Apklausa: išaugo gyventojų pasitikėjimas kariuomene | kl.lt

APKLAUSA: IŠAUGO GYVENTOJŲ PASITIKĖJIMAS KARIUOMENE

Naujausia apklausa rodo, kad per pastarąjį mėnesį labiausiai augo Lietuvos gyventojų pasitikėjimas kariuomene. Lyginant su spalio mėnesiu, palankus kariuomenės vertinimas išaugo 5 procentiniais punktais. Tai geriausias įvertinimas nuo 1996 metų, kai buvo pradėta vertinti ši institucija.

Šių metų lapkričio 16–27 dienomis ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimo kompanija „Baltijos tyrimai“ teiravosi Lietuvos gyventojų, ar šie pasitiki įvairiais šalies institutais.

Apklausų rezultatai rodo, kad 80 proc. apklaustųjų pasitiki Lietuvos kariuomene, 15 proc. nepasitiki, o trys procentai apie kariuomenę nuomonės neturėjo.

Antroje vietoje šiame reitinge – policija. 74 proc. respondentų nurodė, kad pasitiki šia institucija, 23 proc. teigė nepasitikintys, o 3 proc. nurodė nežiną.

Vos kiek nuo policijos atsilieka ir prezidento institucija – 72 proc. apklausos dalyvių teigė, kad ja pasitiki, 22 proc. – kad nepasitiki.

Lietuvos gyventojai yra linkę pasitikėti ir Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba – „Sodra“ (69 proc. teigė pasitikintys, 24 proc. – nepasitikintys, 7 proc. – neturėjo nuomonės), bažnyčia (68 proc. teigė pasitikintys, 26 proc. – nepasitikintys, 6 proc. – neturėjo nuomonės), vietos savivalda (58 proc. teigė pasitikintys, 35 proc. – nepasitikintys, 7 proc. – neturėjo nuomonės).

Pusė apklaustųjų – 50 proc. – pasitiki Lietuvos žiniasklaida, o 46 proc. respondentų laikosi priešingos nuomonės. Tuo metu teismais, Lietuvos Vyriausybe bei Seimu gyventojai yra labiau linkę nepasitikėti. Apklausos duomenimis, teismų sistema teigiamai mato 40 proc. respondentų, tačiau pusė – neigiamai. 10 proc. – nurodė neturintys pozicijos.

Prasčiausiai vertinamas Seimas ir Vyriausybė

Šiek tiek daugiau nei trečdalis – 34 proc. – nurodė, kad pasitiki Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybe. Dvigubai tiek – 64 proc. – nurodė, kad dešiniųjų Ministrų kabinetu nepasitiki. 5 proc. respondentų nuomonės neturėjo.

Visgi, menkiausią visuomenės pasitikėjimą turi Seimas – 27 proc. apklausos dalyvių nurodė pasitikį parlamentu, kai 69 proc. teigė priešingai. 4 proc. gyventojų nuomonės, ar pasitiki Seimu, neatsakė.

Lyginant su 2023 m. spaliu, pasitikėjimas kariuomene ir bažnyčia išaugo 5 proc., o 3 procentiniais punktais per šį laikotarpį pagerėjo „Sodros“, teismų bei Seimo vertinimas.

Tyrimo metu asmeninio interviu būdu apklausta 1 tūkst. 18 Lietuvos gyventojų, apklausa vyko 109 atrankos taškuose. Apklaustųjų sudėtis atitinka suaugusių Lietuvos gyventojų sudėtį pagal lytį, amžių, tautybę, gyvenvietės tipą.

Tyrimų rezultatų paklaida iki 3,1 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

> Rasa

Ar jis pateikęs pažymą iš psichiatrinės? Ir dar, nereikia Kaščiūno lyginti su kitais, žemiau išvardintais. Šis žmogus dar kažką daro.

Kodėl ,kaZape Rasa,

esate ne Ukrainos fronte?Kūr..va suknistas..

Rasa

LABAI KVAILA TA APKLAUSĖJU POLITIKA ŽAIDIMAS I VIENUS VARTUS KITU VARTU NĖRA TAIP IR MUŠAMA I VIENUS TAUTA TURI SUPRASTI IR BAIGTI KLAUSITI TU JANUTIENĖS GORIENES SKRIABIO BUTKEVIČIAUS TAI JANKINIU RUPORAI UŽ ŠVABO PINIGUS
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS