VRK: A. Tapino akcija prieš LLRA-KŠS buvo neigiama reklama, bet įstatymo nepažeidė | kl.lt

VRK: A. TAPINO AKCIJA PRIEŠ LLRA-KŠS BUVO NEIGIAMA REKLAMA, BET ĮSTATYMO NEPAŽEIDĖ

Visuomenės veikėjo, televizijos laidų vedėjo Andriaus Tapino inicijuota akcija prieš Lietuvos lenkų rinkimų akciją-Krikščioniškų šeimų sąjungą (LLRA-KŠS) buvo neigiama reklama, tačiau rinkimų kampanijos įstatymo nepažeidė, nusprendė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Tokį sprendimą VRK priėmė šeštadienį beveik po trijų valandų svarstymo.

VRK nusprendė, kad A. Tapino inicijuotas ir išleistas, išplatintas leidinys „Viso gero, Valdemarai“ laikytinas neigiama Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos politine reklama.

Šiame leidinyje žmonės raginti aktyviau dalyvauti rinkimuose, kad į Seimą nepatektų LLRA-KŠS. Jeigu negali pasirinkti tinkamo kandidato, rinkėjams siūlyta biuletenį gadinti. Taip pat leidinyje pristatyti šios partijos kandidatai į Seimą, pateikiant neigiamą informaciją apie juos, publikuoti kritiški Lietuvos lenkų pasisakymai apie LLRA-KŠS.

Tyrimą atlikę VRK darbuotojai siūlė pažeidimu pripažinti tai, kad leidinys apmokėtas ne iš politinės kampanijos sąskaitoje esančių lėšų, tačiau dauguma Rinkimų komisijos narių nusprendė, kad pažeidimo negali būti, nes nei A. Tapinas, nei jo įsteigta viešoji įstaiga „Laisvės TV“ nebuvo politinės kampanijos dalyviai.

Politinės kampanijos dalyviais registruojami tik į Seimą norintys kandidatuoti politikai ir partijos.

Tuo pačiu VRK nutarė perduoti surinktą tyrimo medžiagą Visuomenės informavimo etikos komisijai įvertinti, ar „Laisvės TV“ ir Andrius Tapinas nepažeidė etikos kodekso.

Be to, nutarta kreiptis į Seimą, kad būtų svarstoma būtinybė reglamentuoti trečiųjų asmenų dalyvavimą politinėje kampanijoje numatant finansavimo šaltinius, deklaravimo ir žymėjimo kontrolę bei galimą išlaidų limitą.

A. Tapino inicijuotų akcijų tyrimą atlikusi VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petronienė teigė, laidų vedėjas tiek laidose „Laisvės TV“, tiek specialiai išleistame leidinyje daugiau ragino žmones aktyviai dalyvauti rinkimuose nei gadinti balsavimo biuletenius. Jo surinktos ir išleistos lėšos toli gražu nesiekia sumos, lemiančios pažeidimo šiurkštumą.

Ji taip teigė, kad nepaisant šios akcijos, didelio rinkėjų aktyvumo šuolio per šiuos Seimo rinkimus nematyti, o negaliojančių biuletenių sumažėjo.

Panagrinėjusi absoliučius balsų skaičius keliuose rinkimuose, L. Petronienė tvirtino, kad LLRA-KŠS balsų sumažėjimas atitinka bendras tendencijas.

A. Tapinas savo ruožtu šeštadienį akcentavo Seimo rinkimuose nedalyvavęs, todėl nei jam, nei „Laisvės TV“ negali būti taikomos politinės kampanijos dalyviams nustatyti reikalavimai. Jis tvirtino minėta akcija reiškęs savo pilietinę poziciją.

Laidų vedėjas atkreipė dėmesį, kad pačiame VRK tyrime pažymėta, jog nenustatyta, kad A. Tapinas ir „Laisvės TV“ veikė kurio nors kito politinės kampanijos dalyvio naudai, todėl jo skleista informacija negali būti pripažįstama neigiama politine reklama.

„Kampanija „Viso gero, Valdemarai“ buvo skirta aktyvinti žmones, kad ateitų į rinkimus dažniau, kad būtų galima jiems aiškiau suprasti, už ką jie balsuoja. O kampanija „Viso gero, Voldemortai“ siekėme parodyti visuomenei, kad tamsos valdovas galbūt net nėra žuvęs, kaip dokumentinėje knygoje teigia J. Rowling (Hario Poterio kūrėja – BNS), ir kad reikėtų atsargiai elgtis su tuo vardu ir geriau jo neminėti“, – aiškino A. Tapinas.

LLRA-KŠS pirmininkas Valdemaras Tomaševskis savo ruožtu pabrėžė, kad A. Tapino akcija turėjo lemiamos įtakos rinkimų rezultatams. Anot jo, pažeidimai padaryti itin dideliu mastu, leidinys „Viso gero, Valdemarai“ išleistas 300 tūkst. egzempliorių tiražu.

Buvusią situaciją jis lygino su sporto rungtynėmis, kai aikštelėje žaidžia 11 žaidėjų ir staiga išbėga ir pradeda žaisti dvyliktasis.

LLRA-KŠS narė, vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė taip pat akcentavo akcijos mastą – didelį leidinio tiražą, „Laisvės TV“ žiūrimumą ir didelę teritoriją, kurioje platintas specialiai išleistas diskusinis leidinys.

Pasak R. Tamašunienės, VRK šiuo atveju nepriėmus griežto sprendimo, bus sukurtas precedentas kitiems rinkimams.

„Paliekame landą kitų rinkimų metu elgtis ne pagal galiojančius teisės aktus, paliekame landą daryti įtaką rinkimų rezultatams“, – tvirtino ji.

Rinkimų barjero neperžengusi LLRA-KŠS pateikė skundą, kad dėl „Laisvės TV“ kampanijos prieš partijos lyderį ir partiją buvo šiurkščiai pažeistas Seimo rinkimų įstatymas.

„Laisvės TV“ įkūrėjas A. Tapinas socialiniame tinkle „Facebook“ prieš Seimo rinkimus paskelbė akciją „Viso gero, Voldemortai“, ragindamas aktyviai dalyvauti rinkimuose, kad mažėtų procentinė LLRA-KŠS balsų dalis, nurodė sąskaitą, į kurią pervedant pinigus buvo galima paremti kampaniją.

Feisbuke skelbta, kad iš viso surinkta 15 tūkst. eurų, 300 tūkst. vienetų leidinio „Viso gero, Valdemarai?“ spaudos darbai kainavo 5 tūkst. eurų, rinkimų stebėtojų kuro ir transporto išlaidos – 1,2 tūkst. eurų.

LLRA-KŠS per Seimo rinkimus surinko 4,82 proc. rinkėjų balsų ir neperkopusi 5 proc. kartelės daugiamandatėje apygardoje į Seimą nepateko. Per pirmąjį turą vienmandatėse apygardose į Seimą išrinkti du LLRA-KŠS kandidatai. Į antrąjį turą pateko dar du šios partijos kandidatai.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

deinis

Jei įstatymo nepažeidė o ar moralės nebėra ,bet čia juk TYČINIS veiksmas pakenkti lenkams ,jei būtų demokratija ,reikėtų išaiškinti kas Tapiną pasamdė ,kokia grupuotė buvo suiteresuota ,kad nelaimėtų rinkimus ,taip iš nieko nebūna ,bet čia smulkmena ,kas dedasi mūsų lietuvėlėj ,visi žino kokios afieros įvygdytos ir kaltų nėra o kuriame GIEROY vastybę

Ir juokas, ir liūdna tokioje valstybėje

Paprasčiausiai, vienas neturi jokios kultūros, kiti, bijodami valdančiųjų nemalonės, sugalvojo naujadarą: patyčias pavadino neigiama reklama.

Darbo Veteranas

tie ''lenkai'' yra tarybų sąjungos lėto veikimo nuodai . valstybės priešai .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS