KPD pateikė ieškinį teismui dėl žalos neprižiūrimam Čekuvos dvarui | kl.lt

KPD PATEIKĖ IEŠKINĮ TEISMUI DĖL ŽALOS NEPRIŽIŪRIMAM ČEKUVOS DVARUI

Kultūros paveldo departamentas (KPD) pateikė ieškinį Šiaulių apygardos teismui dėl žalos, padarytos Raseinių rajone, Ariogaloje, esančiam neprižiūrimam Čekuvos dvarui.

Teismo prašoma atlyginti nekilnojamajai kultūros vertybei padarytą žalą, kuri siekia daugiau kaip 255 tūkst. eurų.

Pasak pranešimo, KPD Kauno teritorinis skyrius, tikrindamas šį kultūros paveldo objektą, ne kartą konstatavo dvaro sodybos nepriežiūros faktą, ypač blogą rūmų būklę – pastatas nenaudojamas, apleistas, avarinės būklės. Jo langų ir durų angos atviros, neužsandarintos, ardomos plytos, sienos su deformaciniais plyšiais, pastato viduje išardytos sienų konstrukcijos, stogo konstrukcijos sulūžusios, išardytos grindys.

Paveldosaugininkai bandė susisiekti su šių rūmų valdytoju – Airijos piliečiu, tačiau reikalavimai prižiūrėti objektą nebuvo vykdomi, todėl nuspręsta kreiptis į Šiaulių apygardos prokuratūrą prašant pradėti ikiteisminį tyrimą.

Anot KPD, prašymas buvo persiųstas Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Raseinių rajono policijos komisariato Veiklos skyriui, kuris 2020 metų gegužę atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą.

Gindamas viešąjį interesą, departamentas kreipėsi į Šiaulių apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyrių, tačiau prokuroras atsisakė taikyti viešojo intereso gynimo priemones, bet patikino, kad KPD, manydamas, jog dvaro sodybos savininkas padarė žalos nekilnojamajai kultūros vertybei, gali pats teikti teismui ieškinį dėl kultūros vertybei padarytos žalos atlyginimo ir nuostolių išeiškojimo.

Prokuroras taip pat informavo, kad teismas gali kreiptis į užsienio valstybės institucijas su prašymu nustatyti dabartinį asmens adresą.

Departamento duomenimis, Čekuvos dvarą Ariogaloje 2012 metais įsigijo Airijos pilietis, ir nuo tada iki šiol dvaru jis nesirūpino, jo netvarkė, neprižiūrėjo, pastatas šiuo metu nyksta.

Spėjama, kad Ariogalos arba Čekuvos dvaras pastatytas 1640 metais. Jis išsiplėtė ir suklestėjo XVIII amžiaus pabaigoje, valdant Šemetų giminei, čia veikė degtinės varykla ir plytų fabrikėlis. Po 1863 metų sukilimo dvarą iš Šemetų atėmė.

1940–1951 metais čia veikė vidurinė mokykla, nuo 1963 metų dvare įkurta Ariogalos tuberkuliozinė ligoninė. Ją iškėlus, likęs be šeimininkų dvaras ėmė sparčiai nykti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ariogalietis

Senai reikėjo šiuo dvaru pasirūpinti. Gaila žiūrėti, nyksta paveldas!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS