Kontrolierius: „iš akies“ nustatyti, ar asmuo tikrai priklauso pažeidžiamai grupei, sudėtinga | kl.lt

KONTROLIERIUS: „IŠ AKIES“ NUSTATYTI, AR ASMUO TIKRAI PRIKLAUSO PAŽEIDŽIAMAI GRUPEI, SUDĖTINGA

Trečiadienį Žmogaus teisių komiteto (ŽTK) posėdyje dalyvavęs Seimo kontrolieriaus įstaigos vadovas Augustinas Normantas parlamentarams pristatė ataskaitą dėl nelegaliai sieną kirtusių asmenų teisių užtikrinimo laikino apgyvendinimo vietose.

Pasak jo, viena iš pagrindinių problemų, kurios kyla šiuo metu Lietuvai vykdant apgręžimo politiką, yra tai, kad nustatyti, ar asmuo apskritai gali būti priskiriamas pažeidžiamai grupei ir įleistas į Lietuvą, yra itin sudėtinga.

Kaip aiškina kontrolierius, migrantų apgyvendinimo sąlygos ir situacija pasienyje yra du atskiri klausimai.

„(Komiteto – ELTA) pirmininkas paminėjo vieną iš svarbių aspektų dėl pažeidžiamų asmenų vertinimo. Išskiriami du aspektai: pažeidžiamumo vertinimas pasienyje ir pažeidžiamumo vertinimas vietose, kur šie asmenys gyvena“, – ŽTK posėdyje kalbėjo A. Normantas.

Nustatyti, ar tie asmenys turi specialių poreikių, ypač, kai asmenys yra patyrę smurtą ir priklauso tam tikroms socialinėms grupėms, iš tikrųjų, mūsų požiūriu, šito tikrai nepakanka.

Jo teigimu, šiuo metu taikomas principas, kad į Lietuvos teritoriją gali būti įleidžiami pažeidžiamoms grupėms priskirtini asmenys, nėra pakankamas, kadangi pasienyje iš karto nustatyti, ar asmuo priklauso tam tikrai socialinei grupei, apskritai yra itin sunku.

„Kai yra sakoma, kad „iš akies“ nustatoma, ar asmenys yra pažeidžiami, man atrodo, kad nustatyti, ar tie asmenys turi specialių poreikių, ypač, kai asmenys yra patyrę smurtą ir priklauso tam tikroms socialinėms grupėms, iš tikrųjų, mūsų požiūriu, šito tikrai nepakanka“, – tikino Seimo kontrolieriaus įstaigos vadovas.

Tuo metu komiteto posėdyje dalyvavęs Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vedėjas Vytautas Valentinavičius pristatė ir problemas, kuriomis migrantai sako patirią jau Lietuvos teritorijoje, juos įkurdinus laikino apgyvendinimo vietose.

„Kreipimaisi yra labai nedetalūs, skamba taip: „padėkite“ arba „spręskite problemas“, jie susiję su įstatymų pataisomis, egzistuojančiomis dabar, tai sąlygomis, prilygstančiomis sulaikymui“, – parlamentarams sakė V. Valentinavičius.

Pasak Žmogaus teisių biuro vedėjo, migrantai teikia skundus ir dėl maitinimo, taip pat kyla iššūkių vienoje patalpoje apgyvendinant skirtingoms etninėms grupėms priklausančius asmenis. Tačiau opiausia problema, jo teigimu, yra būtent smurto klausimas.

„Pažeidžiamumo problemos keliamos. Jas visas nagrinėsime vietoje, kai matysime, kokie pokyčiai yra daromi po mūsų ataskaitos. Nes ataskaitoje įvardintos problemos. Pripažinsiu, kad daugiausiai (problemų – ELTA) yra iš Kybartų. Tai yra smurto klausimai, taip pat skundžiasi kai kurie LGBT asmenys, dėl to mes skubiai rašėme raštą ir Seimo Žmogaus teisių komitetui“, – aiškino V. Valentinavičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

kaip negauna pasalpu

Patampa is kart pazeidziamos grupes.

Brudai gyvena 120 metu stgal.eda paplavas

Nezino kas pramogos,ir niekada cia nepritaps.amzini islaikytiniai???

L?

Na, kad tamsta su pažeista psichika ir iškreipta vaizduote galima ne tik iš akies, bet ir iš fizonomijos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS