Kultūrinių mainų skandalas: merui siūlo nusišauti | kl.lt

KULTŪRINIŲ MAINŲ SKANDALAS: MERUI SIŪLO NUSIŠAUTI

Po moksleivių išvykos į Rusiją pagal "kultūrinių mainų programą", kuri padvelkė propagandiniu kvapu, Plungės rajono merui Audriui Klišoniui pasiūlyta nusišauti. Tokie drastiški "patarimai" viešojoje erdvėje atsirado paaiškėjus, jog valdininkai neįvertino "minkštosios galios" elementų ir išsiuntė vaikus į propagandinę stovyklą.

Kultūrinių mainų skandalas

Miestų partnerystė virto skandalu po to, kai Krasnogorsko rajono savivaldybės kvietimu plungiškių jaunimo delegacija dvi savaites praleido Rusijoje.

Plungės savivaldybės pranešime stovykla apibūdinama kaip kultūrinių mainų programa. Nurodoma, kad Plungės atstovai į ją pakviesti, nes Plungė – Krasnogorsko miestas partneris.

Stovyklos programoje buvo numatyti apsilankymai kariniuose muziejuose, istorinėse vietose.

Taip pat Plungės vaikai susitiko ir su baikerių klubo "Naktiniai vilkai" nariais, pagarsėjusiais nacionalistiniais renginiais ir sovietinės simbolikos demonstravimu.

Klubo vadovas Aleksandras Zaldostanovas palaiko artimus ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Kai kurie baikeriai aktyviai pritaria prorusiškiems separatistams Rytų Ukrainoje.

Ne perkūnas iš giedro dangaus

Seimo narys Laurynas Kasčiūnas teigė, kad dėl situacijos, į kurią pateko Plungės moksleiviai, atsakomybę prisiimti turi savivaldybė.

"Mano žiniomis, savivaldybei tai nebuvo perkūnas iš giedro dangaus. Jie buvo perspėti dviejų opozicijos atstovų apie galimas grėsmes, nes jau ne pirmą kartą tokios stovyklos vyksta. Šiuo atveju ten dominavo savotiška Rusijos istorijos interpretacija ir terminai, sakyčiau, nelabai vartotini Lietuvoje. Mūsų požiūris į tai, kas tuo metu vyko, kitoks. Ir, žinoma, visiškas nesusipratimas buvo susitikimai su imperialistines idėjas skleidžiančia grupe "Naktiniai vilkai", V.Putino režimo puoselėtojais", – pabrėžė L.Kasčiūnas.

Parlamentaras svarstė, ar tai yra visiška kvailystė, ar tiesiog Plungės rajono savivaldybės atstovų nesuvokimas, kas vyksta ir su kuo turime reikalų, o gal tai kažkieno tikslingas veikimas.

Rusijos propaganda nėra žodžio laisvė.

"Vis dėlto norėčiau tikėti, kad tai yra kvailystė ir geopolitinis neraštingumas. Rusijos atstovai dažnai pateikia siūlymus tokiems kultūriniams mainams, kurie skirti mokiniams, mokytojams, bendruomenėms. Gaila, bet Plungės rajonas į tokias pinkles pateko. Ir jei trūksta žinių, reikėtų bent pasitarti su išmanančiais tokius dalykus, nes Rusijos propaganda nėra žodžio laisvė", – įsitikinęs L.Kasčiūnas.

Konsultavosi su VSD

Plungės rajono meras A.Klišonis patvirtino, kad turi sutartį su Rusijos miestu. Ją 2003-iaisiais pasirašė tuometis Plungės rajono meras konservatorius Vigantas Danilavičius.

Pagal tą sutartį ir vykdoma jaunimo mainų programa – Rusijos moksleiviai atvažiuoja į Plungę, plungiškiai vyksta į Krasnogorską.

"Po 2014 m. Rusijos agresijos prieš Ukrainą kreipiausi į Užsienio reikalų ministeriją, prašydamas patarimo, kaip mums toliau elgtis dėl to bendradarbiavimo. Gavome išaiškinimą, kad URM neprieštarauja Plungės rajono jaunimo dalyvavimui Rusijoje rengiamose stovyklose ir kad tas dalyvavimas neprieštarauja "principingai Lietuvos pozicijai dėl Rusijos Federacijos vykdomos agresijos Ukrainos atžvilgiu", – paaiškino A.Klišonis.

Minėtą URM išaiškinimą plungiškiams pasirašė tuometis viceministras Andrius Krivas. Esą tame dokumente yra įspėjimas, kad gali būti panaudota "minkštoji galia".

"Įvertindami visa tai, prieš kelionę mes susitikome su VSD atstovais. Mūsų darbuotoja, kuri vadovavo plungiškių delegacijai, rodė darbotvarkę. Ir tai, kas nutiko jau ten, tai yra susitikimas su "Naktiniais vilkais", nebuvo numatyta programoje. Tai neva buvo "siurprizas" džiazo festivalio dalyviams. Manyčiau, kad tai –  pačių renginio organizatorių provokacija", – neslėpė A.Klišonis.

Žmonės nori kraujo?

Po skandalingos Plungės jaunimo kelionės į Rusiją visų akys nukrypo į rajono merą A.Klišonį, kuris neketina kratytis atsakomybės ir visuomenės jau viešai atsiprašė dėl tos kelionės.

"Žmonės visad nori kraujo. Ką padarysi. Mano supratimu, už viską atsakingas vadovas. Aš tos atsakomybės nesikratau. Mes vadovavomės ta informacija, kokią gavome. Galiausiai aš pats nesu užsienio reikalų specialistas, todėl ir kreipėmės į tas institucijas, kurios formuoja užsienio politiką, kurios atsakingos už valstybės saugumą. Ir natūralu, kad mes jų rekomendacijas ir įžvalgas vykdome", – tikino A.Klišonis.

Meras teigė, kad dar kartą kalbėsis su URM bei Valstybės saugumo departamento atstovais ir bandys vėl aiškintis susiklosčiusią padėtį.

"Situacija nemaloni. Natūralu, kad dabar visų akys krypsta į mane. Daug nepatenkintų, feisbuke sulaukiau kone grasinimų, taip pat siūlymų nusišauti, galiausiai liepta išmesti iš darbo tuos žmones, kurie ten važiavo. Vis dėlto manau, kad viską reikia protingai apsvarstyti, susirinkti informaciją ir pagalvoti, kaip elgtis toliau", – teigė A.Klišonis.

Feisbuke sulaukiau kone grasinimų, taip pat siūlymų nusišauti.

Klaipėdoje – kita situacija

Klaipėdos tarybos narys, buvęs Valstybės saugumo departamento uostamiesčio padalinio vadovas Algirdas Grublys, perskaitęs apie plungiškių išvyką į Rusiją, teigė suabejojęs, ar žmonės sveiko proto nebeturi, ar juos užvaldė noras važinėti už dyką bet kur.

"Vaikų bendravimas – tarsi ir nieko bloga, tačiau, kai ana pusė tą bendravimą išnaudoja propagandai, patys suprantate, ką tai reiškia. Bjauriausia, kad jie pateko į situaciją, kurios negalėjo suvaldyti. Kitaip tariant, per savo patiklumą papuolė į spąstus", – dėstė A.Grublys.

Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis teigė, kad neturi duomenų, jog jaunieji klaipėdiečiai dalyvautų panašių kultūrinių mainų programose Rusijoje.

Tačiau pridūrė, kad yra viena stipendininkė, kuri užsiima etninės kultūros tyrimais ir važinėja į Rusiją.

"Tačiau tai yra kilnūs tikslai ir abejonių nekelia. O mes dirbame budrumo režimu. Čia ir anksčiau buvo mėginimų Žvejų rūmuose organizuoti įvairius abejotinus renginius. Mes į tai žiūrime labai atsakingai. Tikriname informaciją, kas tie organizatoriai, su kuo jie susiję", – dėstė N.Lendraitis.

Neišmoktos istorinės pamokos

Itin aktyvios panašių kultūrinių mainų programos buvo rengiamos ir tarpukariu.

1937–1940 m. lietuviškoje spaudoje kone kasdien mirgėjo pranešimai apie Rusijos žurnalistų, rašytojų, muzikantų atvykimus, taip pat gausiai anonsuojami Rusijoje pastatyti propagandiniai-meniniai filmai.

Tam tikras noro bendrauti bei, prisidengus kultūra, skleisti savo propagandą, analogijas galima įžvelgti ir šiandien.

"Kalbant apie anuos laikus, tada situacija buvo kiek kitokia, mes rėmėmės į Rusiją dėl Vilniaus krašto. Ir, žiūrint iš šiandieninės pozicijos, tai buvo mūsų geopolitinė klaida. Žinoma, galėjome elgtis kitaip, bet buvo taip. Akivaizdu, kad ir tuo metu buvo padaryta daug klaidų, kalbu apie propagandos galią", – mano L.Kasčiūnas.

Esame ne Marse

Rimvydas Valatka

Apžvalgininkas

Jeigu kas nors sako, kad nežinojo, ko galima sulaukti Rusijoje per tokią viešnagę, tai, kur tada Plungė yra? Šiaurės ašigalyje, Antarktidoje ar Marse? Nė neabejoju, kad jie viską žinojo, manau, kad už to kažkas yra paslėpta. Ir apskritai nesuprantu, kaip galima taip ilgai slidinėti ant savo pačių numestos banano žievės? Dar suprasčiau, kad rajonui vadovautų Darbo partijos ar R.Pakso partijos meras, bet dabar vadovauja liberalas, žmogus dirbęs Seime, buvęs viceministras. Yra nesuvokiama, kad tokie dalykai Lietuvoje vyksta 2017-aisiais, juk dabar ne 2013-ieji, 2008-ieji ar 1998 m. Juk savo vaikų ne tiek daug ir turime, vaikus reikia saugoti, o Plungė savo vaikus kiša velniui į nasrus.

GALERIJA

  • Pasak uostamiesčio politiko, buvusio VSD Klaipėdos skyriaus vadovo A.Grublio, vaikų bendravimas tarsi ir nieko bloga, tačiau Rusija nuolatos tą bendravimą išnaudoja propagandai.
  • Būdrauja: Kultūros skyriaus vedėjas N.Lendraitis teigė, kad neturi duomenų, jog jaunieji klaipėdiečiai dalyvautų panašių kultūrinių mainų programose Rusijoje.
  • Audrius Klišonis
Rašyti komentarą
Komentarai (30)

H

ar plunges meras toks naivus kad nezino ,kad rusijos visos zynbos dirba propogandini darba ne tik spaudoje ,bet ir sporte, saviveikloje, menineje dalyje, bet ir jaunimo propogandos dalyjeKAIP ANTAI SUPAZINDINIMAS RUSIJOS DRAUGIJÜ LYG IR NE POLITISKOMIS ORGANIZAZIJOMIS BET TAI MASKVOS KREMLIAUS VALDOMOS IR FINANSUOJAMOS IR PAVALDZIOS KGB STRÜKSTÜROMS:PLUNGES MERUI SIULYCIAU NET PALIKTI SAVO POSTAß : i

Anonimas

tai konkreciai rasykit,kiek tu musu vaiku tie rusai suvalge,kad tokia baisi beda cia vaizduojama

kembrikas

O kartais nera smegenu mainu.?Simpanzes turbut protingesnes, uz tuos dykaduonius valdininkus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS