Prezidento patarėjas: kibernetinių atakų tikimybė auga į jas prastai reaguojant | kl.lt

PREZIDENTO PATARĖJAS: KIBERNETINIŲ ATAKŲ TIKIMYBĖ AUGA Į JAS PRASTAI REAGUOJANT

Tikimybė, kad kartosis panašios atakos į pastarosiomis dienomis gautus tūkstančių melagingų laiškų bus tuo didesnė, kuo prasčiau į jas reaguosime, sako prezidento patarėjas Kęstutis Budrys.

„Mes nuo to esame neapsaugoti – tai gali būti ryt, poryt, ir tikimybė, kad taip įvyks, didėja su kiekvienu mūsų blogu sureagavimu: kuo blogiau reaguosime, tuo didesnė tikimybė, kad tai kartosis“, – LRT televizijos „Dienos temai“ ketvirtadienį sakė patarėjas.

Jau anksčiau teigęs, kad melagingų pranešimų apie sprogmenis įvairiose įstaigose lavina atskleidė tarnybų reagavimo spragas, K. Budrys pabrėžė, jog ateičiai turi būti parengti aiškūs reagavimo protokolai, o įstaigos neturėtų būti paliktos grėsmes vertinti pačios.

„Man atrodo, kad kokia yra tikrai identifikuota pamoka – turi būti parengti aiškūs reagavimo protokolai, jų ne per daug ir labai konkretūs. Jų gali būti trys: grėsmės lygis vienas, du, trys – policija įvertina. Antras dalykas, yra labai svarbu nepalikti perdėm daug erdvės pačioms ugdymo įstaigoms spręsti dabar jos vieną prevencinę priemonę įveda ar kitą prevencinę priemonę, – kalbėjo jis. – Visa terorizmo prevencija ar reagavimas – šitoje vietoje tai yra reagavimas – turi būti vienose rankose ir vykdoma policijos instrukcijų pagalba.“

Kuo blogiau reaguosime, tuo didesnė tikimybė, kad tai kartosis.

Nuo penktadienio Lietuvos įstaigos jau gavo tūkstančius elektroninių laiškų su netikrais grasinimais apie neva padėtus sprogmenis mokyklose, vaikų darželiuose, savivaldybių pastatuose, tokie pranešimai pasipylė ir Latvijoje bei Estijoje. Ketvirtadienį laiškų nebegauta.

Vidaus reikalų ministerija teigia, kad tai yra regioninio lygio kibernetinė ataka. Nacionalinis krizių valdymo centras atakas sieja su Rusija.

Policija ragina gavus grasinančius laiškus nenutraukti vykdomų veiklų, konsultuotis specialiu numeriu  8 700 60 000, o skubiu pagalbos telefonu 112 patariama skambinti tik tuomet, jei apžiūrėjus patalpas ir teritoriją, randamas įtartinas objektas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS