Renka parašus dėl gyvenimo įgūdžių programos stabdymo: labiausiai užkliuvo lytiškumo ugdymas | kl.lt

RENKA PARAŠUS DĖL GYVENIMO ĮGŪDŽIŲ PROGRAMOS STABDYMO: LABIAUSIAI UŽKLIUVO LYTIŠKUMO UGDYMAS

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) inicijuoja peticiją, kuria ragina stabdyti šį rudenį mokyklose startavusią gyvenimo įgūdžių programą.

„Mūsų bendra linija, tai yra pats pareiškimas, ką mes siūlome daryti, ir tai yra ne merams kreipimasis, o ministerijai, kad ji stabdytų šitos programos įgyvendinimą ir mes inicijavome peticiją, kurią gali pasirašyti Lietuvos gyventojai, ragindami tą padaryti“, – pirmadienį LRT radijui sakė „valstietis“ Aurelijus Veryga.

Kaip nurodyta peticijos.lt puslapyje, šiuo metu už programos stabdymą surinkta 6,5 tūkst. parašų.

A. Veryga kalbėjo manantis, kad silpnoji gyvenimo įgūdžių programos vieta yra lytiškumo ugdymas.

„Jeigu jo nebūtų kaip programos dalies aš manau, kad iš dalies galėtų būti ji dėstoma, nes tie patys mokytojai yra neparuošti“, – pridūrė jis.

Pasak A. Verygos, nepasitenkinimas dėl šios programos kilo dėl to, kad „nepalikta erdvės sprendimams ne tik, kad merams, bet ir tėvams, kuriems kyla pagrįstai pačių įvairiausių abejonių.“

Jeigu jo nebūtų kaip programos dalies aš manau, kad iš dalies galėtų būti ji dėstoma, nes tie patys mokytojai yra neparuošti.

Tuo metu švietimo, mokslo ir sporto ministro patarėja Agnė Liucilė Andriuškevičienė teigė, kad pasipiktinimas visuomenėje kilo ne dėl pačios programos.

„Visas šitas šaršalas, kilęs visuomenėje, dalinai yra ne dėl pačios programos, nes su ja daugelis kritikų net nėra susipažinę, jos net nėra perskaitę, o tiesiog žmonės reaguoja į pasirodžiusią dezinformaciją, kurios buvo daug ir įvairios pastarosiomis dienomis“, – LRT radijui tvirtino ji.

Anot A. L. Andriuškevičienės, šią programą rengė sričių ekspertai, joje nenumatyta moksleivių mokyti „bet kokių lytinių santykių.“

Tėvų forumas kaltina Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją (ŠMSM), kad per gyvenimo įgūdžių pamokas bus skleidžiama LGBT propaganda, piktinasi, kad vaikai bus mokomi apie kontracepciją, o ne susilaikymą nuo lytinių santykių.

Advokatas Ignas Vėgėlė televizijos laidoje „Dėmesio centre“ teigė, kad vaikai šiose pamokose be kita ko bus mokomi „kaip tą kontraceptinę priemonę pasigaminti oraliniam seksui“.

Prezidentas Gitanas Nausėda yra sakęs, kad dalies politikų ir tėvų organizacijų sukritikuota gyvenimo įgūdžių programa svarbi, bet ją reikia įgyvendinti tam pasiruošus.

Premjerė Ingrida Šimonytė teigė, jog programą bandoma kompromituoti bei išnaudoti rinkimams, o Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sakė, kad šios programos atidėlioti nėra prasmės, nes jai pasirengta pakankamai.

ŠMSM teigia, kad apie gyvenimo įgūdžių programą viešoje erdvėje skelbiama klaidinanti informacija, o pedagogai šioms pamokoms yra pasirengę bei dar galės tobulintis.

Nuo šių mokslo metų mokyklose įdiegta gyvenimo įgūdžių pamoka 5 ir 7 klasėse dėstoma po vieną pamoką per savaitę, o 9 klasėje – po vieną pamoką kas dvi savaites. Palaipsniui nuo 1 iki 10 klasės šiam dalykui bus skiriama po vieną savaitinę pamoką.

Anot ŠMSM, svarbiausias šios pamokos tikslas – ugdyti mokinių socialinį ir emocinį raštingumą.

Gyvenimo įgūdžių bendroji programa integruoja daug temų: socialinį ir emocinį ugdymą, sveikatos ugdymą, psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevenciją, patyčių ir smurto prevenciją, žmogaus saugą, saugų eismą, pirmąją pagalbą, lytiškumo ugdymą, psichinės sveikatos stiprinimą, lyčių lygybę, pagarbių santykių kūrimą, žmogaus teises ir kitas.

Rašyti komentarą
Komentarai (32)

Tegul renka parašus, palaikai

Jeigu nuims temą apie LGBTQ, tada galima tas pamokas dėstyti. Kitaip nėra kelio, tik uždrausti šią pamoką.

Svarbiausia ne tai

Ta programa apskritai yra perteklinė. Visi socialinuai įgūdžiai jau ugdomi etikos, pilietiškumo, dorinio ir religinio ugdymo pamokose. Ir net per Pasaulio pažinimą pradinėse klasėse. Programa tiesiog dubliuoja turinį ir reikalinga tik jos rengėjams.

Snezana

Kelio LGBT neturi būti niekur ir taškas . Tegul jie sau daro ką nori , bet nereikia to mėšlo vaikams rodyti !!! Kas jie tokie ? Kaip tokie gali vaikus mokyti ir auginti ? Vaikui reikia rodyti normalu pavyzdį .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS