Neįgalioji biurokratų pinklėse: dėl streso blogėja sveikata | kl.lt

NEĮGALIOJI BIUROKRATŲ PINKLĖSE: DĖL STRESO BLOGĖJA SVEIKATA

Neįgaliojo automobiliu pensininkė naudojasi kelis dešimtmečius. Bet ne visada pavyksta gauti išmoką jam įsigyti. Blogiausia, anot jos, kad sunku sužinoti, dėl kokių priežasčių išmoka neskiriama.

Labai taršus

Palemone gyvenančiai senjorei Birutei Jurkevičienei neįgalumas nustatytas dar sovietmečiu. Didelį vairavimo stažą turinti moteris dabar naudojasi 23 metų senumo automobiliu „VW Passat“.

„Noriu jį pakeisti dėl kelių priežasčių. Jis yra labai taršus, o dabar už taršumą gresia visokie nemalonumai ir nesklandumai. Automobilis genda, todėl, galvoju, būtų gerai įsigyti patikimesnį, bet nežinau, kaip bus. Jis gali bet kurią dieną imti ir sustoti, o automobilis man labai reikalingas. Be automobilio niekada negyvenau. Be jo – kaip be kojų“, – pabrėžė sąnarių negalavimų varginama moteris.

Ji sakė nesuprantanti, kodėl speciali išmoka tai skiriama, tai neskiriama.

„Sunku susigaudyti. Mano neįgalumo lygis nepasikeitęs, o kompensacijos neįgaliojo automobiliui neskiria. 2001 m. skyrė. O dabar jau nebenori skirti. Sako, niekas nepriklauso, sako, mano tyrimai neatlikti“, – kalbėjo nesuprantamos situacijos prislėgta pensininkė.

Pagalbininkas: didelį vairavimo stažą turinti neįgalioji dabar naudojasi 23 metų senumo automobiliu „VW Passat“. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Daug sukrėtimų

B. Jurkevičienė pasakojo pastaraisiais metais patyrusi sukrėtimų, sveikatos būklė tik prastėjo.

„Ir dabar labai blogai jaučiuosi, sunkiai paeinu, vos galiu nueiti iš antro aukšto iki automobilio. Automobilis reikalingas nuvykti į parduotuvę. Kartais nuvažiuoju ir toliau, pas artimuosius“, – sakė moteris.

Anot jos, Palemono pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) šeimos gydytoja jai sakiusi, kad, norint gauti kompensaciją neįgaliojo automobiliui, reikia būti visai nepaeinančiu.

„Gydytojai sakiau, kad visai nepaeinantys, drebantys negali patys vairuoti. Jie juk neturi teisių“, – kalbėjo pašnekovė.

Nežino, ką daryti

B. Jurkevičienė sakė gavusi kompensaciją, bet ne tą, kuri jai yra kone gyvybiškai svarbi.

„Gydytojos prašiau, kad man nurodytų, kur reikia nuvykti, pasitikrinti, kad gaučiau kompensaciją automobiliui. Išrašė kompensaciją, bet ne dėl automobilio. Galvojau, kad bus įrašytas automobilis, bet automobilio ten neįrašė“, – apgailestavo moteris.

Paklausėme, ar ji pati domėjosi, ar gal prašė jaunesnių artimųjų sužinoti, kaip ir kokiais atvejais skiriamos kompensacijos.

„Pasakiau gydytojai, kad ji viską turi žinoti, kas man priklauso, ir turi man padėti. Sakau, nebežinau, ką man daryti. Man sakė, kad kompensacijos automobiliui įsigyti skyrimas yra suvaržytas. Sakau, tai ką man daryti. Aš juk nepajudu, sveikata blogėja. Jei ne sūnus ir anūkas, būtų visai prastai“, – sielojosi pensininkė.

Svarbus punktas

Palemono PSPC šeimos gydytoja Elvita Urbonienė „Kauno dienai“ sakė, kad bus pateikta dar viena paraiška kompensacijai gauti.

„B. Jurkevičienė vėl eis pas specialistus. Galutinį sprendimą šiuo atveju priima speciali komisija. Praeina metai, specialistai vėl vertina ir vėl pildome paraiškas, ir vėl teikiame. Prieš kelias dienas su B. Jurkevičiene apie tai kalbėjomės“, – sakė gydytoja

Sunku susigaudyti. Mano neįgalumo lygis nepasikeitęs, o kompensacijos neįgaliojo automobiliui neskiria. 2001 metais skyrė.

Anot jos, neseniai atsirado svarbi aplinkybė, lemianti kompensacijos skyrimą.

„Reikalingas pakartotinas kreipimasis. Buvo panaikintas vienas punktas, pagal kurį anksčiau buvo galima skirti kompensaciją. Punktas tiesiog buvo išbrauktas. Kai to punkto neliko, kreipiausi į specialistus, kad paaiškintų. Man pasakė, kad vis tiek galiu pildyti teikimą, kad žmogus būtų ramus, žinodamas, kad viskas padaryta. Ir pacientei sakiau, kad ji negaus, nes neatitinka kriterijų, bet prieš metus vis tiek teikiau… Dabar pasižiūrėjome – tas punktas vėl įtrauktas, ir kompensaciją galima gauti“, – kalbėjo E. Urbonienė.

Spręs specialistai

E. Urbonienė atkreipė dėmesį, esą B. Jurkevičienė yra gavusi kažkokią išmoką.

„Bet ji nori būtent išmokos automobiliui. Aš negaliu spręsti, ar yra pagrindas skirti jai kompensaciją neįgaliojo automobiliui įsigyti. Galutinį sprendimą priims atitinkami specialistai“, – sakė E. Urbonienė.

Ji pabrėžė, kad B. Jurkevičienei papildomai reikės apsilankyti pas kai kuriuos medikus.

„Neseniai parašiau siuntimus, pasakiau, pas ką reikės nueiti, ir kai gausime išvadas, rašysiu naują teikimą ir lauksime specialistų sprendimo“, – paaiškino Palemono PSPC specialistė.

Nemokami kursai

Sveiktos apsaugo ministerija (SAM) „Kauno dieną“ informavo, kad automobilio įsigijimo kompensacija šiuo metu yra 3 520 eurų, o automobilio techninio pritaikymo išlaidų kompensacija – iki 7 040 eurų, tačiau ne didesnė už automobilio techninio pritaikymo faktines išlaidas.

„Sodros“ duomenimis, 2023 m. lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensaciją gavo 696 asmenys.

„Judėjimo sutrikimų turintys asmenys, kuriems nustatytas 0–45 proc. dalyvumo lygis (iki 2023 m. gruodžio 31 d. – darbingumo lygis) ir kurių Vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininėje pažymoje nurodytas transporto priemonės pritaikymo apribojimas, gali nemokamai lankyti vairavimo kursus, išmokti vairuoti ir įgyti B kategorijos vairuotojo pažymėjimą. Teikiamos kelių eismo teorijos žinių mokymo, praktinio vairavimo įgūdžių mokymo, saugaus persėdimo į / iš automobilio, techninių pagalbos priemonių susidėjimo ir išsiėmimo mokymo paslaugos.

Mokymosi metu gali būti suteikiamos apgyvendinimo arba pavėžėjimo paslaugos.

Už teorinių žinių patikrinimo ir praktikos egzaminą VĮ „Regitroje“ ir maitinimą dalyvis moka pats“, – sakoma SAM paaiškinime.


Sveiktos apsaugos ministerijos komentaras

„2024 m. sausio 1 d. įsigaliojo Asmens su negalia teisių apsaugos pagrindų įstatymas, kuriame įtvirtinta, kad asmuo, kuriam nustatytas lengvojo automobilio ar jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacijos poreikis (automobilio kompensacijos poreikis) ir kuris turi vairuotojo pažymėjimu patvirtintą teisę vairuoti lengvąjį automobilį, turi teisę vieną kartą per 72 mėnesius gauti Tikslinių kompensacijų įstatyme nustatyto, tai yra 64 bazinių socialinių išmokų (BSI) dydžio lengvojo automobilio išlaidų kompensaciją ir (arba) iki 128 BSI dydžio lengvojo automobilio techninio pritaikymo išlaidų kompensaciją.

Automobilio kompensacijos poreikį nustato Asmenų su negalia teisių apsaugos agentūra prie SADM.

Automobilio kompensacijos poreikis nustatomas asmenims, kurių judėjimo funkcijų sutrikimai yra ilgalaikiai ir (arba) negrįžtami pagal Lengvojo automobilio ar jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacijos poreikio nustatymo kriterijų sąraše nurodytus kriterijus.

Automobilio kompensacijos poreikis nustatomas tokiais terminais:

- 6 metams, kai prognozuojamas asmens sveikatos būklės pasikeitimas per artimiausius 72 mėnesius;

- neterminuotai, kai neprognozuojamas asmens judėjimo funkcijų sutrikimo pasikeitimas ir (arba) asmens judėjimo funkcijų sutrikimai yra nuolatinio, nekintamo pobūdžio.

Asmeniui nustatyto kompensacijos poreikio termino pradžia yra asmens (jo atstovo) prašymo nustatyti kompensacijos poreikį Agentūroje gavimo diena.

Dėl kompensacijos lengvajam automobiliui įsigyti ir (arba) pritaikyti skyrimo ir mokėjimo reikia kreiptis į „Sodrą“, užpildant prašymą ir būtinai turint sprendimą dėl poreikio nustatymo iš Agentūros ir kitus „Sodrai“ pateikti reikalingus dokumentus. Svarbu tai, kad suaugę asmenys privalo turėti galiojantį vairuotojo pažymėjimą.

Pažymėtina, kad kompensacija lengvajam automobiliui įsigyti ir (arba) pritaikyti gali būti skiriama ne tik suaugusiajam, bet ir šeimai, auginančiai vaiką su negalia, kuriam iki 18 m. nustatytas pirmo arba antro lygio individualios pagalbos teikimo išlaidų kompensacijos poreikis. Taip pat šeimai, auginančiai vaiką su visiška negalia nuo vaikystės, arba jam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, ar pirmo arba antro lygio individualios pagalbos teikimo išlaidų kompensacijos poreikis.

Nuo 2024 m. sausio 1 d. įsigaliojo naujas Lengvojo automobilio ir (arba) jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacijos skyrimo ir mokėjimo tvarkos aprašas, kuriame įtvirtinta galimybė gauti šią kompensaciją, kai automobilis įsigyjamas lizingo būdu. Tai reiškia, kad kartu su prašymu ir kitais privalomais pateikti dokumentais reikia pateikti ir Lietuvos Respublikoje išduotą transporto priemonės registracijos liudijimą, kuriame asmuo ar šeimos, auginančios vaiką su negalia, atstovas įrašytas kaip transporto priemonės valdytojas, o transporto priemonės savininku nurodytas finansinės nuomos (lizingo) davėjas.“

GALERIJA

  • Neįgalioji biurokratų pinklėse: dėl streso blogėja sveikata
Regimanto Zakšensko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Rimas

As Anglijoje del darbo tapau invalidu, Karalyste man nauja, is salono, skyre be jokiu pinigu. Dabar po 3 metu vel keis i nauja. Marke pasirenki pats.

Anonimas

Šiais laikas, viską galima pristatyti į namus maistą ,rubus,vaistus..(nemokamai) tikrai pačiai nereikia važiuoti į parduotuvę ir po ją (vaikščioti ir prekintis.) Kažin kas naudojasi tą išmoka ir mašina.

o

tai sunus ar anukas negali nupirkt kitos geldos, nori viska gaut is valstybes, jei vairuoja pati tai ne tokia ir ligota.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS