Aukščiausiajam Teismui laikinai vadovauja A. Gutauskas | kl.lt

AUKŠČIAUSIAJAM TEISMUI LAIKINAI VADOVAUJA A. GUTAUSKAS

Seimui iš pareigų atleidus Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) Civilinių bylų skyriaus pirmininkę Sigitą Rudėnaitę, ji automatiškai neteko ir laikinosios teismo vadovės pareigų.

„Dabar laikinasis Aukščiausiojo Teismo pirmininkas yra Aurelijus Gutauskas“, – ketvirtadienį BNS sakė šio teismo atstovė spaudai Dovilė Skiauterienė.

A. Gutauskas yra LAT Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas.

Teismų įstatymas numato, kad kad laikinuoju LAT vadovu gali būti skiriamas didesnį teisėjo darbo stažą šiame teisme turintis skyriaus pirmininkas.

Po LAT pirmininko Rimvydo Norkaus pasitraukimo iš šių pareigų pernai liepą, laikinai teismui vadovavo Civilinių bylų skyriaus pirmininkė S. Rudėnaitė.

Prezidentas Gitanas Nausėda teikė Seimui ją skirti nuolatine vadove, tačiau antradienį per slaptą balsavimą Seimo nariai S. Rudėnaitę atleido iš skyriaus vadovių, bet teismo pirmininke nepaskyrė.

Tokiu būdu ji liko dirbti paprasta LAT teisėja. Laikinai Civilinių bylų skyriui vadovauja teisėja Janina Januškienė.

Minėtą Seimo sprendimą kaip teisiškai ydingą sukritikavo Teisėjų taryba, Teisėjų asociacija.

Jų teigimu, S. Rudėnaitė iš skyriaus vadovės pareigų atleista be jokio teisinio pagrindo.

„Teisėjo, teismo ar skyriaus pirmininko atleidimas iš pareigų galimas tik Konstitucijoje įtvirtintais pagrindais, kurių priimant Seimo nutarimą dėl Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjos Sigitos Rudėnaitės atleidimo iš šio teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininko pareigų buvo nepaisyta. Šiame procese buvo ignoruoti ir skaidrumo, objektyvumo bei nešališkumo reikalavimai“, – pareiškė Teisėjų tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas.

Pagal Teismų įstatymą, atleisti LAT skyriaus pirmininką iš pareigų būtinas pagrindas, pavyzdžiui – baigiasi kadencija, jis atsistatydina savo noru, dėl sveikatos būklės negali dirbti, pažemina teisėjo vardą, padaro nusikaltimą arba su jo sutikimu perkeliamas į kitas pareigas.

S. Rudėnaitės atveju prezidentas siūlydamas ją atleisti iš einamų pareigų, tai siejo su perkėlimu į kitas pareigas.

Seimo opozicija siūlo kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų, kaip reikėtų elgtis susidariusioje situacijoje.

Pagal Konstituciją, LAT pirmininką skiria ir atleidžia Seimas prezidento teikimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

gal

ir gerai bet pavarde dar nieko nesako o ?? kam tarnaus /a/ tik veiksmai parodys nes to nezino niekas isskyrus spec t?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS