A. Kubilius: su G. Kirkilu sugebėjome būti ir karštais oponentais, ir bendražygiais | kl.lt

A. KUBILIUS: SU G. KIRKILU SUGEBĖJOME BŪTI IR KARŠTAIS OPONENTAIS, IR BENDRAŽYGIAIS

Europarlamentaras, buvęs premjeras Andrius Kubilius sako, kad nors su mirusiu Gediminu Kirkilu priklausė skirtingoms politinėms jėgoms, sugebėjo būti ir oponentais, ir bendražygiais.

„Su Gediminu Kirkilu buvome bendrakeleiviai visus tuos 30 nepriklausomybės metų. Būdami skirtingų politinių partijų atstovais ir lyderiais vienu metu, tuo pat metu sugebėjome būti ir karštais oponentais, ir daugeliu atveju bendraminčiais ir bendražygiais“, – BNS sakė A. Kubilius.

2006 metais tuometiniam socialdemokratų lyderiui G. Kirkilui suformavus mažumos vyriausybę, tuo metu A. Kubiliaus vadovauta Tėvynės sąjunga priėmė sprendimą remti G. Kirkilo kabinetą.

„Tai buvo pirmas ir unikalus Lietuvos politinėje istorijoje atvejis“, – teigė buvęs premjeras.

Anot A. Kubiliaus, su G. Kirkilu ir vėliau ne kartą dirbo bendruose projektuose, vienas iš jų – po 2014 metais prasidėjusio karo Rytų Ukrainoje ir Krymo okupacijos sukurtas vadinamasis Maršalo planas Ukrainai, skirtas investicijoms į kariaujančios šalies ekonomiką.

„Turėjome daug galimybių diskutuoti, aptarti svarbius valstybei klausimus ir kartu žmogiškai bendrauti. Ta netektis labai netikėta“, – kalbėjo A. Kubilius.

Pasak konservatoriaus, G. Kirkilą jis prisimins kaip intelektualų politiką.

„Jis gebėjo įsiklausyti, išgirsti, man visą laiką jautėsi ir matėsi jo svarbi savybė – intelektualumas, kurį didele dalimi pats užsiaugino. Jautėsi, kad ir supranta pasaulio procesus, sugeba juos analizuoti, sugeba juose matyti Lietuvą, diskutuoti, rašyti. Tai yra ta savybė, kuri Lietuvoje yra pakankamai reta ir ypač dabar mažėjanti“, – sakė A. Kubilius.

Apie buvusio premjero G. Kirkilo mirtį pranešta šeštadienį. Jam buvo 72-eji.

2006–2008 metais G. Kirkilas ėjo ministro pirmininko pareigas, 1992–2020 metais G. Kirkilas buvo Seimo narys, 2004–2006 metais ėjo krašto apsaugos ministro pareigas.

2007–2009 metais buvo Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas, 2017 metais iš partijos pasitraukė ir įkūrė Lietuvos socialdemokratų darbo partiją (dabar Lietuvos regionų partija), iki 2021 metų buvo jos pirmininku.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

nu jooo

,su susijungusiais socdemais jam buvo jau per ružava, perdaug atskiesta- trūko tikro komuniaginio reudonumo.Tai įkūrė ūsuotų bebrų parciją - socdemų darbą parciją- regionų parciją... :(

scenos apšvietėjas

Buvo laikmetis,kai dalis Lietuvos gyventojų niekaip netikėjo,kad komunistai su konservantais kartu pečius surėmę naikina Lietuvą.O dabar šį mitą sunaikina pats to šalies skurdinimo bendras Kubilius.Bet gi puikiai atsimename,kaip jie šiepdavo Kirkilą ir juokdavosi iš jo dėl sprendimų apsigalvojimo ir garsiai rėkdavo apie premjero rytinio sprendimo atšaukimą vakare.Aha,dabar Kubilius neva gailisi buvusio juodų darbelių bendro..Biblijiniai fariziejai,šlikštynės, tik ir temoka rodyt krokodilo ašaras,.

ŪŪŪ,BRŪDAS

Išsidavė ,rūpūžė,kad kartu su komunistais konservantai koja kojon žengė.Užtat Lietuva dabar jų dėka nei Sachara,nei pelkė .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS