Paveldo komisija akiratyje – vargonų apsauga | kl.lt

PAVELDO KOMISIJA AKIRATYJE – VARGONŲ APSAUGA

Lietuvoje išlikę daug autentiškų, istorinių vargonų, todėl būtina pasirūpinti jų apsauga, teigia Valstybinė kultūros paveldo komisija.

„Iki mūsų dienų Lietuvoje išlikę daug autentiškų, istorinių vargonų, kurie pripažinti unikaliais Europoje, tačiau dėl to, jog Lietuvoje stokojama aukštos kvalifikacijos vargonų restauravimo specialistų, gali būti neužtikrinta skaidri, profesionali, Europos praktika grindžiama vargonų paveldosauga“, – teigia komisija.

Ji kreipėsi į Kultūros ministeriją, kad ši įpareigotų Kultūros paveldo departamentą registruoti vargonus Kultūros vertybių registre kaip kilnojamąsias kultūros vertybes, o ne kaip statinio vertingąją savybę.

„Įvairių tipų vargonai dažnai yra sudėtingos sandaros. Visi vargonų mazgai sumontuoti į rėmus ir pastatą, kurio priekinė dalis būna meniškai apipavidalinta, todėl vargonai tampa svarbiu statinio architektūriniu elementu, neretai sukurtu konkrečiai bažnyčiai. Dėl to, jog vargonai yra ir muzikos instrumentas, ir statinio interjero puošybos elementas, susiformavo ydinga praktika vargonus registruoti Kultūros vertybių registre ne kaip muzikos instrumentą – kilnojamąjį daiktą, bet kaip statinio vertingąją savybę“, – teigia komisija.

Taip pat siūloma pasitelkti vargonų paveldosaugos specialistus iš užsienio valstybių, kurie patartų dėl vargonų restauravimo, išsaugojimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS