Šauktinių sąrašai: pasakė, kiek asmenų turės atlikti tarnybą | kl.lt

ŠAUKTINIŲ SĄRAŠAI: PASAKĖ, KIEK ASMENŲ TURĖS ATLIKTI TARNYBĄ

Nors 2024 m. karo prievolininkų sąrašas bus sudarytas jau ketvirtadienį, visuomenei jis bus pristatytas kitą savaitę, iki sausio 10 d. Iš viso šiemet atlikti karinės prievolės bus šaukiami 3845 jaunuoliai, tačiau į sąrašą pateks kur kas daugiau, sako Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo viršininkas Arūnas Balčiūnas.

„Šiais metais planuojama pašaukti 3845 jaunuolius – tiek turėtų išvykti į tarnybos vietą. Į šaukiamųjų sąrašus, be abejo, pateks daug daugiau – prognozuojame, kad tai gali būti apie 27–28 tūkst. asmenų“, – LRT radijui ketvirtadienį kalbėjo A. Balčiūnas.

Jis pažymėjo, jog Karo prievolės tarnyba šauks 2001–2005 metais gimusius jaunuolius. Į sąrašą gali patekti ir tie, kurie pernai baigė studijas ir dar neturi 26 metų, taip pat atkreipė dėmesį A. Balčiūnas.

„Konkretus sąrašas su nurodymais kariams bus paskelbtas iki kitos savaitės vidurio, sausio 10 d. Bet jis bus sudarytas šiandien ir nebekis“, – sakė A. Balčiūnas.

Jis pabrėžė, jog sąrašas sudaromas pasitelkus specialią kompiuterinę programą, kuri visus karo prievolininkus išdėsto atsitiktine tvarka. Proceso skaidrumą nuo pirmos minutės iki tol, kol sąrašai bus patvirtinti ministro, stebės Lietuvos skautijos, Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos bei Šaulių sąjungos atstovai, nurodė A. Balčiūnas.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) bus sudaromas 2024-ųjų karo prievolininkų sąrašas, jame atsidurs per 3,8 tūkst. asmenų. Taip pat dar keli šimtai aukštųjų mokyklų studentų ar absolventų tarnybą galės atlikti dalyvaudami jaunesniųjų karininkų vadų mokymuose (JKVM), skelbia Lietuvos kariuomenė.

Šiais metais planuojama pašaukti 3845 jaunuolius – tiek turėtų išvykti į tarnybos vietą. Į šaukiamųjų sąrašus, be abejo, pateks daug daugiau – prognozuojame, kad tai gali būti apie 27–28 tūkst. asmenų.

Primenama, kad studijuojantieji šalies aukštosiose mokyklose į sąrašą nebus traukiami, tačiau bus įtraukiami vieną kartą po studijų baigimo.

Pranešama, jog pirmųjų šauktinių tarnybos pradžia planuojama vasario pradžioje – Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų Oro gynybos batalione Radviliškyje.

Prieš keletą savaičių Seimas po pateikimo pritarė KAM parengtai privalomosios pradinės karo tarnybos reformai. Toliau šauktinių reformą nutarta svarstyti pavasario sesijoje.

Ministerija šauktinių reformos pokyčius pristatė dar metų pradžioje. Vienas esminių pakeitimų – galimybė sutrumpinti tarnybos laiką. Kaip ir iki šiol, prievolininkai būtų šaukiami tarnauti 9 mėnesių laikotarpiui. Tačiau numatoma, kad, atsižvelgus į Lietuvos kariuomenės poreikius, tarnybos laikotarpis galėtų būti trumpinamas iki pusmečio.

Be to, atitinkamas specialybes įgiję jaunuoliai galėtų būti kviečiami atlikti trijų mėnesių trukmės tarnybą ir taip įgyti reikiamą bazinį karinį parengimą. Tokia alternatyva galėtų pasinaudoti aviacijos, avionikos specialistai, inžinieriai, medikai ir pan.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Be abejo

Seniai reikia, kad vėl tarnautų kiekvienas įgalus nuo 18 metų. Kiekvienas. Jei tikrai yra problemų, tai yra, bet kai vaizduoja neįgalius - tikras pravalas.

SENAI reikėjo

įvesti PRIVALOMĄ karynę tarnybą jaunuoliams nuo 18 metų. Koks durnius atšaukė tai?

Patriot

Za velikuju Rosiju bez voin i ubistv!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS