Lietuvos tėvų forumas prašo valdžios institucijų neskriausti šeimų | kl.lt

LIETUVOS TĖVŲ FORUMAS PRAŠO VALDŽIOS INSTITUCIJŲ NESKRIAUSTI ŠEIMŲ

Dėl pernai pasaulį užklupusios ir šiemet tebesitęsiančios COVID-19 pandemijos sumažėjo ir darbų, ir pajamų daugelyje šalių, tarp jų – ir Lietuvoje.

Vyriausybės sprendimais įvedus karantino ribojimus bei kitokias priemones, didelė dalis besilaukiančių ar gimdžiusių moterų šeimų patyrė pajamų sumažėjimą. Prastovos, naikinami etatai, uždaromi verslai, o dar karantino apribojimai ar nuotolinis ugdymas privertė daugelį mamų likti namuose su mažamečiais vaikais. Kai kas net darbo neteko dėl įvairių priežasčių.

Į tai atkreiptas dėmesys Lietuvos tėvų forumo viešame kreipimesi, kuris antradienį išsiųstas prezidentui, Seimui bei Vyriausybei, prašant skubos tvarka svarstyti šiuo metu itin aktualų klausimą dėl motinystės ir vaiko priežiūros išmokų 2021–2022 metams, taip pat – ir už 2020-uosius.

„Susiklosčiusi situacija neigiamai paveikė didelės dalies Lietuvos šeimos ūkių pajamas. Akivaizdu, jog vyksta ir tolesnis pajamų mažėjimas šiuo metu besilaukiančioms mamoms ir jų antroms pusėms, kuriems dėl Vyriausybės taikytų pandemijos valdymo bei karantino sugriežtinimo priemonių ankstesniais laikotarpiais (per 2020 m. ir 2021 m.) jau buvo sumažėjusios pajamos. Tai tiesiogiai daro įtaką tiek minimu laikotarpiu pagimdžiusių moterų išmokų dydžiams, tiek ir būsimosioms motinystės ir vaiko priežiūros atostogų išmokoms.

Kadangi „Sodra“, skaičiuodama išmokas, įtraukia ir laikotarpius, kuriais dėl karantino buvo gautos mažesnės pajamos (išmokos dėl nuotolinio mokymo, uždarytų darželių, nedarbo pašalpos, prastovos ir pan.). Šios išmokos daugeliu atvejų nesiekia prieš tai gautų įprastinių normalių pajamų ar buvusio viso darbo užmokesčio. Todėl akivaizdu, jog dėl Vyriausybės įvestų karantino ir verslų ribojimo būsimiems tėvams mažėja skaičiuojamų pajamų vidurkis, kuris žymiai mažins ir būsimas išmokas“, – teigia Lietuvos tėvų forumo pirmininkas Darius Trečiakauskas.

Jo nuomone, tokia būsimų išmokų skaičiavimo metodika, neatsižvelgiant į pandemijos poveikį vaikų susilaukusių ar tebelaukiančių šeimų sumažėjusioms pajamoms, yra neteisinga tėvų ir jų vaikų atžvilgiu bei pažeidžia jų interesus gauti tokias išmokas, kurios priklausytų pagal jų turėtas oficialias pajamas ar darbo užmokestį iki Vyriausybės įvestų karantino ribojimų.

„Mūsų įsitikinimu, tiek pernai, tiek šiais metais Vyriausybės įvestas karantino priemones reikia pripažinti visiškai nuo būsimų tėvų nepriklausančiomis aplinkybėmis. Jas teisiniu požiūriu galima traktuoti kaip force majeure sąlygas, susidariusias dėl Vyriausybės sprendimų. Todėl, laikantis esminių šalies teisinės sistemos teisingumo, proporcingumo ir lygiateisiškumo principų, dėl tokių vienašališkų Vyriausybės veiksmų neturėtų nukentėti esamų ir būsimų tėvų bei jų vaikų išmokos, nes jau ir taip daugelis šeimų paskutinius metus turėjo išgyventi žymiai sumažėjus jų pajamoms“, – sako D. Trečiakauskas, dar primindamas, kad, atsižvelgiant į esamą pandeminę situaciją, reikia atkreipti dėmesį ir į demografinę Lietuvos krizę, į pastaraisiais metais ypač sumažėjusius gimstamumo rodiklius.

Todėl sprendimas neskaičiuoti per karantiną sumažėjusių pajamų, o taikyti išmokų skaičiavimą pagal prieš karantiną turėtas pajamas būtų labai savalaikis teisingumo įgyvendinimas ir paskata toms šeimoms, kurios dar tik planuoja susilaukti vaikų.

Lietuvos tėvų forumas pasirengęs bendradarbiauti su šalies valdžios institucijomis, ieškant geriausių šios problemos sprendimų, pabrėžiama Lietuvos tėvų forumo kreipimesi.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS