Apžvalga: svarbiausi trečiadienio įvykiai | kl.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI TREČIADIENIO ĮVYKIAI

BNS pateikia svarbiausių trečiadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

Prisiekusiųjų verdiktas. Prisiekusieji pripažino baltaodį Mineapolio policininką Dereką Chauviną kaltu dėl beginklio afroamerikiečio George'o Floydo nužudymo. Ši didelį atgarsį sukėlusi byla tapo svarbiu precedentu dėl policijos atskaitomybės Jungtinėse Valstijose. 45 metų D. Chauvinas pripažintas kaltu dėl visų trijų kaltinimų: antrojo laipsnio žmogžudystės, trečiojo laipsnio žmogžudystės ir nužudymo dėl neatsargumo. Bausmė jam bus paskirta vėliau, tačiau vien dėl rimčiausio kaltinimo – antrojo laipsnio žmogžudystės – gresia įkalinimas iki 40 metų.

Koronaviruso situacija:

* Nustatyta 1113 naujų COVID-19 atvejų, mirė 14 žmonių. Ligoninėse šiuo metu gydomi 1155 COVID-19 pacientai, iš jų 128 – reanimacijoje. Naujų atvejų rodiklis 14 dienų 100 tūkst. gyventojų siekia 517.

* Vyriausybė nusprendė, kad nuo šiol savivaldybėse, kur pradinukai gali kontaktiniu būdu mokytis tik profilaktiškai testuojami, jų šeimos tiriamos nebebus. Iki šiol tai buvo būtina pirmą kartą vaikams grįžtant į klases. Pasak švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės, šis sprendimas sumažins įtampą savivaldybėms, kurios turės grįžti prie testavimo dėl blogėjančios epidemiologinės padėties, o tai leis į mokyklas sugrąžinti daugiau vaikų.

* Vyriausybė padarė dar kelis smulkius atlaisvinimus karantino plane: bus leidžiama ekskursijas vesti ne tik turintiems imunitetą žmonėms, plačiau atverti pramogų parkus, turintieji imunitetą galės lankyti nuteistuosius.

* Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė pradedanti skiepyti „Johsnon & Johnson“ vienos injekcijos vakcina. 4,8 tūkst. jos dozių bus skirta senjorams, pacientams ligoninėse ir į užsienį išvykstantiems diplomatams. Vakcinos naudojimas buvo uždelstas gamintojo prašymu, aiškinantis ryšį tarp vakcinos ir kraujo krešulių. Europos vaistų agentūra antradienio vakarą pranešė, kad neįprasti kraujo krešuliai turėtų būti įvardyti kaip labai retas šios vakcinos šalutinis poveikis, tačiau pabrėžė, kad šių skiepų nauda vis tiek viršija riziką.

* Nyderlandai nusprendė po savaitės atšaukti komendanto valandą ir leisti maitinimo įstaigoms priimti klientus lauko terasose.

* Vokietijos parlamentas priėmė prieštaringai vertintas nacionalinio kovos su virusais įstatymo pataisas, leidžiančiais įvesti griežtesnes kovos su COVID-19 priemones.

Baltarusijos verslas. Vyriausybė pritarė siūlymui suteikti lengvatų į Lietuvą persikeliančiam Baltarusijos verslui, kuris įsipareigos Lietuvoje investuoti bent 1,5 mln. eurų ir sukurti bent 20 naujų darbo vietų. Į Lietuvą perkeliamų darbuotojų atitikties darbo rinkos poreikiams nevertintų Užimtumo tarnyba, taip pat su darbuotojais galėtų persikelti jų šeimos nariai. Įstatymo pakeitimus dar turės patvirtinti Seimas.

VMVT vadovas. Valstybinės maisto ir veterinarijos (VMVT) vadovu Ministrų kabinetas paskyrė iki šiol tarnybos vadovo pavaduotojo pareigas ėjusį Mantas Staškevičius. Jis darbą pradės kitą trečiadienį bei pakeis kadenciją baigiantį Darių Remeiką.

Uosto krova. Klaipėdos uosto krova pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pat laikotarpiu, smuko nežymiai – 0,26 proc. iki 11,29 mln. tonų. Uosto vadovas Algis Latakas metų pradžios rezultatus įvertino teigiamai ir sakė, jog startas suteikia optimizmo.

V. Putino panešimas. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas skaitė metinį pranešimą. Keli svarbūs aspektai:

* Įspėjimas neperžengti raudonos linijos santykiuose su Maskva. „Mes iš tiesų norime palaikyti gerus santykius su visais tarptautinės bendrijos nariais. Mes tikrai nenorime deginti tiltų. Tačiau jei kažkas mūsų gerus ketinimus traktuoja kaip abejingumą ar silpnumą ir pats ketina sudeginti ar netgi susprogdinti tuos tiltus, jis privalo žinoti, kad Rusijos atsakas bus asimetriškas. Greitas ir griežtas“, – sakė jis.

* V. Putinas, kurio partijos populiarumas prieš rudenį vyksiančius rinkimus, yra sumenkęs, paskelbė virtinę priemonių, prieš rinkimus turinčių užtikrinti didesnes rusų pajamas ir įvardijo tai kaip svarbiausią vyriausybės tikslą.

* Siekis iki rudens įgyti masinį gyventojų imunitetą. Tai, pasak V. Putino, leis padaryti trys Rusijos mokslininkų sukurtos vakcinos.

* Pažadas, kad Rusija, viena pagrindinių naftos ir dujų tiekėjų, aktyviai prisidės prie kovos su klimato kaita.

* Prieš šią kalbą Maskvoje buvo sulaikytos kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno įsteigto Kovos su korupcija fondo teisininkė Liubov Sobol ir jo atstovė spaudai Kira Jarmyš. A. Navalno šalininkai A. Putino pranešimų metu planavo protestus.

Superlygos griūtis. Kilus masiniam pasipiktinimui futbolo pasaulyje, šeši Anglijos „Premier“ lygos klubai paskelbė pasitraukiantys iš 12-os turtingųjų Europos futbolo klubų norėtos sukurti Superlygos, vėliau jų pavyzdžiu pasekė ir kitos komandos. Vienas lygos iniciatorių, Turino „Juventus“ prezidentas Andrea Agnelli pripažino, jog projektas „yra miręs“. Tuo metu UEFA vadovas Aleksandras Čeferinas sako po Superlygos farso norintis „atstatyti vienybę“ Europos futbole.

Karalienės gimtadienis. Karalienė Elizabeth II mini 95-ąjį gimtadienį. Prieš kelias dienas palaidoto vyro princo Philipo tebegedinti monarchė gimtadienio proga paskelbė, kad ji ir jos artimieji yra labai sujaudinti sulauktos paramos ir gerumo po princo mirties.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS