KT: sprendžiant dėl leidimo ginklui turi būti vertinama individuali situacija | kl.lt

KT: SPRENDŽIANT DĖL LEIDIMO GINKLUI TURI BŪTI VERTINAMA INDIVIDUALI SITUACIJA

Šiuo metu galiojantis draudimas teistam asmeniui įsigyti ginklą, net kai pasibaigęs jo teistumas, prieštarauja Konstitucijai, penktadienį paskelbė Konstitucinis Teismas (KT).

Anot jo, pažeidžiamas konstitucinio proporcingumo principas, kai nesudaroma galimybė, praėjus tam tikram laikui po nusikaltimo padarymo, iš naujo įvertinti kiekvieno asmens situaciją ir nuspręsti, ar tas asmuo kelia pavojų visuomenės saugumui, viešajai tvarkai ir ar jam gali būti išduotas leidimas turėti ginklą, ar ne.

KT skųsta norma, kad nepriekaištingos reputacijos asmeniu nelaikomas už tyčinį smurtinį nusikaltimą daugiau kaip trejų metų laisvės atėmimo bausme baustas asmuo. Toks asmuo negali įsigyti ir turėti B ir C kategorijų ginklų, jų šaudmenų.

Toks pat draudimas galioja ir asmenims, daugiau nei trejiems metams nelaisvės nuteistiems už disponavimą ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis, sprogstamosiomis ar radioaktyviosiomis medžiagomis arba karine įranga.

Konstitucinis Teismas pabrėžė, kad įstatymų leidėjas privalo sudaryti prielaidas užtikrinti visuomenės saugumą ir viešąją tvarką, ginti žmogaus teises bei laisves, todėl jis gali nustatyti, kad teistiems asmenims kurį laiką, o padariusiems tam tikrus, pavyzdžiui, itin pavojingus nusikaltimus, ir niekada nebūtų išduodami leidimai ginklui.

„Konstitucinis Teismas pažymėjo ir tai, kad tokiu teisiniu reguliavimu turi būti sudaryta galimybė kiek įmanoma įvertinti individualią kiekvieno asmens situaciją“, – teigiama teismo pranešime.

Šio savo nutarimo įsigaliojimą KT atidėjo iki šių metų gruodžio 31 dienos, kad įstatymų leidėjai turėtų laiko parengti ir priimti Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisas.

Į KT dėl leidimų turėti ginklą išdavimo tvarkos kreipėsi Regionų apygardos administracinis teismas. Jis nagrinėjo piliečių skundus, kai policijos komisariatai atsisako išduoti leidimus ginklams net ir išnykus teistumui, nes pagal įstatymą toks asmuo nelaikomas nepriekaištingos reputacijos asmeniu, todėl negali įsigyti ir turėti B ir C kategorijų ginklų, jų šaudmenų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

...

Na, taip, KT jau ruošia dirvą Henytei apsiginkluot kai kitas teismas jį į laisvę paleis... kas ten kalba kad 'mūsų' teismai TIK nusikaltėliams dirba, TIK jų interesus gina?

Anonimas

juk kam pilieciams tie ginklai,cia juk ne jankynas laukiniai vakarai! beje kam kazkokiam zmogeliui sautuvas,jai jis neturi nieko bendro su dideliais pinigais,brangmetaliais ir brangakmeniais, nuo ko jis gintis ruosesi,ar tik paprastos ambicijos ar ne visi namie pas ji,gal jam jau seseliai vaidenasi slankiojantys pakrumem,tokiems isvis jokiu ginklu ir jokiu ginklu girtuokliams!

Reikia

Vertint individualiai būtina.Yra atvejų, kai teisę į ginkklą turi nestabilus ir nuo narkotikų priklausomas žmogus, o tai reiškia tik viena: ar pats nusišaus kada nors, ar nušaus mamą, tėvą....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS