JAV ir Lietuvos kariai dalyvauja bendrose pratybose „Ugninis griausmas“ | kl.lt

JAV IR LIETUVOS KARIAI DALYVAUJA BENDROSE PRATYBOSE „UGNINIS GRIAUSMAS“

Lietuvoje dislokuota Jungtinių Valstijų karių brigada toliau intensyviai rengia bendras pratybas su Lietuvos kariuomene. Šį kartą Pabradės poligone buvo mokomasi artilerijos ugnimi paremti pėstininkų atakas.

Vos pora minučių ir 173-osios Jungtinių Valstijų brigados artileristai jau pasirengę apšaudyti priešą. Priešakinėse pozicijose esantys žvalgai praneša taikinio koordinates, nugriaudi šūvis, jį seka sprogimas, naikinantis visus antžeminius taikinius – įtvirtinimus, šarvuotą techniką, pėstininkus.

„Skeveldros yra kiaurai perskrodę visą šarvuotį ir taip pat yra sužaloję tuos pačius manekenus, kurie buvo šarvuočio viduje, galima sakyti – įgulą. Faktiškai išgyventi yra mažai šansų po tokio sprogimo“, – tikina kovinis inžinierius vyr. serž. Vytautas Grigonis.

Pabradės poligone artilerijos pabūklai ir minosvaidžiai griaudi jau porą dienų. Per tris šimtus Lietuvos ir Jungtinių Valstijų karių pratybose „Ugninis griausmas“ atlieka kovinius šaudymus įvairių tipų šaudmenimis.

Priešakiniai stebėtojai su ugnies valdymo centrais treniruojasi vykdyti ugnies iškvietimo ir koregavimo procedūras. Minosvaidininkai ir artileristai ugnimi paremia pėstininkų kuopų gynybą ir kontratakas.
„Užmezgam, nusistatom ryšius tarp karių, tarp vadų. Tai yra labai svarbu, nes tai yra mūsų sąjungininkai. Tad tas žmogiškas kontaktas

yra nemažiau svarbus“, – sako Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas gen. mjr. Almantas Leika.

„Pasitelkta daug ginklų, net ir tų, kurių Lietuvos kariuomenė šiandien neturi, tačiau mūsų NATO partneriai amerikiečiai atsivežė. Tai 60 mm minosvaidžiai, 81 mm minosvaidžiai“, – teigia Lietuvos sausumos pajėgų J. Lukšo mokymo centro viršininkas plk. ltn. Aleksiejus Gaiževskis.

Lapkritį Lietuvoje organizuojamos dar didesnio masto pratybos – „Geležinis kardas“, bendruose mokymuose dalyvaus net 8 NATO sąjungininkės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS