Apžvalga: svarbiausi pirmadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje | kl.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI PIRMADIENIO ĮVYKIAI LIETUVOJE IR PASAULYJE

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Šalies vadovų skiepai. „AstraZeneca“ vakcina nuo koronaviruso pasiskiepijo šalies vadovai: prezidentas Gitanas Nausėda, premjerė Ingrida Šimonytė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, taip pat sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Taip jie siekė padidinti gyventojų pasitikėjimą šia vakcina. „Labai raginu žmones negaišti, nelaukti, nesvarstyti eiti skiepytis ta vakcina, kuria nori skiepytis“, – teigė prezidentas.

Atnaujintas ugdymas. 45 savivaldybėse leidus be didesnių suvaržymų atnaujinti pradinukų kontaktinį ugdymą, į mokyklas grįžo apie 58 tūkst. pradinių klasių moksleivių. Tuo metu likusiose 15-oje savivaldybių, kur pradinukai galėjo grįžti tik atliekant kaupinių testavimą, kontaktinis ugdymas atnaujintas 10-yje mokyklų. Iš viso tokiu būdu mokosi 20 mokyklų – beveik 2 tūkst. mokinių.

Koronaviruso situacija:

* Per parą nustatyta 318 naujų COVID-19 atvejų, mirė aštuoni žmonės. Ligoninėse gydomi 846 COVID-19 pacientai, iš jų 84 – reanimacijoje. 14 dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 247. Latvijoje šis siekia yra 370, Estijoje – 1521.

* Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, jog šią savaitę bus peržiūrimas vakcinavimo planas ir dėl pakoreguotų vakcinos tiekimo grafikų masinės vakcinacijos pradžia greičiausiai nusikels vėlesniam laikui nei gegužės pradžia. Vis dėlto ministerijos kanclerė Jurgita Grebenkovienė neatmeta, kad kai kuriose savivaldybėse, baigus skiepyti prioritetines grupes, ji gali prasidėti anksčiau nei visoje šalyje. „Tikrai taip gali būti, tikrai nelaikysime tos vakcinos šaldytuve, kol kitos prioritetinės grupės su kitomis vakcinų rūšimis pasivys“, – interviu BNS sakė ji.

* Sveikatos apsaugos ministras pranešė, kad esant nepakankamoms vakcinavimo nuo COVID-19 apimtims, artimiausiu metu vakcinavimo centruose žadama skiepyti ir savaitgaliais. Taip pat šią savaitę planuojama atnaujinti vakcinavimo nuo koronaviruso planą, į jį svarstoma įtraukti mokytojus.

* Vilniuje, be miesto poliklinikų, vakcinacija nuo COVID-19 bus vykdoma ir savivaldybės pastate, vėliau skiepams ketinama atverti ir „Litexpo“ parodų rūmus. Savivaldybės patalpose Konstitucijos pr. vakcinacija pradedama nuo antradienio, čia bus vakcinuojami gyventojai, Seimo bei Vyriausybės nariai.

* Latvijoje nustatyta Pietų Afrikos koronaviruso atmainos atvejų, nuo kurios gali prasčiau apsaugoti esamos vakcinos.

* Prancūzijos pietiniame Marselio mieste savaitgalį per 6 tūkst. žmonių, kurių dauguma buvo be apsauginių kaukių, dalyvavo neteisėtame gatvės vakarėlyje. Devyni žmonės buvo areštuoti, o dešimtims skirtos baudos.

* Nuo COVID-19 mirė opozicijos kandidatas į Kongo Respublikos prezidentus Guy-Brice'as Parfait Kolelasas. Jis buvo laikomas pagrindiniu Denis Sassou Nguesso, vadovaujančio šiai Centrinės Afrikos valstybei nuo 1979 metų, varžovu.

* Jungtinių Valstijų kurortas Majami Bičas dėl nevaldomų poilsiautojų srautų paskelbė nepaprastąją padėtį ir įvedė komendanto valandą.

Sankcijos Šakalienei. Kinijos užsienio reikalų ministerija įtraukė Seimo narę Dovilę Šakalienę į sankcijų sąrašą. Pekinas sankcijas dešimčiai europiečių įvedė kaip atsaką į Europos Sąjungos sankcijas Kinijos pareigūnams dėl uigurų mažumos persekiojimo.

KGB bylos. Genocido tyrimo centras pranešė atliksiantis tyrimą dėl kardinolo Vincento Sladkevičiaus, dirigento Sauliaus Sondeckio ir aktoriaus Donato Banionio figūravimo sovietų saugumo KGB bylose.

Prekybos atvėrimas. Prekybininkų atstovai pasiūlė priemones, kurios leistų atverti prekybą uždarose erdvėse: kas savaitę testuoti darbuotojus, riboti lankytojų srautus, nukreipti juos ratu. Ministras A. Dulkys sako, kad apie tai galvoti dar yra anksti.

Ateina „Aldi“? į Lietuvą ateina Vokietijos žemų kainų prekybos tinklas „Aldi“, skelbia portalas vz.lt. Pasak portalo šaltinių, bendrovė per metus ketina atidaryti bent 15 parduotuvių. „Aldi“ yra vienas pagrindinių beveik penketą metų Lietuvoje veikiančio kito Vokietijos prekybos tinklo „Lidl“ konkurentų.

Rasti palaikai. Norvegijoje, prieš kelis mėnesius įvykusios nuošliaužos vietoje, rasti paskutiniosios, dešimtosios, aukos palaikai. Manoma, kad tai gali būti 49 metų Lietuvos pilietės Rasos Lasinskienės kūnas.

Atnaujinami reisai. Nuo sekmadienio Lietuvoje atnaujinami 48 traukinių reisai, taip pat didės jų skaičius iš Vilniaus į Kauną, Klaipėdą bei dar devyniomis kryptimis, pranešė „Lietuvos geležinkeliai“. Keleivių vežimo autobusais įmonė „Kautra” paskelbė nuo trečiadienio atnaujinanti 28 tarpmiestinius reisus.

Korupcijos byla. Teisėsauga pranešė teismui perdavusi bylą dėl stambaus masto korupcijos tarp farmacijos bendrovės darbuotojų ir gydytojų. Kaltinimai pareikšti vienai farmacijos bendrovei ir 11 fizinių asmenų. 77 gydytojai buvo atleisti nuo atsakomybės pagal laidavimą, nes pripažino kaltę ir padėjo atskleisti pareigūnams kyšininkavimo schemą.

Liūtys Australijoje. Australijos pietryčiuose tęsiasi smarkios liūtys, sukėlusios didžiausius per šimtmetį potvynius. Dėl jų tūkstančiams žmonių teko evakuotis iš savo namų, uždaryta šimtai mokyklų.

Chaosas Turkijoje. Turkijos prezidentui Recepui Tayypui Erdoganui atleidus rinkoms palankų šalies centrinio banko vadovą, Turkijos liros vertė pirmadienį JAV dolerio atžvilgiu smuko beveik 15 proc. Šalies valdžia tikina, jog toliau laikysis laisvos rinkos taisyklių, o centrinis bankas pardavė užsienio valiutų, taip stabilizuodamas liros kritimą. Chaosas persimetė ir į finansų rinkas – dėl akcijų išpardavimo Stambulo akcijų biržą buvo sustabdžiusi prekybą 35 minutėms.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS