Prieš išsvajotąsias atostogas – namų darbai | kl.lt

PRIEŠ IŠSVAJOTĄSIAS ATOSTOGAS – NAMŲ DARBAI

Vakar Europos Parlamentas balsavo dėl ES skaitmeninio COVID pažymėjimo, kuris nuo liepos padės lengviau kirsti ES narių sienas. O kol kas keliautojams tenka būti itin atidiems.

Turizmo mekos atsiveria

"Madeira, Maldyvai, Egipta, Italija", – kelionių organizatorius, Makalius.lt įkūrėjas Rimvydas Širvinskas vardija, kur jis šiemet jau keliavo. Keliautojams atsiveria vis daugiau šalių ir keliavimo būdų. Pavyzdžiui, Italijoje jis mėgavosi kruizu. Nors buvo nuomonių, kad tai mažiau saugus keliavimo būdas, bet, pasakoja R.Širvinskas, iš visų šiemečių kelionių ten jis jautęsis saugiausiai. Visi buvo testuojami ir prieš patekdami į laivą, ir išlipdami į ekskursijas.

"Apribojimai laisvinami, keliautojams vis lengviau išvykti į užsienį, ir tai pareikalauja vis mažiau išlaidų, nes turintiesiems imunitetą COVID-19 nebereikia testų", – džiaugiasi kelionių organizatorius. Pasak jo, sparčiai daugėja keliaujančiųjų į Turkiją, Graikijos salas ir žemyninę dalį, Portugalijos salą Madeirą, Juodkalniją, Kroatiją, prie maršrutų prisidėjo Bulgarija, buvo keli reisai į Egiptą, Maljorką. Turintiesiems imunitetą ar neigiamą COVID-19 testą daugelyje šalių nebereikia izoliuotis, priešingu atveju nebūtų prasmės ir vykti atostogų. Įgijusiesiems imunitetą, pavyzdžiui, Graikijoje ar Portugalijos Madeiros saloje nereikia net testų nei išskrendant, nei grįžus, parvykus į Lietuvą nereikia ir izoliuotis.

R.Širvinskas stebi, kaip nuo turizmo priklausomos šalys nuolat vis labiau lengvina sąlygas į jas patekti. Štai Turkija ne tik taiko išimtis vakcinuotiesiems, bet ir neturintiesiems imuniteto – jiems dabar užtenka ir pigesnių greitųjų testų.

Be Baltijos burbulo

Pernai populiari lietuvių kelionės kryptis – kaimyninės Latvija ir Estija – šiemet bumo nepatiria, nes kol kas nepavyksta sukurti Baltijos šalių kelionių burbulo.

"Pernai gegužę toks kelionių burbulas labai padėjo apgyvendinimo, viešojo maitinimo ir kitiems sektoriams, suteikė galimybę verslui vėl atsidaryti ir buvo puikus regioninio bendradarbiavimo pavyzdys. Todėl ir dabar pasisakome už lankstesnių turizmo sąlygų Baltijos šalių piliečiams sudarymą. Tačiau sprendimas dėl šio klausimo nėra vien Lietuvos rankose ir dėl keliavimo sąlygų peržiūrėjimo dar vyksta diskusijos", – informavo Ekonomikos ir inovacijų ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Ieva Jonilienė.

Jos teigimu, iš Lietuvos pusės svarstoma galimybė peržiūrėti saviizoliacijos taisykles, nes šiuo metu taikoma privaloma dešimties dienų izoliacija visiems atvykstantiesiems, jeigu jie neturi imuniteto nuo COVID-19.

Nors įgijusieji imunitetą – vakcinuoti ir persirgusieji – daug kur gali keliauti ir be testų, reikia pasitikrinti, kaip tuos įrodymus apie paskiepijimą kurioje šalyje reikia pateikti, – ar pažyma turi būti atspausdinta, gal reikalingas antspaudas, gal reikia elektroninio parašo.

Taisyklės skirtingos

Vis dėlto, kad ir kur išsiruoštum kelionėn, reikia atlikti daugiau namų darbų – kruopščiai išsiaiškinti, kokius reikalavimus taiko kuri šalis, ir vis patikrinti, ar jie nepasikeitė.

"Nors įgijusieji imunitetą – vakcinuoti ir persirgusieji – daug kur gali keliauti ir be testų, reikia pasitikrinti, kaip tuos įrodymus apie paskiepijimą kurioje šalyje reikia pateikti, – ar pažyma turi būti atspausdinta, gal reikalingas antspaudas, gal reikia elektroninio parašo. Gali būti ir kitų reikalavimų. Pavyzdžiui, Graikija reikalauja užpildyti ir tam tikras anketą – Keleivio lokalizavimo formą. Ir tokią anketą būtinai reikia užpildyti ne vėliau, nei likus parai iki kelionės", – R.Širvinskas įspėja, kad jei pavėluosi, atostogos gali nusikelti. Specialią anketą reikia iš anksto užpildyti ir prieš keliaujant keltais tarp Graikijos salų. Specialias anketas reikia pildyti ir atvykstant į Italiją, kai kurias kitas šalis.

Skirtingose šalyse skiriasi reikalavimai ir vaikams. Pavyzdžiui, šiuo metu į Lietuvą atvykstantiems ar grįžtantiems vaikams iki šešiolikos metų nereikia turėti neigiamo koronaviruso testo, o Graikijoje reikalaujama turėti pažymą apie skiepus, persirgimą COVID-19 arba neigiamą testą visiems vyresniems nei penkerių metų, Ispanijoje, Turkijoje – nuo šešerių, Kroatijoje – nuo dvylikos. Skiriasi ir terminai, kiek turi būti praėję laiko po antrojo skiepo ar "Janssen" po pirmojo.

Vykstantiesiems į Ispaniją ar Italiją ir norintiesiems pakeliauti po skirtingas šalies vietas, reikėtų atidžiai stebėti vietos institucijų skelbiamus nurodymus, nes regionai taiko skirtingus suvaržymus.

Susirengusiesiems atostogų ne į ES šalį, pavyzdžiui, Turkiją rekomenduojama įsigyti specialų sveikatos draudimą, kuris, esant reikalui, padengtų visas gydymo nuo COVID-19 išlaidas šioje šalyje. Jį galima įsigyti kartu su skrydžio bilietais Turkijos avialinijų svetainėje arba per kelionių agentūras. Neturint draudimo, gydymo išlaidas gydymo įstaigoje Turkijoje turės padengti pacientas.

Rimvydas Širvinskas. G. Skaraitienės / Fotobanko nuotr.

Susirgus – izoliacija

Bet kuris apsisprendusysis keliauti pandemijos metu turi būti nusiteikęs, kad, atskridęs į kitą šalį, oro uoste atsitiktine tvarka gali būti būti dar kartą patikrintas greituoju COVID-19 testu. Dažniausiai atsakymo tenka laukti oro uoste. Jei jis teigiamas, visas atostogas ir net ilgiau – kai kur dešimt, kai kur keturiolika dienų – gali tekti praleisti izoliacijoje savo pasirinktoje arba nurodytoje vietoje. Pažeidusieji saviizoliacijos reikalavimą, pavyzdžiui, Graikijoje baudžiami 5 tūkst. eurų administracine bauda.

Niekas neapsaugotas nuo užsikrėtimo koronavirusu ir kelionės metu. "Yra įvairiausių draudimų nuo papildomų išlaidų susirgus COVID-19. Jei nereikia gydytis ligoninėje, o tik izoliuotis, kai kurie viešbučiai siūlo kompensuoti patiriamas išlaidas – suteikia apgyvendinimą ir maitinimą. Šalys, kurios itin priklausomos nuo turizmo, stengiasi daryti viską, kad keliautojai jaustųsi saugiau ar kad žinotų, jog susirgę patirtų minimalias papildomas išlaidas", – pasakoja R.Širvinskas.

Šalys, kurios itin priklausomos nuo turizmo, stengiasi daryti viską, kad keliautojai jaustųsi saugiau ar kad žinotų, jog susirgę patirtų minimalias papildomas išlaidas.

Žaliojo paso belaukiant

Keliones palengvinti turėtų ES skaitmeninis pažymėjimas, vadinamasis žaliasis pasas, kuris patvirtins, kad asmuo buvo paskiepytas nuo COVID-19, jo testo rezultatas yra neigiamas arba jis yra persirgęs šia liga. Jo turėtojams turėtų būti netaikomi karantinas, izoliacija ar testavimas, nebent tai būtų būtina visuomenės sveikatai apsaugoti. Dokumentas turėtų suvienodinti sienų kirtimo taisykles tarp ES šalių, taip pat Lichtenšteino, Šveicarijos, Islandijos ir Norvegijos.

Pasak R.Širvinsko, tai ypač palengvintų keliavimą, pavyzdžiui, susirengus keliauti automobiliu per Europą. Nereikės tikrinti, kokios taisyklės galioja skirtingose valstybėse, o jei, kaip kad žadama, neturintieji imuniteto kelionės metu galės nemokamai ar pigiau testuotis, tai sutaupytų ir nemažai išlaidų. "Žodžiu, bus ir daugiau aiškumo, ir daugiau ramybės, kad viskas su kelione bus gerai", – tikisi R.Širvinskas.

Po dviejų mėnesių nuo tokio pasiūlymo pateikimo vakar dėl skaitmeninio COVID pažymėjimo balsavo EP. Žaliasis pasas nuo liepos 1 d. bus pripažįstamas visose ES valstybėse.

Tokį dokumentą Lietuvos gyventojai e.sveikatos sistemoje jau gali išsiimti nuo šio pirmadienio. Jį jau išduoda ir Bulgarija, Čekija, Danija, Graikija, Kroatija, Ispanija, Lenkija, Vokietija.

"Visose ES šalyje ES skaitmeninis COVID pažymėjimas taps prieinamas nuo liepos 1 d., tačiau jis jau pripažįstamas ir gali būti naudojamas vykstant į tas ES šalis, kurios jį jau išduoda. Atkreipiame dėmesį, kad valstybės dar nėra sutarusios dėl bendrų taisyklių keliautojams, todėl, prieš vykstant į užsienį, būtina pasidomėti, kokias atvykimo ir buvimo šalyje sąlygas taiko valstybė, į kurią vykstama", – Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos patarėja Neringa Mikėnaitė pataria informaciją pasitikrinti tinklalapyje reopen.europa.eu arba šalies, į kurią vykstate, ambasados ar atstovybės interneto svetainėje.

Tačiau kol kas žaliasis pasas suteikia tiek privilegijų, kiek nusprendžia kiekviena šalis. Pavyzdžiui, turintieji ES skaitmeninį COVID pažymėjimą užsieniečiai, atvykdami į Lietuvą šiuo metu, neįgyja jokių – jie tikrinami kaip ir turintieji nacionalinį skiepijimo ar persirgimo COVID-19 faktą patvirtinantį dokumentą.

Reikia stebėti naujienas

O kol kas, jei keliaujate savarankiškai, kelionių organizatorius R.Širvinskas pataria stebėti operatyviai atnaujinamą informaciją, pavyzdžiui, Lietuvos užsienio reikalų ministerijos (URM) puslapyje keliauk.urm.lt. Aviakampanijų interneto puslapiuose taip pat yra sukurta pagalbos keliautojams sistema: įvedi informaciją, iš kur į kur keliauji, ir pateikiami visi reikalavimai šiai kelionei. Taip pat informacijos apie galiojančius reikalavimus keliautojams šalyje, į kurią vykstate, galima rasti tos šalies ambasados ar atstovybės interneto svetainėje. Žinoma, jei keliaujate su kelionių organizatoriumi, jis suteiks visą informaciją ir reikalingą pagalbą.

Lietuvos URM rekomenduoja kol kas nevykti į visas užsienio šalis. Žinoma, kiekvienas keliautojas turi įvertinti, kad kelionė pandemijos metu kitokia. Verta pasidomėti ir COVID-19 situacija konkrečioje šalyje. Pavyzdžiui, worldometers.info kasdien atnaujina duomenis apie situacijos pokyčius. Per pastarąsias septynias dienas susirgimo atvejų skaičius, skaičiuojant milijonui gyventojų, daugelyje pamėgtų kelionių krypčių, antradienio ryto duomenimis, mažesnis nei Lietuvoje (798), išskyrus Latviją (905). Graikijoje šis skaičius – 758, Ispanijoje – 623, Turkijoje – 519, Portugalijoje – 388, Juodkalnijoje – 336, Kroatijoje – 350, Italijoje – 263, Bulgarijoje – 160. Visose šiose šalyse, išskyrus Portugaliją, per pastarąją savaitę atvejų mažėjo. Žinoma, skirtinguose tos pačios šalies regionuose situacija gali skirtis, tad ir tuo derėtų pasidomėti.

Būtina žinoti toje šalyje galiojančias taisykles: pavyzdžiui, Graikijoje privalomas apsauginės kaukės dėvėjimas lauke ir viduje vyresniems nei ketverių metų asmenims, draudžiamas judėjimas lauke tarp 0.30 val. nakties ir 5 val. ryto, viešojo maitinimo įstaigos aptarnauja tik staliukus lauke, privačiu automobiliu ar taksi gali važiuoti vairuotojas ir du keleiviai (netaikoma tos pačios šeimos nariams), neveikia kempingai. Ir kai kuriose kitose šalyse privaloma ir dėvėti kaukes, galioja komendanto valanda.

R.Širvinskas pataria atostogų metu nepamesti galvos, nes koronavirusas neatostogauja: būtina daugiau dėmesio skirti asmens higienai, laikytis socialinio atstumo. "Tačiau nors dabar keliaujant daugiau įvairių apribojimų, o prieš kelionę reikia atlikti nemažai namų darbų, žmonės negali atsidžiaugti galėdami išvykti atostogų į užsienį, nes negalėjo pusantrų metų", – sako kelionių organizatorius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kaunas

Smegenyse burbulai pas tuos, kurie ieško arba kure kažkokius burbulus.Nesuprantate nemokate o manau, kad yra naudinga ,kurti pas piliečius burbulus galvose. Karantinu pasinaudos ir naudojasi politikai , miestų valdžios , bankai.Atitolino Lietuvos žmones bankai,negali kreiptis kada reikia , išankstines registracijos vargina žmogų.Vienu žodžių netvarka Lietuvoje , nepagarba Lietuvos piliečiui jaučiama visose valstybės įmonėse, nenoras dirbti o noras ilgiau žaisti pandemija nes taip naudinga.Poliklinikos nedirba galima taip sakyti,priversti žmones kreiptis i privačias gydymo įstaigas.Tai gal būt visai uždarykite poliklinikas valstybines, jeigu tenai gydytojai nenori gydyti , padėti būti sveikiems Lietuvos žmonėms.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS