog teikė siūlymus LVŽS projektui.

„Aišku, kad džiaugiuosi, nes tai galbūt reiškia, jog Vyriausybė pradėjo girdėti racionalius siūlymus. Jų yra ir daugiau, čia tikrai būtų tikrai nebloga pradžia“, – Eltai teigė A. Veryga.

Tačiau „valstietis“ pabrėžia, kad ministerijos projekte pasirinkta amžiaus grupė jam kelia tam tikrų klausimų.

„Tik turiu klausimų dėl paties mechanizmo. Man nelabai aiški amžiaus grupė, kodėl 75+, o ne 65+, nes mūsų logika buvo susijusi su rizika, kam ta rizika yra pati didžiausia. Čia dar turbūt nuo pirmojo karantino laikų atsimenate, kiek buvo diskusijų dėl amžiaus grupių. Pagal duomenis būtent nuo 65 metų amžiaus prasideda didesnė rizika“, – aiškino parlamentaras.

Pasak LVŽS frakcijos nario, jų siūlomas projektas išmokas mokėti asmenims nuo 65 metų susilaukė Seimo Teisės departamento pastabų dėl atitikimo Konstitucijai. Teisininkai įžvelgė galimą gyventojų diskriminaciją, išmokas mokant tik konkrečiai amžiaus grupei, todėl „valstiečių“ projektą vertinę Teisės ir teisėtvarkos komiteto politikai praėjusią savaitę sutarė, kad projektas bus patobulintas, įtraukiant ir kitas rizikos grupes.

„Mūsų projektas jau keliauja per Seimą. Jį jau vertina Teisės ir teisėtvarkos komitetas, turėjo tam tikrų pastabų dėl konstitucingumo, nediskriminavimo. Mes pasižadėjome su kolegomis, kad įtrauksime į galimus išmokų gavėjus ir žmones, kurie turi sudėtingų lėtinių ligų, kad tai tikrai nebūtų diskriminacinis projektas. Nežinau, galbūt Vyriausybė nesidomėjo ar negirdėjo apie tuos svarstymus, nes pasirinko dar siauresnę grupę“, – tvirtino A. Veryga.

Freepik.com nuotr.

„Valstietis“ akcentuoja, kad ministerijos projektas greičiausiai susilauks tų pačių pastabų, kurių sulaukė ir jų siūlymas.

„Jeigu Teisės departamentas Seime vertina ne pagal tai, kas registravo, o iš tikrųjų žiūrėdami pagal teisės normas, tai būtų keista, jeigu SADM projektas būtų įvertintas kitaip negu mūsų, nes jis iš esmės yra dar siauresnis negu mūsų pasiūlytas, tai reiškia, labiau diskriminuoja“, – mano jis.

Visgi didžiausios opozicinės frakcijos parlamentaras sako, kad jeigu nutiktų taip, jog „valstiečių“ projektas Seime palaikymo nesusilauktų, o SADM siūlymas nukeliautų iki priėmimo stadijos, nepaisant išsakytos kritikos, jis balsuotų už ministerijos projektą.

„Aš asmeniškai manau, kad palaikyčiau, nes vis tiek tai būtų žingsnis į priekį, o ne atgal. Pasidžiaugiau, kad Vyriausybė išgirdo. Aišku, su dideliu pavėlavimu, nes tai reikėjo padaryti vasarą, bet geriau vėliau negu niekada“, – tikino A. Veryga.

ELTA primena, kad LVŽS šešėlinė Vyriausybė rugpjūčio viduryje pateikė siūlymą skirti vienkartines išmokas vyresnio amžiaus žmonėms, kurie pagal gydytojų rekomendacijas pasiskiepys nuo COVID-19.

Pagal įstatymo projektą, teisę į vienkartinę išmoką, kurios dydis – 100 eurų, 65 metų ir vyresni asmenys įgyja tuomet, jei jie po 2021 metų rugpjūčio 16 dienos pasiskiepija pagal visą vakcinacijos schemą viena iš Europos Sąjungoje registruotų vakcinų nuo COVID-19.

Visgi sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys praėjusią savaitę skeptiškai įvertino šį A. Verygos siūlymą.

„Visą laiką yra labai svarbu, kuriame etape tokie dalykai yra siūlomi. Asmeniškai manau, kad tai yra labai diskutuotinas klausimas todėl, kad mes čia tada praveriame Pandoros skrynią ir galime pradėti klausti, ar reikėtų mokėti tiems, kurie nenori eiti į rinkimus, ar reikėtų dar už kažką mokėti žmonėms. Visą laiką yra teisingumo jausmo klausimas“, – trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį atsakinėdamas į žurnalistų klausimus, sakė A. Dulkys.

Tačiau SADM Seime įregistravo projektą dėl vienkartinių išmokų mokėjimo įregistravo penktadienį. 100 eurų vienkartines išmokas siūloma mokėti 75-erių metų amžiaus ir vyresniems asmenims, kurie iki rugsėjo 1 d. nebuvo pasiskiepiję nė viena vakcinos nuo COVID-19 doze, ir iki šių metų pabaigos nusprendė vakcinuotis. Taip pat tokia išmoka būtų mokama ir tiems, kurie jau pasiskiepijo pilna skiepijimo schema ir iki 2022 m. balandžio mėnesio pasiskiepys trečiąja ar antrąja doze (priklausomai nuo pasirinktos vakcinos).

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Veryga dėkis prie konservių tu iš jų tarpo.

xxx

,,geru ideju'' siulytojas.... idomu , kada pasiulys uzblokuoti kelius, kaip kad buvo padares, budamas ministras. ar pakankamai parupino cementiniu bloku?

o

pats racionaliausias pasiulymas vio vald lovio nes tauta pati issirinks kas gali ja valdyt o sia sut ve nato neapsaugos o mar ionetes jav nelegalpajegos tuo labiau nes /vyrusas/ visur ir pavoingas visiems?........;;;;;;;;.......
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS