„Sandraugos“ pirmininkas: Gegužės 1-oji – ne raudona, ne geltona ir ne žydra šventė | kl.lt

„SANDRAUGOS“ PIRMININKAS: GEGUŽĖS 1-OJI – NE RAUDONA, NE GELTONA IR NE ŽYDRA ŠVENTĖ

Antri metai iš eilės Gegužės 1-osios entuziastams šią dieną tenka praleisti ramiai. Tarptautinei darbo dienai skirtų profsąjungų rengiamų eitynių ir vėl nebus – karantinas. Didžiausios Kaune įsikūrusios profesinių sąjungų federacijos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis dirbantiesiems Gegužės 1-ąją siūlo pasiilsėti ir pasidomėti šios dienos istorija.

„Masiškai visi manęs klausia, ar bus koks renginys, net iš Pakruojo skambina, klausia, nori atvažiuoti. Sakau, kad nevažiuotų. Mes dar kovo mėnesį kreipėmės į savivaldybę, prašydami leisti organizuoti renginį. Ir jie gan pagrįstai atsakė, kad pandemija, karantinas, kad neleidžia ir kad šį sprendimą mes galim ginčyti teisme. Nieko mes neginčijom – nenorim pažeist karantino reikalavimų, nusprendėm šiemet apsiriboti konkursu apie Gegužės 1-ąją, ir tiek“, – apie pasikeitusį Tarptautinės darbo dienos šventimą pasakojo K.Juknis.

Kęstutis Juknis/Vytauto Liaudanskio nuotr.

Vis dėlto vidurinioji ir vyresnioji karta dar prisimena pompastiškas sovietmečio Gegužės 1-ajai skirtas masines demonstracijas, į kurias žmonės buvo varomi varu. Kai kam tekdavo „laimė“ nešti transparantus, daugeliui – skanduoti komunizmą šlovinančiu lozungus. Po tokios šios šventės praeities, nenuostabu, jog netyla diskusijos apie tai, kad sovietai šią šventę sukompromitavo ir jos švęsti iš viso nederėtų. Pernai pasigirdo pasiūlymų iš viso išbraukti Gegužės 1-ąją iš šventinių dienų sąrašo, vietoje jos įrašant Sausio 13-ąją. Vis dėlto profsąjungos nedarbo dieną per Gegužės 1-ąją apgynė.

Siūlau pailsėt, paskaityt apie tą dieną ir pamąstyt, kodėl taip atsitiko, kad žmonės iš neatsargumo ar iš nežinojimo nubraukia tos dienos svarbą.

„Ši diena mums svarbi. Koks čia gali būti sovietinis palikimas, jei jos pradžia – XIX a. Amerikoj, 1886 m. Dabar visi dirba 8 val. darbo dieną net nesusimąstydami, kad ne ilgesnės kaip tokios trukmės darbo dienos ir reikalavo darbininkai per pirmąją Gegužės 1-osios demonstraciją. Ši diena švenčiama ir stiprios ekonomikos šalyse, pavyzdžiui, Skandinavijoj. Gegužės 1-oji – ne raudona, ne geltona ir ne žydra šventė. Ji susijusi su visų dirbančiųjų teisių gynimu. Iš pradžių buvo iškovota 8 val. darbo diena, paskui daug kitų teisių“, – pasak „Sandraugos“ pirmininko, Tarptautinė darbo diena susijusi su visais dirbančiaisiais, kurių Lietuvoje oficialiai yra 1,2 mln. „Tai dideli skaičiai, didelė jėga, o darbdaviai nori nutildyti jų balsus“, – pridūrė jis.

Pasiteiravus, kaip jis siūlo šią dieną švęsti, 18 tūkst. narių vienijančios profesinių sąjungų federacijos pirmininkas atsakė: „Siūlau pailsėt, paskaityt apie tą dieną ir pamąstyt, kodėl taip atsitiko, kad žmonės iš neatsargumo ar iš nežinojimo nubraukia tos dienos svarbą. Taip darydami jie nubraukia ir dalį savo teisių.“

Rašyti komentarą
Komentarai (42)

vokiečiai ne išimtis,čia ir debilų daug

Dublin-Kaunas

O tie mūsu koncervai tarybiniais laikais švestadavo

Jukni, mažiau valgyk raudonų burokėlių

Ir tau praeis tas viduriavimas neaiškia spalva.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS