Apžvalga: svarbiausi pirmadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje | kl.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI PIRMADIENIO ĮVYKIAI LIETUVOJE IR PASAULYJE

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Per praėjusią parą nustatyta 213 naujų COVID-19 atvejų, mirė aštuoni žmonės. Ligoninėse šiuo metu gydomi 923 susirgusieji, iš jų 100 – reanimacijoje. 14 dienų naujų atvejų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 239 atvejus. Latvijoje šis rodiklis siekia 458, Estijoje – 1336.

* Sveikatos apsaugos ministerija Vyriausybei pateikė siūlymą priimti įstatymo pataisas, kurios leistų įpareigoti veiklą atnaujinančių įmonių darbuotojus privalomai tirtis dėl koronaviruso. Taip pat siūlyta numatyti, kada židiniuose galėtų būti taikomas būtinasis ištyrimas atsisakantiems žmonėms. Užsienio reikalų ministrui, konservatorių lyderiui Gabrieliui Landsbergiui pareiškus, jog priverstinio žmonių tyrimo jis nepalaikys, premjerė Ingrida Šimonytė paskelbė, jog klausimas atidedamas „iki geresnių laikų“. Planuojama, kad prie jo Ministrų kabinetas grįš antradienį, ministrams pateikus savo siūlymus. Galutinį sprendimą turės priimti Seimas.

* Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija Vyriausybei siūlo, kad judėjimo ribojimas nuo kovo 16 dienos liktų tik savivaldybėse su prasčiausia epidemiologine situacija. Šiuo metu tokių yra aštuonios: Panevėžio, Kupiškio, Biržų, Švenčionių, Šalčininkų, Varėnos rajonų, Kalvarijos ir Marijampolės savivaldybės. Siūloma, kad savivaldybėse, kur situacija yra ženkliai geresnė, galėtų būti taikoma daugiau atlaisvinimų, pavyzdžiui, atidaromos kultūros įstaigos.

* Vilniaus savivaldybė pranešė atrinkusi dar tris mokyklas, kuriose pradinukai turėtų grįžti į klases, kartu testuojant bendruomenę dėl COVID-19 kaupinių metodu. Tai Baltupių progimnazija, J. Basanavičiaus progimnazija ir Vyturio pradinė. Grįžimas į klases yra savanoriškas, tik sutikus tėvams.

* Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen įspėjo, kad Europos Sąjunga gali blokuoti koronaviruso vakcinos eksportą. Italija praėjusią savaitę nusprendė sustabdyti 250 tūkst. „AstraZeneca“ vakcinų eksportą į Australiją. Italija šį sprendimą motyvavo vakcinos trūkumu Europoje ir tuo, jog Australijai ši nėra gyvybiškai reikalinga.

* Estijos premjerė Kaja Kallas teigia, jog padėtis dalyje šalies ligoninių yra kritinė, be to, turima duomenų, jog britiškoji koronaviruso atmaina šalyje paplitusi ženkliai labiau nei manyta. „Jei ši informacija, kurią dar tikriname, teisinga, tai reiškia, kad turime pasiruošti artimiausiu metu įvesti griežtą karantiną“, – sakė premjerė. Šalyje planuojama pereiti prie nuotolinio mokymo, uždaryti visas nebūtinųjų prekių parduotuves, o sportuoti lauke būtų galima tik po vieną.

* Jungtinės Karalystės vidurinėse mokyklose atnaujintos visos kontaktinės pamokos. Mokyklos iš dalies atsidarė dar sausį, tačiau pradinių klasių moksleiviai lig šiol buvo priversti mokytis nuotoliniu būdu.

* Paryžiaus regiono ligoninėms nurodyta apriboti teikiamas paslaugas, nerimaujant, kad dėl augančio atvejų skaičiaus gali pritrūkti vietos intensyviosios terapijos skyriuose.

* Italija leido kompanijos „AstraZeneca“ vakcina skiepyti vyresnius nei 65 metų asmenis, išskyrus „pačius pažeidžiamiausius“ pacientus.

„Ignitis“ vadovas. Traukiasi „Ignitis grupės“ valdomos elektros ir dujų tiekimo bendrovės „Ignitis“ vadovas Darius Montvila. Įmonė teigia, kad jis pareigas palieka dėl sveikatos priežasčių. D. Montvila dirbs, kol bus pasirinktas naujas įmonės vadovas ir valdybos pirmininkas, o toliau bus jos valdybos patarėju bei grupės įmonių stebėtojų tarybų ir valdybų narys.

Moterų teisės. Minint Tarptautinę moters dieną, prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad Lietuvos pažanga užtikrinant faktinę lyčių lygybę yra „gėdingai per menka“. Grupė Lietuvos parlamentarų pasiūlė Vyriausybei, kad Lietuva sudarytų galimybes nemokamai ar už simbolinę kainą nutraukti nėštumą Lenkijos moterims dėl vaisiaus apsigimimo, šioje šalyje įsigaliojus beveik visiškam abortų draudimui. Kijeve keli tūkstančiai moterų dalyvavo demonstracijoje už Stambulo konvencijos ratifikavimą. Atsakomosios akcijos dalyvius nuo „Moterų marše“ dalyvaujančių moterų skyrė gyva teisėsaugos pareigūnų siena. Renginys įvyko be konfliktų.

Mažėjantis nedarbas. Užimtumo tarnybos duomenimis, registruotas nedarbas praėjusį mėnesį sumažėjo 0,3 punkto iki 16,1 proc. Tarnybos vadovė sako darbo rinkoje matanti teigiamų pokyčių bei atkreipia dėmesį, kad praėjusį mėnesį mažiau žmonių registravosi bedarbiais, o naujų darbo vietų registruojama vis daugiau.

Sensacingas interviu. Jungtinės Karalystės princo Harry žmona Meghan Markle interviu paskelbė po prisijungimo prie britų karališkosios šeimos galvojusi apie savižudybę bei prabilo apie rasizmą monarchijoje. „Aš... tiesiog nebenorėjau gyventi. Ir tai buvo labai aiški, reali ir bauginanti pastovi mintis“, – sakė M. Markle. Anot jos, karališkoji šeima buvo „susirūpinusi“ dėl princo Harry ir M. Markle, kurios motina yra juodaodė, vaiko odos spalvos. Britų žiniasklaida anksčiau skelbė, kad karalienė Elžbieta II šio interviu nežiūrės.

Brangstanti nafta. „Brent“ rūšies žaliavinė nafta pirmadienį pirmą kartą nuo pandemijos pradžios perkopė 70 JAV dolerių už barelį kainą. „Juodojo aukso“ kainas praėjusią savaitę paskatino OPEC+ kartelio pranešimas apie mažesnį nei skelbta prieš tai gamybos didinimą, o šios savaitės pradžioje rinka reagavo į išpuolius prieš Saudo Arabijos naftos gigantės „Aramco“ objektus bei optimizmą dėl paklausos perspektyvų.

Milijardieriaus žūtis. Nukritus jį skraidinančiam sraigtasparniui žuvo 69-erių Prancūzijos aviacijos pramonės milijardierius bei politikas Olivier Dassault. Šeimos orlaivių imperiją įkūrusios šeimos atstovo žūtį Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pavadino „didele netektimi“.

Sprogimas Gvinėjoje. Pusiaujo Gvinėjoje mažiausiai 20 žmonių žuvo ir dar 600 buvo sužeisti per keturis sprogimus, driokstelėjusius vienoje karinėje bazėje ir nuniokojusius aplinkinius gyvenamuosius rajonus. Šalies prezidentas Teodoro Obiangas Nguema sakė, kad nelaimė įvyko, kai vietos ūkininkų sukeltam gaisrui buvo leista nevaldomai plisti, liepsnos padegė šaudmenų sandėlius karinėje bazėje, ir šie detonavo.

Streikai Mianmare. Nuo vasario pradžios prieš karinį perversmą nukreiptų protestų krečiamame Mianmare nušauti dar trys žmonės, bendras aukų skaičius siekia per 50. Pirmadienį šalyje prasidėjo darbuotojų streikai, kurių metu užsidarė bankai, parduotuvės ir kitos įstaigos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS