Prezidentas apie galimybes Lenkijoje dislokuoti branduolinį ginklą: tai atgrasymo sistemos elementas | kl.lt

PREZIDENTAS APIE GALIMYBES LENKIJOJE DISLOKUOTI BRANDUOLINĮ GINKLĄ: TAI ATGRASYMO SISTEMOS ELEMENTAS

Lenkijai pareiškus, jog ši yra pasirengusi šalyje dislokuoti NATO branduolinius ginklus, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sako, jog toks Aljanso sprendimas prisidėtų prie atgrasymo ir atlieptų Europos saugumo lūkesčius.

„Pastartuoju metu tikrai įvyko dalykų, kurie mūsų kaimynystėje didina karinės galios buvimą – konkrečiai, taktinių branduolinių ginklų dislokavimas. Deja, šiandien tai yra realybė – tiek Kaliningrado srityje, tiek ir mūsų žiniomis Baltarusijos teritorijoje“, – penktadienį Dirmiškėse vyksiančių karinių pratybų metu žurnalistams sakė G. Nausėda.

„Todėl branduolinių ginklų dislokavimo idėja yra ne karo kurstymas, ne grėsmės Rusijai kėlimas, bet tai yra vėlgi tas pats atgrasymo sistemos elementas, kuris turėtų suvaidinti tikrai nemenką atgrasymo veiksnį ir jėgą“, – kalbėjo jis.

G. Nausėda stebėjosi, kodėl Lenkijos pareiškimai apie branduolinį ginklą tarptautinėje erdvėje sulaukė tiek dėmesio. Anot prezidento, Varšuva šį klausimą yra kėlusi jau ir anksčiau.

„Mane šiek tiek nustebino, kad į šį Lenkijos Respublikos prezidento pareiškimą buvo sureaguota kaip į kažką pasakytą naujo“, – pripažino prezidentas.

„Ne tik kalbėjome apie šį aspektą, bet ir pasidalinome mintimis dėl galimų šio aspekto implikacijų arba padarinių. Bet kuriuo atveju, Rusijos propagandos malūnas sukasi ir natūralu, kad tokiais atvejais visada pasigirsta grasinimai iš jų pusės. Bet grasinimai tik ir rodo, kad ši idėja tikrai yra reikšmingas atgrasymo veiksnys ir natūraliai nervina Kremliaus politikus“, – apibendrino G. Nausėda.

Todėl branduolinių ginklų dislokavimo idėja yra ne karo kurstymas, ne grėsmės Rusijai kėlimas, bet tai yra vėlgi tas pats atgrasymo sistemos elementas, kuris turėtų suvaidinti tikrai nemenką atgrasymo veiksnį ir jėgą.

Savo ruožtu Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda taip pat patikino, jog apie galimybę Lenkijoje dislokuoti branduolinį ginklą kalbėta ir anksčiau. Dabar šios diskusijos tapo dar aktualesnės dėl Rusijos veiksmų, teigė jis.

„Rusija laužo tarptautinius susitarimus, tarptautines sutartis dėl branduolinio ginklo. Ką besakytų Rusija – kad ši programa kelia grėsmę jiems – yra atvirkščiai. Tai propaganda iš jų pusės, nes tai adekvatus – koks ir turi būti – atsakas, kadangi visa NATO teritorija mūsų supratimu ir įsitikinimu privalo būti ginama atitinkamai, adekvačiai“, – spaudos konferencijos metu sakė A. Duda.

„Todėl labai logiška, kad į rytinį flangą būtų perkelta branduolinė sistema. Mes, kaip viena iš šių šalių, esame deklaravę pasirengimą priimti šį ginklą“, – pridūrė jis, akcentuodamas, jog tokia Varšuvos pozicija reiškia, jog šalis yra pasirengusi adekvačiai reaguoti į Kremliaus veiksmus.

ELTA primena, kad A. Duda interviu laikraščiui „Fakt“ patvirtino, kad jo šalis pasirengusi priimti JAV branduolinius ginklus, jei NATO nuspręstų, jog tai būtina.

„Jei mūsų sąjungininkai nuspręstų dislokuoti branduolinius ginklus mūsų teritorijoje pagal pasidalijimą šiais ginklais, kad sustiprintų NATO rytinį flangą, mes tam pasirengę“, – sakė A. Duda.

Ir prezidentas, ir jo patarėjas saugumo klausimais jau praeityje yra išsakę tokius svarstymus.

JAV vyriausybė kol kas nėra užsiminusi, kad svarsto dislokuoti branduolinius ginklus Rytų Europoje – Maskva tai tikriausiai suprastų kaip tiesioginę provokaciją.

Bendros Lietuvos ir Lenkijos kariuomenės pratybos „Narsus Grifonas 24/II“

T. Biliūno / BNS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (20)

NAUSĖDA-- tuščiaviduris--bestuburis JANKIŲ v a s a l a s ,

kuris nėra pasakytų SAVO žodžių ŠEIMININKAS.-- Tai b e s t u b u r ė asmenybė-- pasiklydęs konservat KGB-tų nusikalstamoje ideologijoje, net " pamiršo", pažadėjęs Lietuvos žmonėms, kurti gyvenimo GEROVĘ -- kusto KARO ugnį Ukrainoje ir kelia pavojų Lietuvai JOS jyventojams

Tikrai ka

kvailas tas Gitanas.Jis ka? Galvoja ka varydamas ukrainietiška propaganda Lietuvoj ir spiegdams ka turim viska mest ten atplėšdami nuo saves bus populiarus ir laimės rinkimus? Nesamonė. Tegu ein galva isiplaut

tokiem asilam

nesusivokiantiems realybėje ir matuojantiems politiką savo minkštų kiaušių ir maumuonėlių vizijomis, jokiu būdu negalima patikėt branduolinio ginklo. Jeigu pasaulio didžiosios valstybės supranta kad su tokiu ginklu reikia elgtis labai apdairiai ( bet koks jo panaudojimas iššaukia grandininę reakciją ir iš to einančią pasaulio žūtį..), tai šitie jokios reikšmės neturintys nykštukai vien dėl savo susireikšminimo ir savęs kaip svarbaus vieneto realizavimo nedvejodami paspaus mygtuką. O kur dar korupcijos, valstybinių vagysčių paslėpimo priežastys? P.S. Negi neaišku, kad taip arti savo šalies Rusija nenaudos atominio ginklo - padariniai neabejotinai kliūtų ir jiems
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS