Piratai kelia išpirkos kainą? | kl.lt

PIRATAI KELIA IŠPIRKOS KAINĄ?

Tikėtasi, kad iš mirties taško pajudėjo klaipėdiečių jūrininkų – Nigerijos piratų įkaitų klausimas. Tačiau nusikaltėliai, regis, didina kainą, jie iškėlė papildomų reikalavimų, todėl derybos nukeliamos kitam pirmadieniui.

Tikėtasi, kad iš mirties taško pajudėjo klaipėdiečių jūrininkų – Nigerijos piratų įkaitų klausimas. Tačiau nusikaltėliai, regis, didina kainą, jie iškėlė papildomų reikalavimų, todėl derybos nukeliamos kitam pirmadieniui.

Ledai pajudėjo

Vakar 11 val. Lietuvos laiku Nigerijoje prasidėjo, kaip tikėtasi, paskutinis derybų raundas su piratais, kurie daugiau nei prieš dvi savaites pagrobė keturis transportinio laivo "Solarte" jūrininkus, du iš jų – klaipėdiečiai.

Derybas nusikaltėliai veda su laivo savininkais per tarpininkus Jungtinėje Karalystėje. Tikėtasi, kad netrukus įkaitai bus išlaisvinti.

"Derybos yra prasidėjusios, jos vyksta gana sėkmingai. Pagal mūsų turimą informaciją įkaitai greitu laiku turėtų būti paleisti. Šią informaciją mes gavome iš laivo savininko. Skaičiuojame valandas, kada bus galutinai susiderėta, nes paskutinis raundas prasideda kaip tik 11 val. Lietuvos laiku", – taip dienraščiui vakar rytą sakė Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus.

Derasi tarpininkai

Ar įkaitai bus išpirkti pinigais ir kokia suma, neatskleidžiama.

Lietuvos valstybės atstovai derybose nedalyvauja, su piratais per tarpininkus kontaktuoja tik laivo savininkai.

Esą dabar svarbiausia evakuoti žmones ir grąžinti juos namo, o vėliau prasidės baudžiamasis nusikaltėlių persekiojimas.

"Stengiamasi, kad derybose nedalyvautų Nigerijos valdžios atstovai, nes priešingu atveju tai gali neigiamai baigtis įkaitams. Be to, bijoma, kad nenutekėtų informacija nusikaltėliams. Laivo savininkai bendrauja per tarpininkus konfidencialiai. Dėl pagrobtųjų saugumo negaliu atskleisti jokių derybų detalių", – pabrėžė R.Vaitkus.

Vis dėlto, kaip tikėtasi, įkaitai taip greitai namo dar negrįš. Derybos su nusikaltėliais vakar baigėsi be rezultatų.

Pasak Vyriausybės vicekanclerio, piratai iškėlė papildomų reikalavimų ir derybos nukeltos lapkričio 9 dienai.

Įtampa neatslūgo

Lapkričio 9-ąją bus lygiai trys savaitės, kai Port Harkorto uosto prieigose piratai įsiveržė į transporto laivą "Solarte", kur grasindami ginklais išsivedė keturis žmones – kapitoną (Ukrainos pilietį), pirmąjį jo padėjėją (Lietuvos pilietį) ir dar du jūrininkus.

Likusi įgula – 15 jūrininkų tą spalio 19-osios vakarą užsibarikadavo mašinų skyriuje. Piratai su įkaitais sėdo į katerį ir dingo.

Žinių apie įkaitus nebuvo skelbiama daugiau nei dvi savaites. Tik užvakar pranešta, kad su pagrobėjais baigiama susitarti.

Kurį laiką panašūs nusikaltimai Gvinėjos įlankoje buvo kiek aprimę, kai laivus ėmė lydėti Nigerijos karinės jūrų pajėgos. Užpuolimas įvyko po penkerių mėnesių pertraukos. 2014 m. jūrose buvo 345 incidentai, iki šiol 31 žmogus yra pagrobtas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Jurininkas

Į jūra geriausiai plaukti su Rusijos pilietybe. Prisimenu kai latvius paėmė išpirkos. Jūreiviams teko keisti pilietybe kad rūsai apgintu savo piliečius. Latviai nesugebejo.

to aha

..ir todel jiems dzin.Čia požiuris i viską kas liečia Lietuvos piliečiu saugumą.Ir ne tik tokiomis aplinkybėmis

aha

Lietuvos valstybės atstovai derybose nedalyvauja!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS