Lietuvos vaistininkai įsipareigojo laikytis profesinės etikos kodekso | kl.lt

LIETUVOS VAISTININKAI ĮSIPAREIGOJO LAIKYTIS PROFESINĖS ETIKOS KODEKSO

Sveikatos apsaugos ministerijoje ketvirtadienį pasirašytas visuotinis Lietuvos vaistininkų profesinės etikos kodeksas.

Kaip pranešė ministerija, tikimasi, kad pirmą kartą Lietuvos vaistininkystės istorijoje priimtas dokumentas prisidės prie profesinių standartų diegimo veikloje, aiškiai nusakys vaistininkų ir pacientų tarpusavio santykius, padės spręsti kasdieninėje veikloje kylančias dilemas.

Jame, be kitų nuostatų, minima, jog vaistininkas „vienodai etiškai, profesionaliai, pagarbiai ir geranoriškai konsultuoja visus pacientus ar jų globėjus, nepriklausomai nuo jų amžiaus, tautybės, religijos, rasės, lyties, išsilavinimo, turtinės padėties, priklausymo mažumų grupėms ir kitų skirtumų“.

Taip pat numatyta, kad vaistininkas, teikdamas farmacinę paslaugą, „visada veikia kaip savarankiškas sveikatinimo specialistas, atsiribojantis nuo trečiųjų šalių interesų“, o vaistininko asmeniniai įsitikinimai neturi pakenkti pacientui.

SAM nuotr. 

Jame numatytas įsipareigojimas sąžiningai ir etiškai elgtis su kolegomis, girdint pacientui neaptarinėti sveikatos priežiūros specialisto sprendimų, numatyta, kad vaistininkas turi teisę teikti pasiūlymus teisės aktų pakeitimams, susijusiems su vaistininkų veiklos reguliavimo bei profesinės ateities klausimais.

Kodekse pabrėžiama, jog „atsižvelgiant į šiai profesijai tenkančią atsakomybę ir kvalifikacinius reikalavimus, vaistininkas turi teisę į saugias darbo sąlygas, orų atlyginimą bei sudarytas palankias galimybes savo kvalifikacijai kelti“.

Taip pat numatyta išlyga, jog vaistininkas gali neišduoti prašomų vaistų ar prekių, jeigu įžvelgia grėsmę paciento sveikatai ar pavojų gyvybei.

Šį kodeksą pasirašė Lietuvos farmacininkų sąjunga ir Lietuvos vaistininkų sąjunga. Kodeksą, be šių sąjungų, taip pat rengė Vilniaus universiteto ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto atstovai, o procesą inicijavo ir koordinavo Vaistinių darbuotojų profesinė sąjunga.

„Vaistininkai pademonstravo lyderystę, parengę ir sutarę dėl profesinių standartų savo veikloje, – teigė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. – Tai neabejotinai prisidės prie profesijos prestižo auginimo, nes tik stipri profesinė bendruomenė sugeba sutarti dėl veiklos taisyklių ir jų laikytis.“

Siunčiamas aiškus signalas, kad sveikatos sektoriaus profesinės bendruomenės pasiekė brandą.

„Siunčiamas aiškus signalas, kad sveikatos sektoriaus profesinės bendruomenės pasiekė brandą – tik keliant reikalavimus sau, galima ugdyti ir kitus“, – sakė ministras.

Lietuvos farmacininkų sąjungos prezidentės Onos Ragažinskienės vertinimu, „pasirašytas dokumentas garantuoja vaistininkui savarankišką profesionalią veiklą be jokio trečiųjų šalių įsikišimo ar reikalavimų, skatina teisingą ir racionalų vaistų vartojimą bei užtikrina aplinkos taršos mažinimą ir poveikio klimatui neutralumą.“

Pasak Vaistinių darbuotojų profesinės sąjungos komiteto narės Vaivos Bražinskienės, nors Farmacijos įstatymas įpareigoja vaistininkus laikytis profesinės etikos principų, iki šiol nebuvo bendro visai farmacininkų bendruomenei dokumento, o atskiros organizacijos turėjo savo etikos kodeksus.

Lietuvos vaistininkų sąjungos pirmininkės Liubovės Kavaliauskienės teigimu, vaistininkas yra „kaip paskutinis saugumo barjeras pacientui gaunant vaistą“, todėl sutarimas dėl vienodų vaistininko profesinės dorovės principų bei elgesio normų yra ypač svarbus tiek visuomenei, tiek patiems farmacininkams.

GALERIJA

  • Lietuvos vaistininkai įsipareigojo laikytis profesinės etikos kodekso
SAM nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

labai

kulturingos ir puikios musu vaistininkes,visada pakonsultuoja,ir be tu kodeksu,tik reiktu pigesniu vaistu,nes pvz,paprasciausios pastiles nuo gerkles skausmo kainuoja daug

tai kaip ?

iki šiol dirbo be jokios profesinės etikos, nepaisė elementariausių etikos taisyklių ? Palaida bala ?

NEVAIKYTI ligonių!

Lėtiniams ligoniams tenka patirti nemažų sunkumų atsiimant kompens. vaistus iš vaistinės, kai receptas išrašomas su klaidomis. Ir net po kelis kartus iš eilės. Vaistinė neišduoda vaisto, nes recepte klaidos. Jis sugrąžina receptą pataisymui. Kol gydytoja pataiso, tenka vėl porą savaičių laukti. Tačiau pasitaiko, kad ir du kartus taisytas, jis vėl būna su klaidomis. Neklaidingo recepto vaistui, kurį BŪTINA KASDIEN vartoti, gali negauti ir ilgiau, kaip mėnesį. REIKĖTŲ rasti būdą, kaip ištaisyti recepto klaidą, nevaikant sunkia liga sergančių, ne visada iš namų išeiti galinčių (o įsivaizduokime, jei dar gyvena toli nuo vaistinės?). Pvz., pridėti recepte eilutę vaistinės prierašui apie klaidą. Ligonių kasai sukurti programėlę, paskaičiuojančią, iki tos datos priklausomą vaisto kiekį, kad pervargę gydytojai neklystų skaičiuodami.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS