Paaiškėjo, kaip ambasada sužinojo apie Baltarusijoje mirusį Lietuvos pilietį | kl.lt

PAAIŠKĖJO, KAIP AMBASADA SUŽINOJO APIE BALTARUSIJOJE MIRUSĮ LIETUVOS PILIETĮ

Baltarusijos įkalinimo įstaigoje mirus lietuviui, diplomatė Asta Andrijauskienė sako, kad apie jo mirtį sužinota bandant išsiaiškinti sulaikymo aplinkybes ir suteikti konsulinę pagalbą.

Pasak ambasadorės ypatingiesiems pavedimams Baltarusijoje, „jeigu tikėtume Baltarusijos pateikiama informacija, (pilietis – BNS) mirė kovo 5 dieną“.

„Mirties faktas buvo patvirtintas šiandien. Apie sulaikymo aplinkybes sunku pakomentuoti. Ką žinome, kad asmuo buvo įtariamas sunkiu pažeidimu, už kurį numatyta baudžiamoji atsakomybė“, – žurnalistams Užsienio reikalų ministerijoje (URM) antradienį sakė ambasadorė ypatingiesiems pavedimams.

Baltarusijoje miręs vyras buvo 1953 metais gimęs vilnietis. Jis Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje sulaikytas gruodžio pabaigoje, ambasada apie tai gavo informaciją sausį.

Pasak A. Andrijauskienės, sužinojus apie jo sulaikymą, „daug kartų prašyta, rašyta, kreiptasi dėl susitikimo“.

„Išsikvietėme Baltarusijos patikėtinį čia, Lietuvoje, iš jo pareikalauta pateikti informaciją apie piliečio mirties aplinkybes. Šiandien iš Baltarusijos Užsienio reikalų ministerijos gavome notą, kurioje patvirtinamas Lietuvos piliečio mirties faktas ir data, tačiau kitos informacijos nesame gavę“, – sakė ambasadorė ypatingiesiems pavedimams.

Ambasada tuomet dar kartą paprašė pateikti visą informaciją apie mirties priežastis, ar buvo suteikta medicininė pagalba, kodėl su lietuviu nebuvo leista susisiekti konsului.

Pasak A. Andrijauskienės, Lietuvos piliečių Baltarusijoje yra sulaikyta „tikrai nemažai, labai skirtingomis aplinkybėmis“.

„Turime daug atvejų, kai sulaikomi 48, 72 valandoms. (...) Turime tokių, kurie sulaikyti ilgai, daugiau nei metus. Dabar turime atvejį ir kai nebesugrįš“, – nurodė ambasadorė ypatingiesiems pavedimams Baltarusijoje.

Ji pridūrė, kad ambasada „nerekomenduoja Lietuvos piliečiams vyksti į Baltarusijos Respubliką, nes tai pavojinga jų sveikata ir, kaip matome, gyvybei“.

Kaip antradienį pranešė URM, Lietuva dėl šovinių kontrabanda kaltinto piliečio mirties Baltarusijai pareiškė griežtą protestą.

Ministerija pranešime nurodė, kad Lietuvos konsuliniai pareigūnai nebuvo tinkamai informuojami apie Lietuvos piliečio sulaikymą ir jo pagrindus, sveikatos būklę, nesudarytos sąlygos lankyti sulaikytąjį ir suteikti jam konsulinę pagalbą.

Anot URM, tokiais veiksmais Baltarusija šiurkščiai pažeidė Vienos konvenciją dėl konsulinių santykių.

Baltarusijos muitinė sausio pirmoje pusėje paskelbė, kad lietuvio vairuojamo automobilio „Mercedes“ durelėse Gardino muitinės pareigūnai aptiko dvi kartonines dėžes su 98 šoviniais, tinkamais šaudyti.

Vairuotojas buvo sulaikytas ir uždarytas į areštinę, jam iškelta baudžiamoji byla dėl kontrabandos.

URM nuo 2021-ųjų gegužės įspėja Lietuvos piliečius nevykti į Baltarusiją.

Lietuvos žvalgyba pabrėžia, kad lietuviai gali tapti potencialiais Baltarusijos saugumo struktūrų taikiniais, neteisėtai sulaikomi jiems pateikus išgalvotus kaltinimus, o naudojant šantažą ar psichologinį spaudimą gali būti verčiami bendradarbiauti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS