NKVC: norinčių grįžti iš Izraelio lietuvių yra, ambasada teikia konsultacijas | kl.lt

NKVC: NORINČIŲ GRĮŽTI IŠ IZRAELIO LIETUVIŲ YRA, AMBASADA TEIKIA KONSULTACIJAS

Norinčiųjų grįžti lietuvių iš karo su „Hamas“ kamuojamo Izraelio yra keletas, šalyje veikianti ambasada su jais kontaktuoja ir teikia konsultacijas, sako Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas.

„Vakar dienos žiniomis dar du piliečiai yra užsiregistravę, kad reikėtų jiems pagalbos grįžti į Lietuvą, bet ta proporcija tų žmonių, kur registravosi karo pradžioj arba praėjusios savaitės pabaigoj, labai sumažėjusi. Mes evakavome 152 asmenis ir buvo po mūsų šitų repatriacinių skrydžių 50 dar užsiregistravusių parvykti į Lietuvą. Kaip ir minėjau, vakar sumažėjo iki dviejų“, – LRT radijui sakė V. Vitkauskas.

Iš karo zonos lietuvius pargabenęs Lietuvos karinis lėktuvas „Spartan“ Turkijoje budėjo iki spalio 15 dienos.

Anot V. Vitkausko, nors skrydžių galimybės iš Izraelio yra sumažėjusios, tačiau tam tikros aviakompanijos juos vykdo.

„Mūsų ambasada dirba 24/7 Izraelyje ir padeda mūsų piliečiams susirasti būdus kaip parsigauti į Lietuvą. Turime nemažai tarptautinio bendradarbiavimo apraiškų, galime konsultuotis ir prašyti priimti į karinius orlaivius asmenis, kuriems reikia tokios pagalbos“, – teigė NKVC vadovas.

Anot jo, gali būti, kad du minimi asmenys, kuriems reikėjo pagalbos, jau yra parvykę.

Mūsų ambasada dirba 24/7 Izraelyje ir padeda mūsų piliečiams susirasti būdus kaip parsigauti į Lietuvą.

Palestiniečių grupuotė „Hamas“ spalio 7 dieną, netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui, taip pat nutraukė maisto, degalų, vandens ir kitų dalykų tiekimą Gazos Ruožui, sukeldama humanitarinę krizę ten gyvenantiems civiliams palestiniečiams.

Per konfliktą žuvo tūkstančiai žmonių tiek Izraelyje, tiek Gazos Ruože. Lietuvos atstovai pabrėžia Izraelio teisę gintis, tačiau laikantis tarptautinės humanitarinės teisės principų.

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pilietis

Kai i issvajotaja zeme tai pakele uodegas isleke. O kai ir ten jau blogai, tai jau pabruke nori atgal. Sedekit tik

SUSIJUSIOS NAUJIENOS