Lietuva kreipsis į JAV, kad galėtų slapto CŽV kalėjimo kaliniui pervesti kompensaciją | kl.lt

LIETUVA KREIPSIS Į JAV, KAD GALĖTŲ SLAPTO CŽV KALĖJIMO KALINIUI PERVESTI KOMPENSACIJĄ

Lietuvos teisingumo ministerija pati ketina imtis veiksmų, kad galėtų pervesti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) priteistą kompensaciją vienam iš Rugsėjo 11-osios išpuolių JAV organizatorių palestiniečiui Abu Zubaydah'ai (Abu Zubaidai) už neteisėtą kalinimą vadinamajame Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjime netoli Vilniaus.

Teisingumo ministerijos Teisinio atstovavimo grupės vadovas Ričardas Dzikovičius BNS sakė, kad Abu Zubaydah'os advokatė yra pateikusi kalinio patvirtintą įgaliojimą pervesti pinigus.

„Kad mes galėtume atlikti kompensacijos pavedimą į pareiškėjo sąskaitą bei atsiskaityti su jo atstove teisininke, mums reikalingas tvarkingas įgaliojimas. Teisininkė jau turi įgaliojimą, tačiau pagal teisės aktų reikalavimus šis įgaliojimas turi būti apostilizuotas“, – sakė jis.

Pasak ministerijos atstovo, tai užsienio šalies institucijų patvirtinimas, kad dokumentas yra tikras, išduotas jos institucijų.

„Negaliu pakomentuoti, kodėl teisininkė visą šį laiką nesikreipė į JAV institucijas dėl to įgaliojimo apostilizavimo, tačiau siekiant nedelsti Lietuvos institucijos pasiūlė jai pagalbą ir sutiko tarpininkauti su JAV institucijomis apostilizuojant įgaliojimą“, – teigė Č. Dzikovičius.

Mes kreipsimės į JAV ir pabandysime patys apostilizuoti jos įgaliojimą.

„Mes kreipsimės į JAV ir pabandysime patys apostilizuoti jos įgaliojimą“, – sakė jis.

Pasak Teisingumo ministerijos atstovo, tai padarius iškart bus galima pervesti priteistą kompensaciją.

Palestiniečio advokatė yra pateikusi prašymą, kad bylinėjimosi išlaidos, tai yra, jos atlyginimo dalis, būtų pervesta į jos sąskaitą, o Abu Zubaydah'a kompensacija – į jo šeimos nario.

Iš viso EŽTT Lietuvai yra priteisęs sumokėti 130 tūkst. eurų: 100 tūkst. eurų – Abu Zubaydah'ai, 30 tūkst. eurų – jo atstovei.

A. Zubaydah'a įtariamas prisidėjęs prie Rugsėjo 11-osios išpuolių ir šiuo metu kalinamas Gvantanamo bazėje Kuboje.

Saudo Arabijoje gimęs palestinietis prieš daugiau nei trejus metus Europos Žmogaus Teisių Teisme laimėjo bylą prieš Lietuvą. Teismas nusprendė, kad jis neteisėtai laikytas slaptame kalėjime Lietuvoje ir įpareigojo sumokėti 130 tūkst. eurų.

Lietuva iki šiol nepripažįsta, kad šalyje veikė CŽV kalėjimas – 2016-aisiais tuometis teisingumo viceministras Paulius Griciūnas Strasbūro teisme sakė, kad pastatas Antaviliuose buvo žvalgybos paramos centras, bet ne kalėjimas ar sulaikymo centras.

2009-aisiais Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas atliko parlamentinį tyrimą, tačiau paskelbė nenustatęs, kad CŽV sulaikyti asmenys buvo atvežti į Lietuvą, nors pripažino, kad sąlygos tam buvo.

2014-ųjų gruodį JAV Senatas paskelbė ataskaitą apie slaptus CŽV įkalinimo centrus. Joje minimas ir „violetiniu“ vadinamas centras, veikęs 2005–2006 metais. Žmogaus teisių gynėjai mano, kad šis centras veikė Lietuvoje, Antaviliuose, šalia Vilniaus.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Ką gi

kiek turime visokių "saugumo" tarnybų, o nustatyti kad nebuvo slapto kalėjimo ir nereikėtų mokėti baudų nėra kam- kažin kodėl...

VEL IS MUSU PINIGINES

jei CZV laike ji uzdaryta,tegul CZV ir sumoka...

Liko klausimas

Kas pasidalino " pinigų maišus " už kalėjimo " nematymą ? Pone prezidente Adamkau ir kiti ? Gal susimokėkite ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS