Apžvalga: svarbiausi antradienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje | kl.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI ANTRADIENIO ĮVYKIAI LIETUVOJE IR PASAULYJE

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

Viruso plitimas. Lietuvoje per parą nustatyti 38 nauji koronaviruso atvejai – daugiausiai nuo balandžio vidurio. 13 iš jų užsikrėtimo būdas nežinomas. 11 atvejų siejami su šeimos švente, keturi – su protrūkiu „Adform kiemelyje“ Kaune. Trys atvejai siejami su kitais protrūkiais, dar penki užsikrėtė po kontakto su sergančiais, registruoti du įvežtiniai atvejai. Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad jeigu padėtis ir toliau blogės, šalyje bus įvedama daugiau ribojimų, o reikalavimas dėvėti kaukes lauko renginiuose gali būti įvestas jau trečiadienį.

Virusas kaimynystėje. Latvijoje naujų koronaviruso atvejų neužfiksuota, tačiau vienas susirgęs žmogus mirė, Estijoje patvirtinti aštuoni nauji atvejai, Baltarusijoje – 84 atvejai ir keturios mirtys, Lenkijoje – 597 atvejai ir 11 mirčių, Ukrainoje – 1 616 atvejai ir 27 mirtys, Rusijoje nustatyti 4 748 atvejai, tarp jų – Rusijos energetikos ministrui Aleksandrui Novakui, taip pat pranešama apie 132 mirtis.

Planas dėl apsaugos priemonių. Prezidentas Gitanas Nausėda sukritikavo Vyriausybę, jog kol kas nematyti aiškaus ir skaidraus apsirūpinimo apsaugos priemonėmis plano ruošiantis galimai antrajai koronaviruso bangai, o tai kelia riziką, kad priemones vėliau reikės pirkti paskubomis. S. Skvernelis kritiką atmeta ir teigia, kad planas – seniai yra, pirkimai vyksta įprastai, o priemonių laukiama kitų metų pradžioje. Ministras Aurelijus Veryga sako nežinantis, kokio skaidrumo pasigenda prezidentas, o į valstybės rezervą priemonės yra įsigyjamos.

Įvykiai Baltarusijoje:

* Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pasirašė įsaką dėl daugiau kaip 300 Vidaus reikalų ministerijos darbuotojų apdovanojimo medaliais „Už nepriekaištingą tarnybą“. Tuo tarpu šalyje jau dešimtą dieną vyksta protestai. Atsistatydino paramą protestuotojams išsakęs Baltarusijos ambasadorius Slovakijoje Iharis Liaščenia, už palaikymą protestams atleistas Baltarusijos prestižinio Jankos Kupalos nacionalinio akademinio teatro generalinis direktorius Pavelas Latuška.

* Lietuvoje antradienį surengtoje neeilinėje Seimo sesijoje priimta rezoliucija, raginanti tarptautinę bendruomenę nepripažinti Baltarusijoje vykusių prezidento rinkimų ir įvesti sankcijas šios šalies pareigūnams, nepripažinti Aleksandro Lukašenkos legitimumo. Už dokumentą balsavo 120 Lietuvos parlamentarų, nė vienas nebuvo prieš, du susilaikė. „Raktą nuo kalėjimo durų, už kurių kali baltarusių laisvė, turi baltarusių tauta. Ir mes išlaušime, atidarysime tas duris. Mums tai bus padaryti lengviau, jei jūs tas duris į save patrauksite“, – sakė Baltarusijos nacionalinio kongreso koordinatorius Vladzimiras Niakliajevas. Lietuvos premjeras pranešė, jog nepavykus susitarti dėl sankcijų Baltarusijai Europos lygiu, jas bus siekiama vieningai įvesti sutarus su kaimyninėmis šalimis. Rinkimų Baltarusijoje rezultatų nepripažįstančios paskelbė ir Estija bei Latvija.

* Situaciją Baltarusijoje telefonu aptarė Vokietijos kanclerė Angela Merkel su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Rusijos pusė pabrėžė, kad nepriimtini bet kokie bandymai kištis į šios šalies vidaus reikalus, o A. Merkel pareiškė, kad Baltarusijos valdžia turėtų nebenaudoti smurto prieš taikius demonstrantus. Vokietijos vyriausybės bendradarbiavimo su Rusija koordinatorius socialdemokratas Dirkas Wiese taip pat pareiškė, kad Rusija neturės pagrindo įsiveržti į Baltarusiją, jeigu Vakarų šalys nesikiš į šią šalį krečiančias protesto akcijas.

Teisėjų korupcijos byla. Pranešta, kad teisėjų korupcijos byloje anksčiau sulaikyti ir nusikaltimais įtarti advokatai Drąsutis Zagreckas ir Giedrė Cimbolienė yra atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, nes bendradarbiauja su teisėsauga atskleidžiant kitus korupcinius nusikaltimus.

Priekaištai Lenkijai. Ispanų režisierius Pedro Almodovaras, kanadiečių rašytoja Margaret Atwood ir Nobelio literatūros premijos laureatė Olga Tokarczuk viešame laiške, kurį pasirašė dar dešimtys pasaulyje garsių rašytojų, aktorių ir režisierių, apkaltino Lenkijos valdančiąją partiją toleruojant homofobiją. „Kalbame iš solidarumo su aktyvistais ir jų sąjungininkais, kurie yra sulaikomi, bauginami ir patiria žiaurų elgesį“, – sakoma laiške, adresuotame Europos Komisijos pirmininkei.

Karščio rekordas. Pranešta, jog Kalifornijoje esančiame Mirties slėnyje sekmadienį oro temperatūra pasiekė 54,74 Celsijaus laipsnio ir gali būti aukščiausia pasaulyje, kada nors užfiksuota moderniomis matavimo priemonėmis.

„Netinkamas prezidentas“. Nuotoliniu būdu vykstančiame JAV demokratų suvažiavime buvusi pirmoji šalies ponia Michelle Obama pažėrė dabartiniam šalies prezidentui Donaldui Trumpui griežtos kritikos dėl chaoso, susiskaldymo ir visiškos empatijos stokos Baltuosiuose rūmuose.

Negrįžtamai tirpstantys ledynai. Grenlandijos skydinio ledyno tirpsmas šiuo metu yra tiek pažengęs, kad tapo negrįžtamas. Pasak tyrimą atlikusių mokslininkų, Grenlandijoje nebeiškrenta tiek sniego, kad kompensuotų sparčiau netenkamą ištirpusį ledo kiekį.  „Grenlandijos ledynas XXI šimtmetyje netenka masės didėjančia sparta ir labiausiai prisideda prie kylančio jūros lygio“, – teigia studijos autoriai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Idomu

O kodel uzrasai anglu kalba? Nuo kada lietuva pasidare JAV valstija??

whufaikeenees

biauru ziureti,kaip juodinamas normalus prezidentas,kaip negeda spauzdinti tokius dalykus...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS