Seimui siūloma spręsti, ar A. Jakubauskas gali toliau vadovauti Genocido centrui | kl.lt

SEIMUI SIŪLOMA SPRĘSTI, AR A. JAKUBAUSKAS GALI TOLIAU VADOVAUTI GENOCIDO CENTRUI

Situaciją Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centre (LGGRTC) nagrinėjusi Seimo darbo grupė abejoja, ar Adas Jakubauskas toliau gali vadovauti įstaigai ir siūlo spręsti Seimui šį klausimą.

„Darbo grupė penktadienį priėmė išvadas, kuriose Seimo valdybai siūlo kreiptis į Seimą dėl A. Jakubausko tinkamumo užimti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinio direktoriaus pareigas“, – BNS sakė darbo grupės vadovė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Už tokią išvadą balsavo šeši darbo grupės nariai, vienas buvo prieš.

Anot R. Morkūnaitės-Mikulėnienės, visi suinteresuoti, kad LGGRTC būtų stiprus, veiktų sklandžiai ir atstovautų Lietuvos valstybės interesams.

„(...) paaiškėjo, kad A. Jakubauskui nepavyksta užtikrinti sklandaus institucijos darbo. Centro vadovui nepavyko spręsti iškilusių problemų konstruktyviai, pasirinktas veikimas tik padidino įtampą bei susipriešinimą jo vadovaujamame centre. Taip pat viešojoje erdvėje nuolat pasirodanti informacija apie situaciją centre, menkino šios įstaigos dalykinę reputaciją“, – teigė darbo grupės vadovė.

Centro vadovui nepavyko spręsti iškilusių problemų konstruktyviai, pasirinktas veikimas tik padidino įtampą bei susipriešinimą jo vadovaujamame centre.

Prieš darbo grupės išvadą balsavęs „valstietis“ Jonas Jarutis pareiškė esą nusivylęs, kad nueita lengviausiu keliu.

„(...) nueinama paprasčiausiu keliu – atleisti įstaigos vadovą – užuot aiškinusis, kokios yra tikrosios konfliktų, susiskaldymo tarp darbuotojų priežastys. Nejau tikimasi, kad paskirtas naujas vadovas sugebės pasiekti, kad visi iki vieno įstaigos darbuotojai turėtų vienodą nuomonę ir visi iki vieno pritartų vadovo sprendimams?“ – teigiama jo išplatintame pranešime.

Anot Seimo nario, sunkiai suprantama, kodėl išvados grindžiamos ne daugumos, bet mažosios dalies centro darbuotojų nuomone. Be to, J. Jaručio teigimu, centro vadovui priekaištaujama, jog įstaigos nuostatai neatitinka teisės aktų, tačiau nutylima, kad pakeitimai registruoti prieš pusmetį ir užstrigę Seime.

LGGRTC direktorių skiria ir atleidžia Seimas.

Parlamento skiriamo valstybės institucijos vadovo atleidimą inicijuoti gali Seimo valdyba, komitetas arba penktadalis parlamentarų.

Seimo valdyba darbo grupę aiškintis situaciją Genocido centre sudarė, sulaukusi kelių kreipimųsi dėl įtampos šioje įstaigoje, galimo mokslinių tyrimų politizavimo. Laiškuose teigta, kad situacija pablogėjo pernai vasarą centrui pradėjus vadovauti Seimo paskirtam Adui Jakubauskui.

Kovo 12 dieną iš darbo LGGRTC atleista viena iš direktoriaus kritikių istorikė Mingailė Jurkutė. Kaip atleidimo priežastis nurodyti pasikartoję pažeidimai, „susiję su tuo, kad nepateikiant faktų ir argumentų arba pateikiant tikrovės neatitinkančius faktus ir argumentus paskleista informacija, kuri suklaidino centro veikla besidominčią bendruomenę“. Anot pranešimo, darbuotoja taip pat sukėlė abejonių savo įstaigos darbo patikimumu ir teisėtumu.

Penktadienį mokslininkai prie centro rengia M. Jurkutės palaikymo akciją ir siekia „atkreipti dėmesį į žodžio laisvę ir mokslinių tyrimų laisvei kylančią grėsmę“.

A. Jakubauskas sveikina siūlymą

LGGRTC vadovas A. Jakubauskas sako sveikinantis Seimo darbo grupės siūlymą, kad dėl jo tinkamumo eiti pareigas turėtų spręsti parlamentas.

„Visose demokratinėse valstybėse, jei iškyla klausimas dėl galimybės eiti pareigas, labai gerai yra tai patikrinti balsavimo metu. Seimas šiuo atveju mane skyrė į pareigas, tad laikyčiausi nuomonės, kad Seimas ir galėtų patikrinti, ar aš galiu eiti tas pareigas. Tai tokį Seimo valdybos sudarytos grupės sprendimą aš sveikinu“, – penktadienį BNS sakė A. Jakubauskas.

A. Jakubauskas tvirtina, kad darbuotoja atleista ne dėl kritikos, o dėl pažeidimų, t. y. „nepateikiant faktų ir argumentų arba pateikiant tikrovės neatitinkančius faktus“ skleidus informaciją, kuri klaidina centro veikla besidominčią visuomenę. Taip pat teigiama, kad darbuotoja sukėlė abejonių savo įstaigos darbo patikimumu ir teisėtumu.

Daugiau nei pusmetį centrui vadovaujantis A. Jakubauskas BNS tvirtino, kad jį „bandoma bausti už darbus, kurių nepadariau“, o dalies darbuotojų nepasitenkinimą jis  sieja su pradėta centro pertvarka ir pasigenda faktų dėl „politinės kontrolės“.

Bandoma mane bausti už centro dešimties metų laikotarpį – už neparašytas knygas ir visa kita, dėl ko aš neturiu jokių sąsajų.

A. Jakubauskas taip pat akcentuoja, kad nepasitenkinimą reiškia „12 procentų viso darbo kolektyvo“, o dalį jų reikalavimų jis jau įgyvendino.

„Bandoma mane bausti už centro dešimties metų laikotarpį – už neparašytas knygas ir visa kita, dėl ko aš neturiu jokių sąsajų. Pradėjome giluminę centro pertvarką – kadangi centras yra įsteigtas Seimo, veikia pagal savo įstatymą ir jam deleguotos labai svarbios funkcijos. Mes norime, kad visos šios funkcijos ir būtų atliekamos“, – BNS teigė A. Jakubauskas.

Jis, be kita ko, sakė keliantis tikslus LGGRTC ištirti Sausio 13-osios įvykius, Medininkų žudynes ir kitus įvykius „praktiškai iki pat sovietų kariuomenės išvedimo“.

LGGRTC tiria visas genocido bei nusikaltimų žmonijai ir žmoniškumui apraiškas ir Lietuvos gyventojų persekiojimą okupacijų metais, taip pat ginkluoto ir neginkluoto pasipriešinimo okupacijoms procesus, inicijuoja genocido organizatorių ir vykdytojų teisinį įvertinimą, įamžina laisvės kovotojų ir genocido aukų atminimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

>

"Darbo grupe" Seimui siulo ....,vot teip !!! P.S Kam tas Seimas,uzteks "dargo grupes",dar kokio "aktyvo",ir ...

Visko matęs

Kaip gi kitaip, aišku išvyti. Žmogus turi galvą, savo nuomonę, nešoka pagal "neklystančių" dūdelę, kam toks reikalingas. O ir sprendžia tai, ar gali toks žmogus dirbti, tie patys "protingieji". Taigi tegul vadovauja tie, kurie sprendimus priiminėja remdamiesi nuostata - "galėjo būti, buvo galimybės, reikia manyti, mes tikim...Žodžiu, reikia vadovo, kuriam tereikia pritarti iš anksto "neklystančių" paskleistai nuomonei. Dieve, kur mes ritamės.

Gėda represiniam režimui

Toks jau Lietuvos režimas, visi privalo šokti pagal diktatūros nustatytą tvarką. Diktatas ir represijos tampa kasdienybė Lietuvoje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS