Lietuvoje – rimtos kibernetinės atakos: per radiją vietoj muzikos – dezinformacija | kl.lt

LIETUVOJE – RIMTOS KIBERNETINĖS ATAKOS: PER RADIJĄ VIETOJ MUZIKOS – DEZINFORMACIJA

Sekmadienį fiksuoti du kibernetiniai incidentai, kai regioninėje radijo stotyje ir mieste veikiančiame prekybos centre sutrikdžius transliaciją skelbta dezinformacija, BNS pranešė Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC).

„Abiejų incidentų metu buvo sutrikdyta trečiųjų šalių internetu teikiama muzikos transliacijos paslauga, kai pakeitus originalų grojaraštį vietoj jo buvo pradėta transliuoti su dezinformacija susijusi informacija“, – teigiama centro pateiktame komentare.

Pasak NKSC, Abu atvejai buvo greitai pastebėti, o nelegalios transliacijos – nutrauktos.

NKSC atlieka išsamų kibernetinių incidentų tyrimą, siekiant išsiaiškinti, kokiu būdu buvo įsilaužta ir pakeistas transliacijų turinys. Apie įvykius informuota Lietuvos policija ir kitos atsakingos institucijos.

Centras nedetalizuoja, kokio pobūdžio dezinformacija buvo platinama. BNS žiniomis, ji buvo nukreipta prieš NATO ir ginklų tiekimą Ukrainai.

NKSC direktorius Liudas Ališauskas spaudos konferencijoje vėliau pirmadienį teigė, jog tai pirmas centrui žinomas atvejis, kai buvo įsibrauta į garso sistemas.

Svarbu, kad gyventojai ir toliau išliktų budrūs, kritiškai priimtų informaciją.

„Hibridinės atakos, kai kibernetinis incidentas yra naudojamas dezinformacijos sklaidai, Lietuvoje fiksuojamos jau ne pirmą kartą. Institucijos yra įgudusios į tokias atakas reaguoti, tačiau didžiausią efektą užkardant šių atakų plitimą duoda bendri veiksmai su visuomene“ – pranešime cituojamas NKSC vadovas.

„Svarbu, kad gyventojai ir toliau išliktų budrūs, kritiškai priimtų informaciją ir praneštų atsakingoms institucijoms apie įtarimą sukėlusią informaciją viešoje erdvėje“, – teigia jis.

Kol tyrimas nėra baigtas, NKSC prevenciškai rekomenduoja visoms organizacijoms, kurios viešose erdvėse naudojasi internetu teikiama trečiųjų šalių muzikos transliacijos paslauga, imtis papildomų kibernetinio saugumo priemonių: pakeisti naudojamų įrenginių gamyklinius slaptažodžius ir apriboti viešą įrenginių matomumą.

Taip pat reikėtų atidžiau stebėti transliuojamą turinį ir būti pasirengusiems nedelsiant stabdyti transliacijas, jeigu įvyktų neteisėti turinio pakeitimai. Apie pastebėtus incidentus organizacijų atstovai ir pavieniai piliečiai turėtų nedelsiant pranešti Lietuvos policijai ir NKSC.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Teisingai

jankiu propaganda vien tik melas ir tiesos iškraipymas

visa tikslia informacija gaunu žiūrėdamas ROSSIJA 24 tv,apie visa padėti pasaulyje ir pas benderovcus, jankių propaganda nepasitikiu

> Chaosas

Klaida, turi būti ne "valstybės tai organizuotų", o "valdžia tai...".
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS